Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Tα "3" σενάρια που έχει η χώρα ενώπιόν της: "Ναι", "Οχι" και "μαύρη" κυβέρνηση - Το Βερολίνο θα απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφίμων;

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: 1850, 1854, 1941-1942 & 2015


Δύσκολες στιγμές περνά η χώρα, τις δυσκολότερες από τον Β'ΠΠ, με υπαίτιους, τους συνήθεις ... "υπόπτους": Την Γερμανία.
Η οποία κάνει στην Ελλάδα αυτό που της έκανε και στον Β'ΠΠ και μάλιστα με ακόμα πιο άτιμο τρόπο: Τότε ήταν πόλεμος και ήταν ο εχθρός.
Τώρα υποτίθεται είναι "εταίρος", αλλά η τακτική των αντιποίνων συνεχίζεται: Συντρίβουν, στο όνομα της "Ενωμένης Ευρώπης" όποιον έχει αντίθετη άποψη.
Τότε με τα τανκς, τώρα με την ΕΚΤ, η οποία έχει "στραγγαλίσει" το εθνικό κέντρο, χάρη στο χέρι που της "όπλισαν"  αυτοί που υπέγραψαν τα επαίσχυντα εθνοκτόνα μνημόνια: Παπανδρέου, Παπαδήμος και Σαμαράς.
Το ίδιο έκανε και το 2013 στην μικρή και ανίσχυρη Κύπρο και το ίδιο θα κάνει και αύριο στην Πορτογαλία ή την Ισπανία.


Φυσικά η κατάσταση όπως εξελίσσεται σήμερα δεν αφήνει εκτός κάδρου ευθυνών την κυβέρνηση: Αν όντως πίστευαν ότι η ΕΚΤ δεν θα έκοβε την ρευστότητα και δεν θα έκλεινε τις τράπεζες, από την στιγμή που προκηρύχθηκε το "μισητό" για την Α.Μέρκελ και την γραφειοκρατία των Βρυξελλών, δημοψήφισμα (εκεί φτάσαμε να θεωρείται η βούληση του λαού για ένα κορυφαίο εθνικό θέμα ως "απεχθής επιλογή"), τότε είναι "αλλού νυχτωμένοι".
Γι αυτό και κάποια νοήμονα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν παραίτηση της κυβέρνησης και διενέργεια εκλογών, όπως είχε γράψει το defencenet.gr και όντως ήταν ένα από τα σχέδια που μελετούσαν. Αλλά επιλέχθηκε το δημοψήφισμα.
Και σε 48 ώρες τους είχαν κλείσει τις τράπεζες ως αντίποινα. Και τα αντίποινα θα συνεχιστούν μέχρι την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης.
Δεν θα επιτρέψουν έξοδο κεφαλαίων για αγορά τροφίμων και φαρμάκων.
Καύσιμα έχει η χώρα για αρκετό καιρό ακόμα. Αλλά τρόφιμα, όχι.
Και βέβαια Το Βερολίνο έχει προκαλέσει πλήρη ασφυξία στην οικονομική ζωή και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
Ισως δεν αλλάξει και ποτέ για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ειδικά τους μικρομεσαίους οι οποίοι θα κάνουν χρόνια να ξεχάσουν το σοκ στο οποίο υπόκεινται από την Κυριακή το βράδυ.
Δεν είναι η πρώτη φορά, βέβαια που η χώρα υπόκειται σε οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό.
Τις δύο προηγούμενες φορές, όμως ήταν οι Βρετανοί και μία τρίτη οι Γάλλοι: Το 1850 στην υπόθεση της αποζημίωσης του Εβραίου Πασίφικο οι Βρετανοί απέκλεισαν και βομβάρδισαν τον Πειραιά, το 1854 στον Κριμαϊκό Πόλεμο που οι Γάλλοι βομβάρδισαν πάλι τον Πειραιά για να τιμωρήσουν την φιλορωσική Ελλάδα και τον χειμώνα του 1941-1942 που οι Βρετανοί προχώρησαν σε εμπορικό αποκλεισμό της Ελλάδας, προκειμένου να προκαλέσουν την αντίσταση των Ελλήνων κατά των Γερμανών.
Στον αποκλεισμό του 1941-1942 πέθαναν 300.000 ανθρώποι, αφού και οι Γερμανοί αδιαφόρησαν παντελώς για την τύχη του πληθυσμού, αλλά το 1942 δημιουργήθηκαν κατόπιν αυτού οι πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις.
H φωτό είναι από νοσοκομείο της Αθήνας τον χειμώνα του 1942 με ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος του Βρετανούς και φυσικούς του Γερμανούς...
Κατόπιν παράκλησης της εξόριστης κυβέρνησης του Καΐρου δεν απαναλήφθηκε ο αποκλεισμός τον χειμώνα του 1942-1943.
Τα ίδια ακριβώς ζούμε και βιώνουμε και σήμερα!
Το ζήτημα είναι εφεξής πώς μπορούν να σχηματοποιηθεί η κατάσταση και τις εξελίξεις μπορούν να υπάρξουν με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Είτε οι πολίτες επιλέξουν "Οχι" είτε "Ναι".
Εκτίμησή μας είναι ότι το αποτέλεσμα και στη μία και στην άλλη περίπτωση είναι lose-lose. Εδώ που έχουν έρθει τα πράγματα τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει οδυνηρές εξελίξεις πλην της παρέμβασης ενός "από μηχανής Θεού".
Στην περίπτωση του "Ναι" την επόμενη ημέρα θα έχουμε παραίτηση της κυβέρνησης. Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ.
Θα παραιτηθεί άμεσα ή σε λίγες εβδομάδες, αν κριθεί ότι μπορούν να περάσουν από την Βουλή κάποιοι εφαρμοστικοί νόμοι με την ελπίδα να σπάσει ο τραπεζικός αποκλεισμός της χώρας και η αιχμαλωσία των καταθέσεων των πολιτών. Πράγμα δύσκολο.
Το Βερολίνο όχι απλώς δεν θα θέλει να ανοίξει τις τράπεζες, αλλά θα εμποδίσει ακόμα και τις εισαγωγές τροφίμων, αναλώσιμων νοσοκομείων, φαρμάκων κλπ για να πάρει ένα μάθημα η υπόλοιπη Ευρώπη τι παθαίνει όποιος αντιτάσσεται στην Γερμανία. Η κλασική συνταγή των γερμανικών αντιποίνων.
Αν παραιτηθούν στις διερευνητικές εντολές θα υπάρξει άλλη κυβέρνηση; Αδύνατον, παρά το ότι το Βερολίνο και οι εγχώριοι συνεργάτες των Γερμανών υπολογίζουν ότι μπορούν να αποσπάσουν 30-40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ή χωρίς τον Α.Τσίπρα και να κάνουν μια καινούρια κυβέρνηση Παπαδήμου.
Αυτό αποκλείεται. Αρα πάμε σε εκλογές στις οποίες πιθανότατα θα τις κερδίσει και πάλι με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού η ΝΔ είναι "κομμάτια". Εκτός και αν αλλάξει ηγεσία και κάποιος Κ.Καραμανλής αναλάβει πρόεδρος του κόμματος, αλλά αυτά είναι εικασίες.
Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά δύσκολο να ηττηθεί έστω και αν υποχωρήσει το ποσοστό του.
Αρα φτάνουμε πάλι σε ένα μετεκλογικό σκηνικό με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και του ΑΝΕΛ πιθανόν τέταρτο!
Εκεί οι εξελίξεις εξαρτώνται από το πώς θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα. Το σενάριο της εθνικοποίησης των τραπεζών και του εθνικού νομίσματος αν δεν υποχωρεί και πάλι το Βρεολίνο είναι πιθανό.
Στην περίπτωση του "Οχι" οι εξελίξεις μπορεί να είναι ακόμα ταχύτερες. Την Δευτέρα το Βερολίνο μπορεί να διακόψει το EFSF και να κάνει απαιτητά τα 130 δισ. ευρώ των τραπεζικών δανείων.
Δηλαδή θα προσπαθήσει να θέσει τις τράπεζες (αλλά και όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας που έχουν τραπεζικά δάνεια) υπό τον άμεσο ιδιοκτησιακό έλεγχό του.
Η κυβέρνηση θα απαντήσει άμεσα με εθνικοποίηση και το πιο λογικό είναι να ξεκινήσει η προσπάθεια για εθνικό νόμισμα. Αλλη λύση δεν υπάρχει, εκτός από το να υποχωρήσουν οι Γερμανοί για κάποιον λόγο που τώρα δεν μας έρχεται στο μυαλό...
Το τρίτο σενάριο του να σχηματιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μια φιλογερμανική, "μαύρη", κυβέρνηση δεν αποκλείεται, φυσικά, αφού οι ξένοι έχουν τρόπους να βρίσκουν ανοικτές "Κερκόπορτες" στο ελληνικό πολιτικό σύστημα από την εποχή της συμφωνίας της Βάρκιζας.
Και αυτή η κυβέρνηση θα είναι θνησιγενής δεν θα αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά το χάος που έχει προκαλέσει το Βερολίνο και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
Το μνημόνιο έχει πεθάνει και δεν πρόκειται να αναστηθεί πάλι, όποια συμφωνία και αν υπογραφεί.
Η κοινωνική αποσύνθεση θα είναι ταχεία. Αλλωστε όλα αυτά που βιώνουμε τα έχει προκαλέσει το Μνημόνιο. Κανείς και τίποτα δεν θα μείνει όρθιο...

 Πηγή