Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

«Κατεδάφιση» τιμών με επίκεντρο το Κέντρο

Καθημερινά αυξάνονται τα πωλητήρια στις υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας όπως ο Αγιος Παντελεήμονας και το Μεταξουργείο.





Η υποβάθμιση, η έκρηξη της εγκληματικότητας, η μετατροπή ολόκληρων συνοικιών σε γκέτο και η εγκατάλειψη χιλιάδων διαμερισμάτων από τους Ελληνες ιδιοκτήτες τους έχουν οδηγήσει σε δραματική υποχώρηση των τιμών των ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας. Το αποτέλεσμα είναι οι κατοικίες στις υποβαθμισμένες περιοχές σε σύγκριση με τις λεγόμενες «καλές» ή αναβαθμισμένες γειτονιές της πρωτεύουσας να είναι τέσσερις φορές φθηνότερη.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι τράπεζες, οι τιμές των διαμερισμάτων στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας (Πατήσια, Μεταξουργείο κ.α.) αλλά και του Πειραιά (Δραπετσώνα, Νίκαια κ.α.) παρουσίασαν τετραπλάσια μείωση σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές των πιο αναβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας (Κολωνάκι, Πλάκα κ.ά.).
Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι τα παλαιά διαμερίσματα στην Αθήνα έχουν υποχωρήσει κατά 3,5% το 2010 και 6,3% το 2011, εντούτοις η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι μεσίτες κάνουν λόγο για μειώσεις στα παλαιά σπίτια από 15% έως 25% μέσα στην προηγούμενη χρονιά. Οσο πιο υποβαθμισμένη είναι η περιοχή και όσο μεγαλύτερη είναι η προσφορά ακινήτων από Ελληνες που εγκαταλείπουν το Κέντρο, τόσο πιο απότομη είναι η πτώση των τιμών. Εξάρχεια, Μεταξουργείο, Πατήσια, Αγιος Παντελεήμονας, Κυψέλη κρατούν τα πρωτεία της υποχώρησης, με τα ποσοστά να κινούνται ακόμη και πάνω από 20%. Αντίθετα, στο Κολωνάκι, στην Πλάκα, στο Θησείο, στους Αμπελοκήπους κ.α. η μείωση κινείται σε μονοψήφια ποσοστά.
Η έκρηξη της εγκληματικότητας και η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε πεδίο μάχης από διάφορες ομάδες, όπως η «Χρυσή Αυγή» (φωτογραφία αρχείου), έχουν απαξιώσει το Κέντρο
Η έκρηξη της εγκληματικότητας και η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε πεδίο μάχης από διάφορες ομάδες, όπως η «Χρυσή Αυγή» (φωτογραφία αρχείου), έχουν απαξιώσει το Κέντρο
Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιών σε περιοχές όπου κυριαρχεί η υποβάθμιση βλέπουν την περιουσία τους να έχει απαξιωθεί και να μη μπορώντας να την πουλήσουν, ουσιαστικά την έχουν εγκαταλείψει. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα καταστήματα και γραφεία στις ίδιες γειτονιές που «αραχνιάζουν» και δεν αποδίδουν κανένα εισόδημα, αφού δεν υπάρχουν επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στις περιοχές αυτές.
«Κατεδάφιση» τιμών με επίκεντρο το Κέντρο
Αλλωστε, οι περιπτώσεις προσφοράς ακινήτων σε τιμές κάτω από την αντικειμενική αξία έχουν πολλαπλασιαστεί, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας.Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), κ. Στράτο Παραδιά, «υπάρχουν περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης δίνει το κατάστημα ακόμη και? δωρεάν στον έμπορο, διότι ο τελευταίος λειτουργεί ως φύλακας στην περιουσία μας. Αν το εγκαταλείψει, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να γίνει κατάληψη από αλλοδαπούς και να υποστεί μεγάλες ζημιές, τις οποίες φυσικά θα επωμιστεί ο ιδιοκτήτης».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι εκατοντάδες παλαιά και σε κακή κατάσταση διαμερίσματα στο Κέντρο ενοικιάζονται παράνομα σε δεκάδες μετανάστες, οι οποίοι πληρώνουν ακόμη και 100 ευρώ ο καθένας. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στα Σεπόλια, στο Μεταξουργείο, στον Κολωνό κ.α. υπάρχουν σπίτια 70-100 τ.μ. που ενοικιάζονται σε 20 αλλοδαπούς με 70 ευρώ στον καθένα. Δηλαδή ο ιδιοκτήτης μπορεί να εισπράττει πάνω από 1.500 ευρώ μηνιαίως.Η παράνομη αυτή δραστηριότητα έχει μπει στο στόχαστρο της αστυνομίας, η οποία ήδη πραγματοποιεί εφόδους σε τέτοια διαμερίσματα και στους ιδιοκτήτες ασκούνται ποινικές διώξεις.
«Καμπανάκι»
Η ΤτΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των ακινήτων, ειδικά για ακίνητα που δεν αποδίδουν κανένα εισόδημα. «Ποια είναι η εμπορική τιμή σε μια αγορά που δεν υπάρχει; Οι τιμές για απαξιωμένα ακίνητα δεν υπάρχουν. Δεν μπορούν να θεωρούνται φορολογητέα ύλη» επισημαίνει ο κ. Παραδιάς. Αναφορικά με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η ΤτΕ τονίζει ότι δεν πρέπει να γίνει με «οριζόντιο» τρόπο, δηλαδή με ισοποσοστιαία μεταβολή, εξαιτίας ακριβώς των διαφοροποιήσεων στη μείωση των εμπορικών τιμών ανά περιοχή.

ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ

 Πηγή