Σάββατο 8 Μαΐου 2010

ΥΓΕΙΑ:H ΣΩΜΑΤΙΚΗ AΣΚΗΣΗ ΩΣ «ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΟ» Ή «ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ

γράφει η Άννα Περουτσή

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Ντάρχαμ της Βόρειας Καρολίνας, στην οποία συμμετείχαν ασθενείς με κατάθλιψη, έδειξε ότι η γυμναστική βοήθησε καθοριστικά στην αντιμετώπιση της πάθησης τους.
Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που αναδεικνύεται η ευεργετική επίδραση της σωματικής άσκησης, στην ψυχική υγεία. Παλαιότερες έρευνες των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ, του Μπέρκλευ και άλλων, κατέληξαν σε αντίστοιχο συμπέρασμα.
Οι αιτία βρίσκεται στις ορμόνες του εγκεφάλου.
Όπως μας αναφέρει ο κύριος Νικόλαος Σμυρνής, Λέκτωρ Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Παν. Αθηνών, «η σωματική άσκηση αυξάνει τις κατεχολαμίνες στον εγκέφαλο. Επίσης, αυξάνει τη νοραδρεναλίνη, τη νορεπινεφρίνη, και άλλες ορμόνες κατεχολαμινεργικού τύπου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται ευεξία. Αυτή η ευεξία είναι ευεργετική όπως καταλαβαίνετε και για τους υγιείς, και για αυτούς που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές.»
Η ευεργετική δράση των ορμονών, των λεγόμενων «νευροδιαβιβαστών» συνεχίζεται και μετά το τέλος της έντονης άσκησης, βελτιώνοντας εντυπωσιακά την ψυχική κατάσταση.
«Επειδή έχει καταπονηθεί ο οργανισμός, ο εγκέφαλος παράγει κάποιες άλλες ουσίες που λέγονται ενδορφίνες, και οι οποίες είναι οι εσωτερικές «ορμόνες της χαράς» του ανθρωπίνου οργανισμού. Είναι παρόμοιες με την ηρωίνη και τη μορφίνη, αλλά παράγονται εσωτερικά, από τον οργανισμό, είναι η αντίστοιχη φυσική ουσία», μας λέει συνεχίζοντας ο κύριος Σμυρνής.
Η φυσική δραστηριότητα ενισχύει την καλή ψυχική μας διάθεση σύμφωνα με τους ειδικούς, όχι μόνο λόγω των ορμονών, αλλά και γιατί καλύπτει την ανάγκη της προσφοράς προς τον ίδιο μας τον εαυτό.
Όπως μας εξηγεί ο κύριος Σμυρνής, « η άσκηση μας δυναμώνει, μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ όμορφοι, μας κάνει να χάνουμε κιλά…Αυτό σίγουρα μειώνει τη θλίψη ή τη μελαγχολία που μπορεί να έχουμε, και μειώνει και το άγχος. Και επίσης είναι μια δραστηριότητα που μας βγάζει από τις καθημερινές, αγχογόνες δραστηριότητες. Έτσι κάποιος θα δει ότι δρα και ως «αγχολυτικό». Σε ένα βαθμό τουλάχιστον..»
Η σωματική άσκηση μπορεί να δράσει υποβοηθητικά σε μορφές κατάθλιψης, όπως στην επιλόχεια, και σε διαταραχές άγχους.
Ωστόσο, σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα φάρμακα, και την θεραπεία από τον ειδικό της ψυχικής υγείας._


Πηγή
http://ygeia.ert.gr/details.asp?id=5781&catid=3116