Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΥΓΕΙΑ: Ποιές είναι οι τροφές «δυναμίτες»;










Νιώθετε πεσμένοι, άτονοι και εξασθενημένοι; Αν ακόμη και μετά από εντατική… υπνοθεραπεία, ο οργανισμός σας δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του, αναλάβετε δράση και εντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή, μερικές τροφές «δυναμίτες» για άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα!

Η κούραση που συχνά σας ταλαιπωρεί μπορεί να μην είναι αποτέλεσμα υπερβολικού όγκου εργασίας και αϋπνίας αλλά κακής διατροφής. Αν ζητάτε από τον οργανισμό σας τα μέγιστα αποτελέσματα αλλά παράλληλα, δεν του παρέχετε τα κατάλληλα «καύσιμα», τότε αργά ή γρήγορα, η υπερκόπωση θα σας «χτυπήσει την πόρτα»…

Υπάρχουν ωστόσο, ορισμένες τροφές, που έχουν την ικανότητα να κάνουν μια τονωτική «ένεση» στον εξασθενημένο σας οργανισμό και που αν τις εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή, όχι μόνο θα σας πλημμυρίσει δύναμη και ευεξία αλλά θα θωρακίσετε και τον οργανισμό σας απέναντι σε πιθανές λοιμώξεις, ασθένειες και μικρόβια.

-Σπανάκι: κάτι ήξερε ο Ποπάϋ…

Θυμάστε τον Ποπάϋ, τον ήρωα των παιδικών μας χρόνων, που κάθε φορά που είχε ανάγκη από μια… μεγάλη δόση δύναμης, κατάπινε μια κονσέρβα γεμάτη σπανάκι και αντιμετώπιζε με θάρρος-και γροθιές- κάθε πιθανό εχθρό;

Τα αγαπημένα μας καρτούν, μπορεί να αγαπούσαν την υπερβολή, αλλά είχαν μια δόση αλήθειας. Ο λόγος για το παντοδύναμο σπανάκι, που σύμφωνα με έρευνες, καταπολεμά τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο ενώ ωφελεί σημαντικά την όραση, αποτελώντας ένα σημαντικό «όπλο» απέναντι στον καταρράκτη. Πέρα από σκέτο σε σαλάτες, μπορείτε να το απολαύσετε ως συστατικό σε διάφορα άλλα φαγητά ή πίτες.

-Μέλι: το «χρυσάφι» της φύσης


Είναι ίσως το πιο διαδεδομένο αλλά και το πιο αποτελεσματικό «γιατροσόφι». Ο λόγος για το μέλι, το «χρυσάφι» της φύσης, που λειτουργεί όχι μόνο ως «γιατρικό» για το κρυολόγημα και το συνάχι αλλά και ως πολύτιμο συστατικό, γεμάτο με θαυματουργές ιδιότητες.

Πρόκειται για μια αντιοξειδωτική τροφή, που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, χαρίζει νεανικό και απαλό δέρμα και ανακουφίζει τα γαστρεντερικά προβλήματα. Δρα καταπραϋντικά στο ερεθισμένο έντερο και επαναφέρει τις φυσιολογικές γαστρεντερικές λειτουργίες του οργανισμού. Μπορείτε να το απολαύσετε είτε σκέτο, είτε μαζί με ψωμί και βούτυρο στο πρωϊνό σας είτε να αντικαταστήσετε με αυτό… τη ζάχαρη!

-Βρώμη: η ξεχασμένη…


Σπάνια θα την βρείτε να περιλαμβάνεται σε κάποιο διαιτολόγιο και έτσι, οι ευεργετικές για τον οργανισμό, ιδιότητές της, δυστυχώς μένουν εκτός του τραπεζιού μας… Συναντάται κυρίως σε ποικιλίες δημητριακών, που καταναλώνονται μαζί με γάλα αντί πρωϊνού. Μία από τις σημαντικότερες ιδιότητες της… ξεχασμένης βρώμης είναι η αντιοξειδωτική της δράση, που καταπολεμά τις καταστροφικές για τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες καθώς και η ιδιότητά της να μειώνει την χοληστερίνη και άρα και τα καρδιακά επεισόδια.

-Καρύδια: πλούσια σε Ω3


Είναι ίσως ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών καθώς πέρα από πλούσια σε βιταμίνες Ε, πρωτεϊνες και φυτικές ίνες, τα καρύδια, φημίζονται και για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολύτιμα Ω3 λιπαρά οξέα. Η αντιοξειδωτική τους δράση, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, που ευθύνονται τόσο για μια σειρά ασθενειών όσο και για τη γήρανση του οργανισμού, τα καθιστά πρωταγωνιστές μιας ισορροπημένης διατροφής. Απολαύστε τα είτε σκέτα στη δουλειά αντί για σνακ είτε μέσα σε σαλάτες, κέικ ή με τη συνοδεία μελιού.

Πηγή
http://www.clickatlife.gr/story/diatrofi/poies-einai-oi-trofes-dunamites?id=1981229