Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Διακοπές : Αίγινα: ένας… θησαυρός σε απόσταση αναπνοής










Η Αίγινα είναι ένας από αυτούς του… θησαυρούς που βρίσκονται κάτω από τη μύτη μας και δεν το έχουμε καταλάβει. Είναι ένα μέρος που έχει τα πάντα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα.

Είναι πολλές φορές, που οι ομορφιές βρίσκονται τόσο κοντά μας, που αδυνατούμε να τις διακρίνουμε. Είναι φορές που ψάχνουμε ένα μέρος για να «αποδράσουμε» από την καθημερινότητα και δεν ξέρουμε ότι το έχουμε δίπλα μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Αίγινα, ένα νησί με ιστορία, ομορφιές και ενδιαφέροντα αξιοθέατα, μια… ανάσα από την πολύβουη πρωτεύουσα.

Στην αρχαιότητα, η Αίγινα αποτελούσε εποικιστικό κέντρο, συμμετείχε στη ναυμαχία της Σαλαμίνας ενάντια στους Πέρσες και κατά την κλασική εποχή, αποτέλεσε πόλη της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Σήμερα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση, πληθυσμό και ανάπτυξη, νησί του αργοσαρωνικού και νησιωτικό προάστιο του Πειραιά, μία ώρα κι ένα τέταρτο μακριά από το λιμάνι του Πειραιά, με το πλοίο και 35 λεπτά με το δελφίνι.

Εκτός από τις παραλίες της το καλοκαίρι, η Αίγινα έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα στον επισκέπτη που θέλει να την γνωρίσει. Ο λόφος της Παλαιοχώρας με τα εκκλησάκια του, η καταπληκτική θέα του Σαρωνικού από το βουνό, τα μικρά χωριά και τα διάσπαρτα αρχαία απομεινάρια, οι καλλιέργειες φιστικιών, αλλά και η ζωντάνια και η νυχτερινή ζωή της πόλης, αποτελούν ένα μέρος του… θησαυρού που ονομάζεται Αίγινα.

O ναός της Αθηνάς Αφαίας

Στο λιμάνι και την παραλιακή ζώνη της Αίγινας –στα νοτιοδυτικά του νησιού- με τα όμορφα σπίτια και το λευκό εκκλησάκι του Άγιου Νικόλα του Θαλασσινού, η ζωή είναι έντονη, με αρκετή κίνηση και χαρακτηριστικά πόλης, αλλά και με τις παραδοσιακές άμαξες να σας περιμένουν για να σας ξεναγήσουν στο νησί. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την ψαραγορά και τα παραδοσιακά ουζερί και μεζεδοπωλεία της, για να απολαύσετε φρέσκο ψάρι και τα παραδοσιακά αιγινίτικα φαγητά και μεζεδάκια.

Συνεχίστε με μια βόλτα στα σοκάκια και τα καλντερίμια της πόλης. Τα κτίρια στην Αίγινα είναι δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με έντονο το λαϊκό στοιχείο, κτισμένα το 19ο αι., για να θυμίζουν ότι η Αίγινα υπήρξε κάποτε πρωτεύουσα της Ελλάδας. Η Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, Μητρόπολη της Αίγινας, έχει στην αυλή της το Εϋνάρδειο σχολείο, όπου ορκίστηκε η πρώτη Ελληνική κυβέρνηση μετά την Επανάσταση του 1821. Στην οδό Μητροπόλεως βρίσκεται η βιβλιοθήκη της Αίγινας και στη συνέχεια το Καποδιστριακό Κυβερνείο, στο ισόγειο του οποίου βρισκόταν το πρώτο Νομισματοκοπείο.

Φυσικά, ομορφιές και αξιοθέατα δεν υπάρχουν μόνο στην πόλη, αλλά και στα παραθαλάσσια χωριά και στα ενδότερα του νησιού. Πηγαίνοντας νότια, προς το ψαροχώρι της Πέρδικας, θα απολαύσετε μια μαγευτική διαδρομή που καταλήγει σε ένα μέρος όπου μπορείτε να φάτε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά ή να πάρετε το καραβάκι για μια βόλτα στο νησάκι Μονή, έναν προστατευόμενο βιότοπο σπάνιων ζώων και πουλιών.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, βόρεια της πόλης (περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά), βρίσκεται το δεύτερο λιμάνι του νησιού, η Σουβάλα, γνωστή για τα ιαματικά νερά της και βορειοανατολικά, ο περίφημος ναός της Αθηνάς Αφαίας, μέσα στα πεύκα, με θέα την απέραντη γαλάζια θάλασσα. Ο ναός κτίστηκε το 480 π.Χ., μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, θεωρείται το πρότυπο που είχαν στο μυαλό τους οι αρχιτέκτονες του Παρθενώνα και σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου

Ένα ακόμη από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Αίγινας, που προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες θρησκευτικού τουρισμού, είναι το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, που χτίστηκε ανάμεσα στα 1904-1910 και βρίσκεται στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα, 6 περίπου χλμ. από την πόλη της Αίγινας.

Πολύ κοντά στο μοναστήρι, σε ένα ψηλό βραχώδη λόφο που προσφέρει φυσική προστασία, βρίσκεται η Παλαιοχώρα της Αίγινας, η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού που χρησίμευε ως καταφύγιο από τους πειρατές και στην οποία σήμερα σώζονται 20 εκκλησίες, που φανερώνουν το μέτρο ανάπτυξης της πόλης κατά τη διάρκεια της ενετοκρατίας.

Στο ανατολικό άκρο του νησιού, η κοσμοπολίτικη Αγία Μαρίνα, συγκεντρώνει πλήθη τουριστών, αλλά και όσων θέλουν να διασκεδάσουν στα πολύβουα bar που εκτείνονται στον κεντρικό της δρόμο, ή να φάνε στα δεκάδες ταβερνάκια της.

Άλλα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε στην Αίγινα είναι το λαογραφικό και το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας, ο Πύργος του Μαρκέλλου, μνημείο από την Ενετοκρατία στην πόλη της Αίγινας, και το Μουσείο του Χρήστου Καπράλου, στο δρόμο που οδηγεί προς τη Σουβάλα.

Φυσικά η Αίγινα διαθέτει όμορφες, αμμώδεις οργανωμένες παραλίες, αλλά και πιο μικρές και ερημικές, για τις οποίες θα μιλήσουμε σε επόμενο αφιέρωμά μας στο νησί.

Δείτε πώς μπορείτε να φτάσετε την Αίγινα στο: www.aegina.com.gr/transportation . Για τη διαμονή και το φαγητό σας στο νησί, επιλέξτε από τα καταλύματα και τα καταστήματα εστίασης που παρουσιάζονται στον επαγγελματικό οδηγό της επίσημης ιστοσελίδας του νησιού: www.aegina.com.gr/eo/in/?category=7 και www.aegina.com.gr/eo/in/?category=5 .

Φιστίκι Αιγίνης

Διάσημα σε όλο τον κόσμο είναι τα φιστίκια Αιγίνης

Γίνεται να κάνουμε αφιέρωμα στην Αίγινα χωρίς να μιλήσουμε για το αιγινήτικο φιστίκι; Μάλλον όχι! Το φιστίκι Αιγίνης είναι το καλύτερο παγκοσμίως και διαθέτει προστατευμένη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Η ποικιλία των φιστικιών Αιγίνης ονομάζεται «Κοιλαράτη» και καλλιεργείται στο νησί από το 1860. Το ξύλινο κιόσκι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, βρίσκεται έξω από το λιμάνι. Το Σεπτέμβρη, διοργανώνεται στην Αίγινα το Φεστιβάλ Φιστικιού, το μεγαλύτερο εμπορικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό γεγονός στο νησί, με εκθέσεις, συναυλίες, δραστηριότητες και παιχνίδια για παιδιά, γαστρονομία, κ.τ.λ. ( www.aeginafistikifest.gr ).

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή
http://www.clickatlife.gr/story/taksidi/aigina-enas%E2%80%A6-thisauros-se-apostasi-anapnois?id=1949586