Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Γιώργος Ρωμανιάς: Κάνουν επιδρομή στην περιουσία των ταμείων

Στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας, ενώ μέσω της αύξησης του ποσοστού για την αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου γίνεται φανερό ότι τα ταμεία θα σηκώσουν το κύριο βάρος για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 82 "δύνανται τα ταμεία να αξιοποιούν μέχρι το 7% των διαθεσίμων τους (από 2% που είναι σήμερα) για την αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου διάρκειας μέχρι ενός έτους και εφόσον το επιτόκιο είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο της Τραπέζης Ελλάδος".

"Πρόκειται για ουσιαστική επιδρομή κατά της περιουσίας (ακόμη και κατά των ρευστών διαθεσίμων) των ασφαλιστικών ταμείων" δηλώνει για το θέμα της περιουσίας των ταμείων ο Γιώργος Ρωμανιάς και προσθέτει:



"Η περιουσία των ταμείων τίθεται στη διάθεση του κράτους, που θα τη χρησιμοποιήσει για την πληρωμή του δημοσίου χρέους. Δηλαδή, δεν φθάνει που η κυβέρνηση μείωσε τις συντάξεις και τους μισθούς, δεν φαίνεται να είναι αρκετή ούτε η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων. Η κυβέρνηση προχωρά ένα ακόμη βήμα: σπάει και τον κουμπαρά, δηλαδή αρπάζει και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και θέτει σε άμεσο κίνδυνο και τις μελλοντικές μειωμένες συντάξεις. Κι όλα αυτά χωρίς μελέτη, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη εκτίμηση των συνεπειών για το μέλλον των ταμείων".

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα της προσωρινής σύνταξης τονίζει:

Απώτερος στόχος είναι να διευκολυνθούν (και νομιμοποιηθούν) τα ταμεία να καταβάλλουν ένα μόνο τμήμα της εκάστοτε δικαιούμενης σύνταξης που οφείλουν, μετακυλίοντας στο μέλλον την υπόλοιπη υποχρέωσή τους. Τελικώς οι συνταξιούχοι θα περιοριστούν στην είσπραξη τμήματος μόνον της δικαιούμενης σύνταξης - με απροσδιόριστο το χρόνο είσπραξης του υπολοίπου. Δεν θα είναι μόνο απροσδιόριστος ο χρόνος, αλλά και αβέβαιη η είσπραξη του υπολοίπου, αφού τα Ταμεία θα έχουν καταχρεωθεί και θα φθάσουν σε σημείο να μη έχουν την οικονομική δυνατότητα εξόφλησης των υποχρεώσεών τους".

Πηγή
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=607222