Στο παρελθόν, στελέχη άλλων εξίσου σημαντικών φορέων έχουν διακριθεί για τη "ροπή" τους στη σεξουαλική παρενόχληση
Σεξ, ψέματα και παγκόσμιοι οργανισμοί? Συνδυασμός σκανδαλιστικός και σοκαριστικά αληθινός, όπως καταδεικνύουν πρόσφατα δημοσιεύματα του αγγλοσαξονικού -κυρίως- Τύπου.
Ειδικά για το ΔΝΤ από σκόρπιες, αλλά συγκλίνουσες πληροφορίες, ανασυντίθεται μια σχεδόν σοκαριστική εικόνα του εσωτερικού του. Επικρατεί ανδροκρατία (80% των ανώτερων στελεχών και των μελών του ΔΣ είναι άνδρες), κυριαρχεί σεξιστική νοοτροπία και βρίσκεται σε έξαρση επιδημία πριαπισμού.
Φταίει το χρήμα, η εξουσία ή μήπως το βιάγκρα; Παραμένει άγνωστο τι ακριβώς, ωστόσο είναι εξευτελιστικό για τις γυναίκες υπαλλήλους του Ταμείου να αποφεύγουν να φορέσουν μια απλή φούστα για να μην πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τους προϊσταμένους τους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των "Times" της Νέας Υόρκης (με τίτλο "Ανδρες στο κυνήγι, γυναίκες σε επιφυλακή"), το κτίριο όπου εδρεύει το ΔΝΤ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, εντός των τειχών του όμως δεν ισχύει η αμερικανική νομοθεσία ούτε ίχνος της κρατούσας επιχειρησιακής ηθικής. Για παράδειγμα, οι κανονισμοί που ίσχυαν μέχρι τις αρχές Μαΐου έκαναν σαφή αναφορά στις ερωτικές σχέσεις μεταξύ στελεχών του και έλεγαν πως είναι ΟΚ, αν είναι συναινετικές.
Ούτε καν αυτός ο χαλαρός περιορισμός περί συναίνεσης τηρούνταν ούτε κάποιος άλλος. Υπήρχε ένα κλίμα που επέτρεπε τα πάντα και "είναι σαν τους Πειρατές της Καραϊβικής", λέει η Κάρμεν Ράινχαρτ, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος έρευνας του Ταμείου από το 2001 έως το 2003.
Αλλα ήθη
Το Reuters παρατηρεί πως τα ανδραγαθήματα του DSK και των άλλων αξιωματούχων των διεθνών οργανισμών γίνονται γνωστά σε μια εποχή που οι ιδιωτικές πολυεθνικές εταιρείες δείχνουν μηδενική ανοχή απέναντι σε ερωτικά παραστρατήματα των ανθρώπων τους. Για λιγότερο σημαντικές κατηγορίες σε σχέση με αυτές που αντιμετωπίζει ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ, αρκετά μεγαλοστελέχη πολυεθνικών έχουν απολυθεί με συνοπτικές διαδικασίες τα τελευταία χρόνια. Πιο τρανταχτές περιπτώσεις ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ το 2007 και ο συνάδελφός του στη HP το 2010.
Αντίθετα, δεν γνωρίζουμε τι θα γινόταν αν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τ. Γκάιτνερ, δεν είχε δείξει την πόρτα της εξόδου στον μεσιέ Ντομινίκ και ο τελευταίος δεν υπέβαλε παραίτηση, αφού το ΔΝΤ μάλλον έμοιαζε να δείχνει κατανόηση, για ακόμα μια φορά...
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Φαίνεται πως και στην Παγκόσμια Τράπεζα ισχύει ό,τι και στο αδελφάκι της, το ΔΝΤ.
Επικεφαλής της διορίστηκε από τον Μπους, το 2005, ο Πολ Γούλφοβιτζ (φωτό δεξιά), το νεοσυντηρητικό γεράκι που υπήρξε αρχιτέκτονας του πολέμου στο Ιράκ. Δύο χρόνια αργότερα και υπό την πίεση του αμερικανικού Τύπου, θα παραιτείτο διότι εξασφάλισε στη (αραβικής καταγωγής και Βρετανίδα υπήκοο) σύντροφό του μεγάλες προαγωγές.
Παρότι εκείνη είχε αποσπαστεί στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, πήρε αντικανονικά μισθολογικές αυξήσεις πάνω από 50% μέσα σε ένα έτος. Εφτασε να αμείβεται με 190.000 δολ. ετησίως - περισσότερα από την Κοντολίζα Ράις και αφορολόγητα. Χρειάστηκε να αποκαλύψουν όλα τα στοιχεία οι εφημερίδες για να παραιτηθεί ο Γούλφοβιτζ, καθώς στο εσωτερικό της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου όλες οι παρατυπίες ήταν κοινό μυστικό, ουδείς προβληματίστηκε.
ΧΑΓΗ - ΟΗΕ
Αλλά και στο ΔΠΔ της Χάγης και στον ΟΗΕ, καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης δεν ερευνήθηκαν σε βάθος.
Μάλιστα, ενώ στο ΔΠΔ η έρευνα του 2006 έκρινε αβάσιμη τη σχετική μομφή κατά του εισαγγελέα του, Λουίς Μορένο-Οκάμπο, στον ΟΗΕ διοικητική εξέταση είχε κρίνει βάσιμη όμοια κατηγορία. Συγκεκριμένα, μία Αμερικανίδα υπάλληλος το 2004 κατήγγειλε τον Ρουντ Λούμπερς, ύπατο αρμοστή του Οργανισμού για τους πρόσφυγες και πρώην πρωθυπουργό της Ολλανδίας, για σεξουαλική παρενόχληση. Ο γ.γ. του ΟΗΕ τότε, Κόφι Ανάν, σχεδόν πραξικοπηματικά, φρόντισε να μην κινηθεί πειθαρχική διαδικασία. Διασώθηκαν με τον τρόπο αυτό τα προσχήματα για τον Λούμπερς, ο οποίος τελικά παραιτήθηκε το 2005.
TAMEIO... ANOXHΣ
"Εθαψαν" μια σειρά από καταγγελίες
Στο ΔΝΤ υπήρχε ανοχή σε φαλλοκρατικές συμπεριφορές πολύ πριν από την άφιξη του Ντομινίκ Στρος Καν. Σειρά σχετικών καταγγελιών είχε "θαφτεί" και στο παρελθόν.
Το γράμμα της Πιρόσκα Νάγκι, της Ουγγαρέζας υφισταμένης του DSK (και γυναίκας του κεντρικού τραπεζίτη της Αργεντινής), φυσιολογικά αγνοήθηκε. Σε αυτό, η Νάγκι έλεγε για τον DSK πως πρόκειται για "έναν άνθρωπο με πρόβλημα που μπορεί να τον κάνει ανίκανο να διοικήσει έναν οργανισμό όπου γυναίκες δουλεύουν υπό τις εντολές του". Η εσωτερική επιτροπή που ερευνούσε την υπόθεση αθώωσε τον Στρος Καν, κρίνοντας πως η σχέση ήταν συναινετική, παρότι η Νάγκι δήλωσε πως ήταν αφόρητη η πίεση που της άσκησε μέχρι να την κατακτήσει.
Αλλες καταγγελίες ανάρμοστης συμπεριφοράς του DSK δεν είδαν καν το φως της δημοσιότητας, όπως εκείνη που έκανε -με ανεπίσημο τρόπο- μια ασιατικής καταγωγής παντρεμένη υπάλληλος του ΔΝΤ και αναφέρει η "Sunday Telegraph".
ΚΕΜΑΛ ΝΤΕΡΒΙΣ
Τον έφαγε το παρελθόν
Παρόλο που το ΔΝΤ, καθώς φαίνεται, δεν είναι σεμνότυφο, στη συγκεκριμένη στιγμή δεν θα μπορούσε να υποδεχτεί στο τιμόνι κάποιον που ήδη είναι γνωστό ότι έχει συνάψει σχέση με μια νυν υπάλληλο στο Ταμείο. Ετσι "κάηκε" γρήγορα η υποψηφιότητα του Κεμάλ Ντερβίς, ο οποίος ήταν για πάνω από δύο δεκαετίες στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου συνήψε σχέση με την τότε υφισταμένη του γυναίκα. Ο Ντερβίς έφτασε έως τη θέση του αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, ώσπου το 2001 παραιτήθηκε για να αναλάβει υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63097075