Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΗΛΩΝΑΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΟ 2009 Ο ΤΡΙΣΕ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΟΥΖΕ ΜΕ ΕΥΡΩ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ

Διαβάζουμε εδώ ότι το 2011 μας έστελναν τα χαρτονομίσματα με το τσουβάλι κυριολεκτικά, μέσω μυστικών πτήσεων τσάρτερ, για να μην σκάσουν οι ελληνικές τράπεζες. Ο λόγος ήταν ότι όλοι οι Έλληνες τραβούσαν δις ευρώ κάθε εβδομάδα σε χαρτονομίσματα λόγω της μεγάλης …εμπιστοσύνης προς το ελληνικό σοβιέτ.
Μάλιστα. Και γιατί το έκαναν αυτό από την ΕΚΤ (με 200% γερμανική συναίνεση)? Τους έπιασε ο πόνος μην σκάσουν οι ελληνικές τράπεζες και μείνει νηστική η Σούλα από την κάτω Ραχούλα? Απάντηση-μέχρι εκείνο το σημείο ναι.
Για να καταλάβουμε την απάντηση ναι πρέπει να πάμε πίσω στο 2009. Η ελληνική κυβέρνηση είχε το 2009 την επιλογή χρεοκοπία ή την επιλογή του ΔΝΤ-τρόικα. Τι σήμαινε η δεύτερη επιλογή το έχουμε βιώσει όλοι. Το ερώτημα είναι τι σήμαινε η πρώτη επιλογή.


Έχουμε και λέμε λοιπόν – το 2009 η παγκόσμια οικονομία ήταν σε μαύρο,πολύ μαύρο, χάλι μετά την ιστορία με Freddie Mac, Lehman Brother και τα υπόλοιπα καλούδια από τις ΗΠΑ. Αν η Ελλάδα έσκαγε κανόνι το 2009 (του τύπου κύριοι για κάθε 10 πάρτε 4 και για τα υπόλοιπα απευυνθείτε στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις) την επόμενη μέρα ο κύριος Ζαν Κλωντ Τρισέ θα εμφανίζονταν πάνω από το Σύνταγμα σε ελικόπτερο και θα μας έλουζε με χαρτονομίσματα. Γιατί? Απλά γιατί το ελληνικό χρέος το 2009 απευθύνονταν σε ποσοστό συντριπτικό σε ξένες τράπεζες. Πόσο ήταν το χρέος το 2009? Απάντηση λάθος είναι ότι ήταν περίπου 300 δις, οπότε σε ελληνική χρεοκοπία έπρεπε οι ξένες τράπεζες να διαγράψουν 300 περίπου δις. Η σωστή απάντηση είναι ότι οι ξένες τράπεζες είχαν τιτλοποιήσει το ελληνικό χρέος, το είχαν μοχλεύσει δηλαδή, σε αναλογίες που κυμαίνονταν από 10 έως 80 φορές.
Δηλαδή η χασούρα για τις ξένες τράπεζες θα ήταν 300 δις επί ένα συντελεστή 10 έως 80 και έπρεπε να εγγραφεί λογιστικά σε μία μέρα. Οι κυριότερες τράπεζες φορείς το 2009 ήταν στην ΕΕ. Τι σήμαινε αυτό? Σε ελληνικό υποθετικό πιστόλι την άλλη μέρα το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ είχε τιναχτεί στον αέρα. Έλα όμως που οι τράπεζες είναι διασυνδεδεμένες σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον. Οπότε, την επόμενη μέρα μετά το σκάσιμο των τραπεζών της ΕΕ θα ακολουθούσε το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και την μεθεπόμενη η Ασία.
Αυτός ήταν ο λόγος που ο Τρισέ θα μας πέταγε λεφτά με ελικόπτερο και είχαμε το πάνω χέρι τότε, για να επιτύχουμε όρους που θα προάσπιζαν τα ελληνικά συμφέροντα. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας δηλαδή το 2009 αποτράπηκε από τους ξένους πρότιστα για να σωθεί το διεθνές τραπεζικό σύστημα.
Και τι επιλέχθηκε για την Ελλάδα με τα μνημόνια? Σταδιακά το χρέος από τις ξένες ιδιωτικές τράπεζες στράφηκε σε διακρατικά δάνεια και στην περιουσία του ελληνικού κράτους. Το 2011 που αναφέρεται το άρθρο δεν είχε πλήρως γίνει η μετατροπή για αυτό και μας έστελναν ευρώ ακόμα με το τσουβάλι. Κινδύνευε δηλαδή ακόμα το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ από την μόχλευση των ελληνικών δανείων.
Και σήμερα? Καληνύχτα….. Το ελληνικό χρέος όπως είπαμε σήμερα είναι σχεδόν 100% διακρατικό (δηλαδή διαγράφεται απλά και οι τράπεζες του εξωτερικού δεν κατάλαβαν καν τι έγινε) και υπό αγγλικό δίκαιο (δηλαδή με υποθηκευμένη ουσιαστικά όλη την Ελλάδα την στιγμή που για τα απλά ομόλογα του 2009 ίσχυε μόνο ελληνικό δίκαιο).
Τα συμπεράσματα δικά σας….


Πηγή