Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΥΓΕΙΑ: Αλήθειες και ψέματα για το κρυολόγημα

Όταν κανείς κρυολογήσει, το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι πως θα το αντιμετωπίσει και το δεύτερο τα…γιατροσόφια της γιαγιάς και της μαμάς. Εδώ θα σας παρουσιάσουμε κάποιες αλήθειες και κάποια ψέματα για το συνάχι.

1. Βράχηκα και αρρώστησα! (Μύθος)

Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται να βγουν έξω με βρεγμένα μαλλιά ή πανικοβάλλονται, αν βραχούν τα ρούχα τους, γιατί θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αρρωστήσουν. Είναι αλήθεια, όμως, αυτό; Όχι! Πρόκειται για έναν ακόμη μύθο για το απλό κρυολόγημα.


2. Κρυολόγησα και την περνάω με σούπες! (Πραγματικότητα)

«Η ίωση θέλει σουπίτσα, για να γιατρευτείς». Σίγουρα, όλοι μας το έχουμε ακούσει από το στόμα της μαμάς ή της γιαγιάς. Και εδώ έρχεται το εξής ερώτημα: Μπορεί μια κοτόσουπα, για παράδειγμα, να «εξουδετερώσει» το κρυολόγημα; Φυσικά! Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν, επίσης, ότι είναι πιθανόν να θεραπεύσει και τη φλεγμονή.

3. «Βάλε, παιδί μου το παλτό σου, θα κρυώσεις» (Μύθος)

Το απλό κρυολόγημα και η κοινή γρίπη, μη σοκαριστείτε, αλλά προκαλούνται από την εισβολή ιών στον οργανισμό μας! Κανείς δεν αρρωσταίνει, επειδή δε ντύθηκε σαν…κρεμμύδι. Είναι αλήθεια πως ο κίνδυνος να πέσει κανείς στο…κρεβάτι ελλοχεύει κατά κύριο λόγο στη διάρκεια του ψυχρού κλίματος και ειδικά το χειμώνα, όμως, είναι πολύ πιο πιθανόν να κολλήσει κανείς ιό, περισσότερο μέσα σε κλειστούς χώρους, παρά στον έξω κόσμο. Στην πραγματικότητα, το να βγαίνει κανείς έξω και μάλιστα να ενισχύει τη φυσική του δραστηριότητα- και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της γρίπης και του κρυολογήματος-, θωρακίζει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού και θωρακίζει το αμυντικό μας σύστημα.

4. Το συνάχι θέλει…φαγοπότι, παιδί μου! (Πραγματικότητα)

Η αδιαθεσία «σκοτώνει» την όρεξή σας: Το να φάτε με το…ζόρι, δεν ωφελεί. Αυτό που θα βοηθήσει είναι να φροντίσετε να κρατήσετε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας και να καταλώνετε τροφές με πλούσια θρεπτική αξία. Μια έρευνα του 2008 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Nutrition» διαπίστωσε ότι ποντίκια που εκτέθηκαν στην απλή γρίπη χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν, ενώ παράλληλα ήταν πιο ευαίσθητα στις αρνητικές συνέπειες της γρίπης, εάν ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες. Τι προτείνουν οι ειδικοί; Αφήστε τη δίαιτα για…μετά.


Πηγή
http://www.mpla-mpla.com/content/alitheies-kai-psemata-gia-kryologima