Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Βιομηχανία ένδυσης: Πτωτικά ξεκίνησε και το 2011

Ο κλάδος αποδυναμώθηκε σημαντικά την προηγούμενη χρονιά

Περαιτέρω πτώση, με επιβραδυνόμενο όμως ρυθμό, παρουσίασε τον περασμένο Ιανουάριο η παραγωγή των επιχειρήσεων ειδών ενδυμασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο όγκος της παραγωγής ενδυμάτων τον Ιανουάριο του 2011 ήταν κατά 11,1% χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του Ιανουαρίου του 2010, οπότε είχε καταγραφεί πτώση της τάξεως του 17,7%.


Ο κλάδος αποδυναμώθηκε σημαντικά το 2010, καθώς τόσο ο όγκος της παραγωγής όσο και τα έσοδα των επιχειρήσεων ειδών ενδυμασίας βρέθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ανοδο, τον χρόνο που πέρασε, παρουσίασαν μόνο ορισμένες επί μέρους κατηγορίες προϊόντων του κλάδου, με αποτέλεσμα η πτώση να είναι παραπλήσια εκείνης του προηγούμενου έτους.

Οι μεταβολές που σημειώθηκαν το 2010 στην παραγωγή της ελληνικής βιομηχανίας ειδών ενδυμασίας αντανακλούν, σύμφωνα με στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου, αφενός την εξασθένιση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής και, αφετέρου, τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης, εξαιτίας της συμπίεσης των καταναλωτικών δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών για είδη ένδυσης.

Επί συνόλου 19 κατηγοριών προϊόντων του κλάδου, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, άνοδο του όγκου παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με το 2009, παρουσίασαν μόνο δύο (10,5%), σε αντίθεση με τις άλλες 17 (89,5%), οι οποίες εμφανίζουν πτώση.

Η συνολική παραγωγή ειδών ενδυμασίας στη χώρα μας το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010 ήταν μειωμένη, σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2009, κατά 23,1%, σε επίπεδα τα οποία είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 51,6%. Την ίδια περίοδο του 2009 είχε καταγραφεί μείωση της τάξεως του 23,6%, σε σχέση με το 2008.

Η καθοδική πορεία της παραγωγής του κλάδου το 2010 ήταν συνεχής, δεδομένου ότι και κατά το πρώτο τετράμηνο η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 22,5% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα τον Δεκέμβριο κατεγράφη επιτάχυνση της πτωτικής πορείας, με μείωση 27,5%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2009.

Τα έσοδα των επιχειρήσεων παραγωγής ειδών ενδυμασίας μειώθηκαν το 2010 κατά 18,2%, ενώ το 2009 είχαν μειωθεί κατά 19,7%. Η μικρότερη, σε σύγκριση με τον όγκο παραγωγής, μείωση των εσόδων οφείλεται, προφανώς, σε διαφοροποίηση του μείγματος των προϊόντων της παραγωγής και στην αύξηση των τιμών τους τελευταίους μήνες του έτους, λόγω της δραματικής ανατίμησης του βάμβακος. Εντονότερη ήταν η μείωση του τζίρου τον Δεκέμβριο του 2010, οπότε τα έσοδα ήταν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του Δεκεμβρίου του 2009 κατά 23,1%.

Όπως προκύπτει από επεξεργασία σχετικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, κατά την εξεταζόμενη περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010 αυξήθηκε η παραγωγή ειδών ένδυσης, εξαρτημάτων ένδυσης και συναφών ειδών από γουνόδερμα, πλην των καλυμμάτων κεφαλής, κατά 45,4%. Επίσης, αυξήθηκε η παραγωγή κολάν, καλσόν, καλτσών και άλλων ειδών καλτσοποιίας κατά 41,6%.

Συγχρόνως, όμως, μειώθηκε η παραγωγή φορεμάτων, φουστών, παντελονιών, ταγιέρ και σορτς πλεκτών ή κροσέ (ραφής) για γυναίκες κατά 35,5%, ανδρικών εξωτερικών ενδυμάτων που δεν είναι πλεκτά ή κροσέ κατά 38,2%, γυναικείων εξωτερικών ενδυμάτων που δεν είναι πλεκτά ή κροσέ κατά 17,1%, σλιπ, πιτζαμών, μπουρνουζιών και παρόμοιων ειδών πλεκτών ή κροσέ, για άνδρες, κατά 12,4%, μπλουζών και πουκάμισων πλεκτών ή κροσέ, για γυναίκες, κατά 24,4%, σλιπ, κομπινεζόν, νυχτικών, πιτζαμών, μπουρνουζιών και παρόμοιων ειδών πλεκτών ή κροσέ, για γυναίκες, κατά 34,9%, ανδρικών πουκάμισων από υφαντικές ύλες που δεν είναι πλεκτά ή κροσέ κατά 74,8%, σλιπ, πιτζαμών, μπουρνουζιών και παρόμοιων ειδών που δεν είναι πλεκτά ή κροσέ, για άνδρες, κατά 30,5%.

Παράλληλα, μειώθηκε η παραγωγή γυναικείων μπλουζών και πουκάμισων από υφαντικές ύλες που δεν είναι πλεκτά ή κροσέ κατά 71,5%, σλιπ, πιτζαμών, μπουρνουζιών και παρόμοιων ειδών από υφαντικές ύλες που δεν είναι πλεκτά ή κροσέ, για γυναίκες, κατά 35,6%, στηθόδεσμων, κορσέδων και παρόμοιων ειδών, είτε είναι πλεκτά ή κροσέ είτε όχι, κατά 33,7%, πλεκτών ή κροσέ τι-σερτ κάθε είδους κατά 18,7%, βρεφικών ενδυμάτων και εξαρτημάτων ένδυσης πλεκτών ή κροσέ κατά 18,9%, βρεφικών ενδυμάτων και εξαρτημάτων ένδυσης που δεν είναι πλεκτά ή κροσέ κατά 58,8% και αθλητικών ενδυμάτων, στολών σκι, μαγιό κολύμβησης και άλλων συναφών ενδυμάτων πλεκτών ή κροσέ κατά 20,9%.

Επίσης, δύο άλλοι υποκλάδοι συρρικνώθηκαν σε οριακά πλέον επίπεδα: η παραγωγή ανδρικών πουκάμισων, πλεκτών ή κροσέ, μειώθηκε κατά 96,4%, ενώ η παραγωγή φανελών ζέρσεϊ, πουλόβερ, ζακετών και παρόμοιων ειδών, πλεκτών ή κροσέ, μειώθηκε κατά 91%.

Η παραγωγή του κλάδου των ενδυμάτων αντιστοιχούσε κατά την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2005, στο 3,4% της συνολικής παραγωγής της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα η παραγωγή ειδών ενδυμασίας στη χώρα μας μειώθηκε κατά 50%.

Πηγή
http://www.newsbeast.gr/