Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011
ΥΓΕΙΑ: Πρώτες βοήθειες από τη φύση
Οι μαγικές ιδιότητες των φυτών της ελληνικής γης «ασπίδα» ενάντια στους κινδύνους του καλοκαιριού.
Εγκαύματα
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να αντιμετωπίσουμε τα ενοχλητικά έντομα, που ιδίως το καλοκαίρι επιδράμουν κατά ομάδες. Είναι αρκετά τα φυτά που μπορούν, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό, να βοηθήσουν ώστε να προστατευτούμε από τα κουνούπια. Μια καλή λύση είναι να ενισχύσουμε το μπαλκόνι ή την αυλή του σπιτιού με βασιλικό, φασκόμηλο και δενδρολίβανο, φυτά που με το άρωμά τους απωθούν τα έντομα. Εκτός όμως από τις γλάστρες, μπορεί ο καθένας να φτιάξει στην κουζίνα του το δικό του αντι-κουνουπικό σπρέι, βάζοντας σε ένα γυάλινο μπουκαλάκι 10 σταγόνες από αιθέρια έλαια βασιλικού, ευκάλυπτου ή δυόσμου και δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Οταν ανακατέψετε το μίγμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αμέσως σαν λοσιόν σώματος και τα έντομα θα μείνουν μακριά. Εξίσου δυσάρεστο στα έντομα είναι και το άρωμα της λεβάντας και του θυμαριού. Αν αλείψετε στο δέρμα λίγο λάδι από το συγκεκριμένο φυτό, τα έντομα δεν θα σας πλησιάζουν επικίνδυνα. Αν πάλι έχουν ήδη αφήσει το σημάδι τους, τότε μια καλή λύση για να μειώσετε τη φαγούρα είναι να τρίψετε πάνω στο τσίμπημα το φυσικό τζελ που κρύβει μέσα της η αλόη.
Εντομοαπωθητικά
Τα εγκαύματα που προέρχονται από τον ήλιο ή από την επαφή με μια καυτή επιφάνεια και όταν αυτά είναι μικρής έκτασης και, φυσικά, όχι σοβαρά, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια της λεβάντας. Αλείφοντας την ερεθισμένη περιοχή με το αιθέριο έλαιο που προέρχεται από το αρωματικό φυτό 2-3 φορές την ημέρα, τα συμπτώματα θα αρχίσουν να υποχωρούν. Ακόμη ένα «θαύμα» της φύσης είναι το βαλσαμόχορτο, οι ιδιότητες του οποίου προδίδονται από το όνομά του. Το βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων όσο και σε ουλές και μικροτραυματισμούς, χάρη στην έντονη επουλωτική και αντισηπτική του δράση. Η καλέντουλα είναι άλλο ένα φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως για τη δημιουργία αλοιφών, καθώς έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη, επουλωτική και αντισηπτική δράση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά για την αντιμετώπιση του ερεθισμού και του κνησμού στο δέρμα, των εγκαυμάτων, αλλά και για τα τσιμπήματα από έντομα. «Μια συνταγή που μπορεί να βοηθήσει και φυσικά μπορεί να την παρασκευάσει ο καθένας για να αντιμετωπίσει τα τσιμπήματα των εντόμων είναι να αναμίξει ένα μέρος έλαιο τεϊόδεντρου (tea tree) σε είκοσι μέρη αμυγδαλέλαιου. Κάνοντας επάλειψη με αυτό το μίγμα, μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα τα ηλιακά εγκαύματα», αναφέρει ο φαρμακοποιός και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας Στέλιος Κακαγιάννης. Τέλος, η αλόη, που αποτελεί την βάση πολλών καταπραϋντικών για το δέρμα σκευασμάτων, έχει -ακόμη και νωπή- ευεργετικές ιδιότητες. Κόβοντας το νωπό μέρος των φύλλων, το φυσικό ζελέ που βγαίνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας για να ενυδατώσει και να καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα.
Στραμπουλήγματα
Επειδή κατά τη διάρκεια των διακοπών, ειδικά στην περίπτωση που τις απολαμβάνετε στη φύση, μπορεί να συμβούν μικροατυχήματα όπως στραμπουλήγματα ή μώλωπες, το φαρμακείο της φύσης μπορεί να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. «Η αρνίκα είναι ένα φυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσει κάποιος τους μώλωπες και το οίδημα. Δεν πρέπει, όμως, ποτέ να χρησιμοποιηθεί πάνω σε ανοιχτή πληγή», εξηγεί ο Στ. Κακαγιάννης. Ενα ακόμη φυτό που μπορεί ο καθένας να το βρει ακόμη και στην κουζίνα του είναι ο μαϊντανός που, εκτός από τη μαγειρική, μπορεί να βοηθήσει και στα στραμπουλήγματα. Στύβοντας τον χλωρό μαϊντανό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χυμό του σαν κατάπλασμα πάνω στη χτυπημένη περιοχή.
Προσοχή: Είναι απαραίτητο πριν από τη χρήση των βοτάνων και των αιθέριων ελαίων να γνωρίζετε αν έχετε κάποιας μορφής αλλεργία.
Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΙΜΙΤΣΙΑΔΗ
Πηγή
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=81261&catID=5