Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεννήθηκε το 1776 στην Κέρκυρα.Το 1794 πήγε στην Ιταλία όπου σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα.Μετά απο 4 χρόνια γύρισε στο νησί του το οποίο ήταν υπο γαλλική κατοχή.
Τον επόμενο χρόνο η Κέρκυρα πολιορκείται απο Ρώσους και Τούρκους οι οποίοι σφού επικράτησαν απελευθέρωσαν τον Καποδίστρια τον οποίο είχαν φυλακίσει οι Γάλλοι και τον διόρισαν αρχίατρου του τουρκικού στρατιωτικού νοσοκομείου του νησιού.
Το 1807 μετα την συμφωνία του Τιλσίτ κατά την οποία τα Επτάνησα παραχωρούνταν στους Γάλλους ο Καποδίστριας φεύγει και εγκαθίσταται στην Πετρούπολη.Γρήγορα απέκτησε την εύνοια του τσάρου και το 1811 τοποθετήθηκε ως γραμματέας στην ρωσική πρεσβεία της Βιέννης και στην συνέχεια εστάλη στην Ρουμανία ως επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου.Ανάμεσα στις ενέργειες του ήταν και η κατοχύρωση της ουδετερότητας της Ελβετίας και του ομοσπονδιακού συστήματος που υπάρχει σήμερα.Το 1815 επηρεάζοντας τον τσάρο κατάφερε τα Επτάνησα με την συνθήκη του Παρισιού να μπουν κατω απο την Βρετανική κυριαρχία για να μην τα πάρει η Αυστρία.
Παρά τις αντιδράσεις του Μέτερνιχ ο τσάρος τον διορίζει υπουργό Εξωτερικών.
Το 1817 αλλά και το 1820 του γίνεται η πρόταση να αναλάβει την αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας αλλά αρνείται θεωρώντας πως είναι νωρίς.Με το ξέσπασμα πάντως της επανάστασης προσπαθεί με καθε τρόπο να πείσει τον τσάρο να ενδιαφερθεί για τους ορθόδοξους λαούς της Βαλκανικής.
Το 1822 ομως απομακρύνεται απο την θέση επειδή έβαζε τα ελληνικά συμφέροντα πάνω απο τα ρωσικά.Θα ακολουθήσει μια περιοδεία 4 ετών στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κατα την οποία ο Καποδίστριας προσπαθεί να εξασφαλίσει οικονομική και ηθική υποστήριξη.
Τον Απρίλιο του 1827 η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας.Με τον ερχομό του ο Καποδίστριας βρήκε μια χώρα κατεστραμμένη.Ο στρατός ήταν διαλυμένος,το ναυτικό ανύπαρκτο,δικαστήρια δεν υπήρχαν ούτε και στοιχειώδη εκπαίδευση.
Το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ήταν το οικονομικό καθώς τα ταμεία ήταν άδεια.Εβαλέ τις βάσεις για μια δίκαια φορολόγηση και ίδρυσε την Εθνική Τράπεζα προσφέροντας την ατομική του περιουσία ως αρχικό κεφάλαιο.
Οργάνωσε τον πρώτο τακτικό στρατό του ελεύθερου κράτους.Πήρε σειρά μέτρων για την ανάπτυξη της γεωργίας,εγκαινίασε την καλλιέργεια της πατάτας και ίδρυσε στην γεωργική σχολή Τίρυνθα.
Στην Αίγινα δημιούργησε ανώτατη σχολή στην οποία δίδασκαν οι λόγιοι της εποχής.Μεγαλύτερο βάρος έριξε στην παιδεία ιδρύοντας πολλά σχολεία καθώς και διδασκαλείο για την μόρφωση και των δασκάλων.
Φρόντισε την διοικητική οργάνωση του κράτους διαιρώντας την Πελοπόννησο σε εννέα τμήματα και τα νησιά του Αιγαίου σε έξι και όρισε επιτρόπους με αυξημένες αρμοδιότητες.Επίσης όρισε το δικαίωμα ψήφου για εκλογή των τοπικών αρχόντων απο όλους τους άντρες που είχαν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους ενώ δικαίωμα να εκλέγονται είχαν όσοι ήταν 35 και άνω.
Ιδρυσε επίσης ταχυδρομική υπηρεσία.Παρόλα αυτά η στάση του απέναντι στους στρατιωτικούς και πολιτικούς της επανάστασης του οποίους παραγκώνισε και η υπερσυγκέντρωση εξουσιών που επιδίωξε δημιούργησε εναντίον του ισχυρές αντιδράσεις με αποκορύφωμα την απόσχιση της Υδρας απο το κράτος η οποία δημιούργησε την "Συνταγματική Επιτροπή" με επικεφαλής τους Μαυροκορδάτο και Μιαούλη.
Εμπόδια στο έργο του μπήκαν και απο τους Αγγλογάλλους οι οποίοι πίστευαν ότι ο Καποδίστριας λειτουργούσε βάση των ρωσικών συμφερόντων.
Τελικά η Μάνη σήκωσε τα όπλα εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης με αποτέλεσμα να διαταχθεί η φυλάκιση του Π.Μαυρομιχάλη ως ηθικού αυτουργού ενω ο γιος του Γιώργος και ο αδελφός του Κωνσταντίνος τέθηκαν υπο αστυνομική επιτήρηση.Στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 οι δυο τελευταίοι στήνοντας ενέδρα τον δολοφόνησαν έξω απο τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο.Μετά την δολοφονία του σταμάτησε το ανορθωτικό του έργο.
Παρά τα όποια αρνητικά σημεία της πολιτικής του ο Καποδίστριας πέτυχε σε πολλούς τομείς και πάρα πολλά κρατικά δημιουργήματα ως σήμερα έχουν την σφραγίδα της πολιτικής του.

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/