Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Μορφή επιδημίας τα "λουκέτα" στην αγορά της Κηφισιάς

Σωρηδόν λουκέτα μπαίνουν στα εμπορικά καταστήματα όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και γενικότερα στα προάστια της πρωτεύουσας όπως διαπιστώνεται απο έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, που δόθηκε την Πέμπτη (10/3) στη δημοσιότητα.

Στην Κηφισιά το τελευταίο εξάμηνο το ποσοστό των εμπορικών καταστημάτων που έκλεισαν λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που ζει η αγορά, εκτοξεύθηκε στο 21% απο το 12%.



Σαφώς και ένας επιβαρυντικός παράγοντας, όχι όμως και αποκλειστικός υπαίτιος της όλης κατάστασης, είναι και τα πολύ υψηλά ενοίκια στην περιοχή, καθώς απο την μια μεριά οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρέωσεις τους και απο την άλλη οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που δεν ρίχνουν "νερό στο κρασί τους", προκειμένου να δώσουν κι αυτοί κάποιες τεχνητές αναπνοές στην αγορά που αιμορραγεί !

Παρόμοια είναι η κατάσταση φυσικά και σε πολλές άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου με το κέντρο της Αθήνας να καταγράφει ποσοστά κλεισίματος ακόμα και 34% στην οδό Σταδίου !!!

Ακόμα και ο εμπορικότερος δρόμος της Αθήνας, η Ερμού, βλέπει ένα 24,3% των επιχειρήσεων της κλειστό, ενώ η οδός Ακαδημίας έχει ποσοστό 24,6%.

Στην Πατησίων τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα αφού η μεγάλη της έκταση προκαλεί διαφορετικά ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων σε κάθε εμπορικό τετράγωνο, που φτάνει μερικές φορές το 30%. Παρ' όλα αυτά, ο μέσος όρος είναι της τάξης του 20,6%.

Λουκέτο όμως μπαίνουν και στις παραδοσιακές εμπορικές συνοικίες, με το Χαλάνδρι να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού εμφανίζει ένα ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων γύρω στο 22% στους τρεις πιο πολυσύχναστους δρόμους του, την Ανδρέα Παπανδρέου, Χαϊμαντά και Αγίας Παρασκευής.

Καλύτερη η εικόνα στην αγορά της Νέας Ιωνίας, η οποία στη Λεωφόρο Ηρακλείου το ποσοστό φτάνει στο 17,8%.

Τέλος, η Θησέως στην Καλλιθέα έχει ποσοστό 16.8%.

Πηγή
http://www.kifissia24.gr/