Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

Γεννήθηκε το 1797 και το πραγματικό του όνομα ήταν Γιάννης Τριανταφύλλου.Μακρυγιάννης ονομάστηκε απο τους συναγωνιστές του λόγο του ψηλού αναστήματος του.Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Λιβαδιά με την μητέρα του αφού οι Τούρκοι είχαν σκοτώσει τον πατέρα του.Το 1811 πήγε στην Αρτα όπου άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο φτιάχνοντας μια μικρή περιουσία την οποία και διέθεσε εξ ολοκλήρου στον Αγώνα.
Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και ήταν ο ήρωας της μάχης στους Μύλους κατά την οποία ανακόπηκε η προέλαση του Ιμπραήμ.Υπεράσπισε την Ακρόπολη και πολέμησε στο Φάληρο όπου σκοτώθηκε ο Καραισκάκης.Κατά τον εμφύλιο προσπαθούσε να συμφιλιώσει τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Με τον ερχομό του Καποδίστρια έγινε αρχηγός της εκτελεστικής δύναμης απο το 1828-1830 ήρθε όμως σε ρήξη με τον κυβερνήτη.Παρόλα αυτά ο Καποδίστριας πάντοτε αναγνώριζε την ανιδιοτέλεια και την τιμιότητα του.
Μετά τον θάνατο του κυβερνήτη έγινε θερμός υποστηρικτής ενός συνταγματικού καθεστώτος και εχθρός του Αυγουστίνου Καποδίστρια.Το 1843 πήρε μέρος στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου που περιόρισε την βαυαρική απολυταρχία και έθεσε τα θεμέλια για την ψήφιση Συντάγματος.Το 1852 συνελήφθη με την κατηγορία ότι σχεδίαζε την δολοφονία του Οθωνα και καταδικάστηκε σε θάνατο.
Το 1854 του δόθηκε χάρη βγήκε όμως απο την φυλακή το 1864 και λίγο αργότερα πέθανε.
Ο Μακρυγιάννης είναι γνωστός πέρα απο τους αγώνες του για τα απομνημονεύματα του τα οποία είναι ίσως αυτά που αγγίζουν περισσότερο τον αναγνώστη με την απλή γραφή τους.
"Επειδή έλαβα αυτήνη την αδυναμία να σας βαρύνω με την αμάθεια μου σας λέγω αν δεν τα διαβάσετε όλα δεν έχει δικαίωμα κανένας απο τους αναγνώστες να φέρει γνώμη υπέρ ή κατά.
Οτι είμαι αγράμματος και δεν μπορώ να στήσω ταχτική σειρά στα γραφόμενα...τότε φωτίζεται και ο αναγνώστης.Μπαίνοντας εις το έργο αυτό και ακολουθώντας να γράφω τα δυστυχήματα αναντίον της πατρίδας και της θρησκείας όπου προξενήθηκαν απο την διοτέλεια μας,απο θρησκευτικούς,πολιτικούς και εμάς τους στρατιωτικούς αγαναχτώντας και εγω απο ούλα τούτα ότι ζημιώσαμε την πατρίδα........"
Με αυτό τον τρόπο ξεκινά την εξιστόρηση του ο Μακρυγιάννης ένας αγωνιστής που σε όλη του την ζωή πολέμησε για δικαιοσύνη και ελευθερία.Οποιος δεν έχει διαβάσει Μακρυγιάννη είναι να σαν μην ξέρει την ιστορία της Ελληνικής επανάστασης.

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/