Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΥΓΕΙΑ: Το παζλ της μακροζωίας














Το μυστικό της μακροζωίας έπαψε να είναι μυστικό, καθώς το «παζλ» φαίνεται να συμπληρώθηκε από ερευνητές. Διατροφή πλούσια σε ψάρια, φρούτα και λαχανικά είναι σίγουρα ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στο να ζήσουμε περισσότερο. Ειδικοί λένε τώρα ότι αν με τη διατροφή συνδυάσουμε έναν καλό μεσημεριανό υπνάκο, τότε έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Χρήστος Πίτσαβος που συμμετείχε σε σχετική έρευνα στο παρελθόν, υποστηρίζουν ότι όσοι τρέφονται υγιεινά το καλοκαίρι και ξεκουράζονται αρκετά παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα υγείας.

Μελετώντας τον τρόπο ζωής ηλικιωμένων ανθρώπων για να εντοπίσουν το μυστικό της μακροζωίας τους, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι τόσο η καλή διατροφή όσο και η ποιότητα του ύπνου παίζουν σημαντικό ρόλο στο προσδόκιμο ζωής.

Τα όσπρια, το τσάι, τα λαχανικά και τα ψάρια (των οποίων η κατανάλωση ενδείκνυται ακόμα περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε τα γεύματά μας να είναι ελαφρύτερα) προστατεύουν την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, δημιουργώντας «ασπίδα» κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα εν λόγω τρόφιμα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από διαβήτη, χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το ελαιόλαδο, από την άλλη πλευρά, ωφελεί τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ολα αυτά σε συνδυασμό με τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ και της μεσημεριανής ξεκούρασης αποτελούν ουσιαστικά το «κλειδί» για τη μακροζωία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πληθυσμού που ακολουθεί τα παραπάνω και φαίνεται να έχει ευνοηθεί από τις συνήθειές του αυτές είναι οι κάτοικοι της Ικαρίας. Οπως αναφέρθηκε σε συνέδριο από καθηγητές καρδιολογίας, στην Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ξεπερνά τα ενενήντα χρόνια ζωής. Στο εν λόγω ελληνικό νησί ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό είναι δέκα φορές μεγαλύτερο, αφού το 1,1% του πληθυσμού ζει περισσότερο από τον μέσο όρο ζωής.

Επίσης, όπως λένε καθηγητές που στο παρελθόν είχαν πάρει μέρος στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ηλικιωμένοι της Ικαρίας φαίνεται να είναι πιο ευτυχισμένοι χάρη στην ποιότητα ζωής τους, εν αντιθέσει με εκείνη των νεότερων που όχι μόνο δεν τρώνε υγιεινά, αλλά δεν αναπαύονται και όσο πρέπει.

Και Αμερικανοί ερευνητές όμως υποστηρίζουν τα θετικά αποτελέσματα της μεσημεριανής ανάπαυλας, κατόπιν μελέτης της μακροζωίας του κινεζικού λαού που καταφέρνει να φτάσει σε πολύ βαθιά γεράματα.


ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΚΟΥΡΑ

Πηγή
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catid=8&artID=1396687