Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Ενας πλαστικός «μανδύας της σιωπής» κάνει τα πλοία αόρατα στα ραντάρ










Εναν «μανδύα σιωπής» κατασκεύασαν αμερικανοί επιστήμονες, που κάνει τα αντικείμενα «αόρατα» σε ηχητικά κύματα, μπλοκάροντας την αντανάκλαση του ήχου πάνω τους. Φτιαγμένος από απλά πλαστικά ελάσματα με σειρές από τρύπες, ο μανδύας αυτός μπορεί να κάνει τα πλοία αόρατα στα ραντάρ ή να βελτιώσει την ηχητική σε χώρους συναυλιών κατευθύνοντας τον ήχο σε επιθυμητά σημεία.
Η ιδέα είχε προταθεί θεωρητικά το 2008 και τώρα επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ντιουκ την εφάρμοσαν στην πράξη. Η «συσκευή» οφείλει τις ικανότητές της σε «μεταϋλικά», δηλαδή υλικά που έχει φτιάξει ο άνθρωπος στο εργαστήριο προσδίδοντάς τους ιδιότητες που δεν συναντώνται στη φύση.
Από αυτά τα υλικά, οι ειδικοί έχουν κατασκευάσει και τους μανδύες που κάνουν τα αντικείμενα αόρατα στο μάτι, αναγκάζοντας τα κύματα φωτός να παρακάμψουν το αντικείμενο.
Την ίδια βασική ιδέα εφάρμοσαν και στον «μανδύα της σιωπής». Το μυστικό βρίσκεται στη διάταξη των πλαστικών ελασμάτων, την απόσταση μεταξύ τους και τη θέση στην οποία βρίσκονται οι τρύπες.
Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να «κρύψουν» αντικείμενα μόνο κάτω από την επιφάνεια του νερού, τώρα όμως ο Ντέιβιντ Κάμερ και οι συνεργάτες του το πέτυχαν και με αντικείμενα εκτεθειμένα στον αέρα.

Πηγή
http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4642841