Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ

Γεννήθηκε το 1881 στο Ναύπλιο όπου βρισκόταν ο πατέρας του που υπηρετούσε στο δικαστικό σώμα.Το πραγματικό του όνομα ήταν Σαράντος Αγαπηνός.
Το 1901 αποφοίτησε από την σχολή Ευελπίδων και κατατάχθηκε ως εθελοντής στα σώματα που αγωνίζονταν στην Μακεδονία.
Τον Σεπτέμβριο του 1906 μετά από απόφαση του προξενείου Θεσσαλονίκης εγκαθίσταται στην περιοχή του βάλτου των Γιαννιτσών με σκοπό την εκδίωξη των Βουλγάρων κομιτατζίδων.Στις μάχες που ακολούθησαν τραυματίζεται και νοσηλεύεται στην Θεσσαλονίκη.
Τον Φεβρουάριο του 1907 θα μετατεθεί στην Νάουσα για να ενισχύσει τον αγώνα στην κεντρική Μακεδονία.
Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου κλήθηκε σε συνάντηση απο τους Βούλγαρους κομιτατζίδες της περιοχής Ζλάταν και Κασάπτσε με σκοπό την προσχώρηση τους στην Ελληνική πλευρά και την διεξαγωγή κοινού αγώνα εναντίον των Τούρκων.
Στην συνάντηση που ακολούθησε οι Βούλγαροι καταπατώντας τις συμφωνίες συνέλαβαν τον Αγρα και τον συμπολεμιστή του Αντώνη Μίγγα και αφού τους περιέφεραν δεμένους στα γύρω χωριά προς εκφοβισμό των κατοίκων στις 7 Ιουνίου τους κρέμασαν σε μια καρυδιά ανάμεσα στα χωριά Βλάδοβο και Τέχοβο (σημερινά Αγρας και Καρυδιά).
Τα δυο λείψανα τάφηκαν με τιμές παρουσία του μητροπολίτη Εδεσσας στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Αγρας.

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/