Σάββατο 8 Μαΐου 2010

ΥΓΕΙΑ: ΥΠΟΤΑΣΗ – ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

γράφει η Άννα Περουτσή
Έχουμε ακούσει πολλά πράγματα για την υπέρταση.
Ωστόσο, η υπόταση – το αντίθετο της υπέρτασης δηλαδή, - αν και συχνό πρόβλημα, δεν γίνεται συχνά αντικείμενο συζήτησης.
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση λοιπόν, ονομάζεται υπόταση. Πρόκειται για μια κατάσταση πολύ πιο αθώα από την υπέρταση, όταν εκδηλώνεται σε υγιείς ανθρώπους.
Όπως αναφέρει ο κύριος Αναστάσιος Σπανός, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, «όταν έχουμε μια αρτηριακή πίεση, όπου η «μεγάλη» είναι κάτω από 10, και η «μικρή» κάτω από 7, τότε αναφερόμαστε σε χαμηλή αρτηριακή πίεση, που μπορούμε να την αποκαλέσουμε υπόταση.»
Η υπόταση είναι ενοχλητική, αλλά δεν απειλεί την υγεία του ανθρώπου που την έχει. Εκδηλώνεται με καταβολή δυνάμεων, κόπωση, θολή όραση – ακόμη και λιποθυμία. Αιτίες παροδικής υπότασης, είναι οι αιμορραγίες, οι φλεγμονές, οι αλλεργικές αντιδράσεις, η εγκυμοσύνη, και η λήψη φαρμάκων. 2 με 3 τοις εκατό των ανθρώπων υποφέρουν από ορθοστατική υπόταση, δηλαδή απότομη πτώση της πίεσης όταν σηκώνονται όρθιοι.
Όταν δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας, ο γιατρός θα προτείνει απλές οδηγίες, που συνήθως βοηθούν. Όπως υπογραμμίζει ο κύριος Σπανός, «πρώτο και καλύτερο μέτρο αντιμετώπισης, είναι η κινητοποίηση, η φυσική άσκηση. Είναι ένα πολύ καλό μέσο είναι που μας αποφέρει πολύ καλό μυικό ισοζύγιο, μπορεί να αυξήσει αποτελεσματικά τον τόνο των αγγείων, και κατόπιν να αυξήσει και την αρτηριακή πίεση. Ένας άλλος τρόπος είναι η καλύτερη ενυδάτωση. Η αύξηση λήψης υγρών.»
Παράλληλα, μπορούμε να αλατίσουμε τα φαγητά μας, χωρίς υπερβολές, να μην μένουμε για πολλή ώρα νηστικοί, και να αποφεύγουμε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
Οι ασθενείς με προβλήματα υγείας που λαμβάνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους. Το καλοκαίρι, κινδυνεύουν να εκδηλώσουν υπόταση. Ο γιατρός μας εξηγεί. «Πριν το καλοκαιράκι, γενικά αυτοί που παίρνουν φάρμακα, πρέπει να επισκέπτονται τον καρδιολόγο τους, τον παθολόγο τους, τον νεφρολόγο τους και να συνεννοηθούν μαζί τους, ώστε να γίνει το δυνατόν μια μείωση, που να μην τους οδηγήσει στην υπόταση.»
Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν τα συμπτώματα της υπότασης είναι πολύ έντονα, ο γιατρός χορηγεί ειδικά σκευάσματα, σε μορφή σταγόνων, ή χαπιού।_

Πηγή
http://ygeia.ert.gr/details.asp?id=5792&catid=3116