Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΥΓΕΙΑ: Ασκηση κατά χρόνιας κόπωσης

H ψυχοθεραπεία και η ήπια άσκηση βελτιώνουν σημαντικά τα συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και κατά συνέπεια, την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Αυτά τα νέα είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν δυσαρέσκεια σε πολλούς ασθενείς και θα κλιμακώσουν την αντιπαράθεση σχετικά με τα αίτια της ασθένειας και την καλύτερη θεραπεία.

Πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης προκαλείται από ιούς συγγενείς προς αυτούς που προκαλούν λευχαιμία στα ποντίκια. Γι' αυτό ζητούν ελεύθερη πρόσβαση στα αντιρετροϊκά σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται και κατά του έιτζ. Πρόκειται για θεραπείες εξαιρετικά δαπανηρές. Καθώς πρέπει να χορηγούνται χρονίως, οι ασφαλιστικές εταιρείες δυσθυμούν ή αρνούνται να πληρώσουν για τη χορήγηση φαρμάκων αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, εκπονήθηκε σε βρετανικά νοσηλευτικά ιδρύματα και χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση. Τα συμπεράσματά της θα αποτελέσουν εξαίρετο όπλο όσων πιστεύουν ότι η νόσος είναι ψυχοσωματική ή σχετίζεται με το στρες. Μάλιστα, οι συντάκτες σημειώνουν ότι στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η μεταβολή των ψυχολογικών παραγόντων που ευθύνονται για την εμφάνιση των συμπτωμάτων και τη γενικότερη αδυναμία του πάσχοντος.

Οι Βρετανοί επιστήμονες χώρισαν τους ασθενείς σε δύο ομάδες.

Τα μέλη της μιας υποβλήθηκαν σε ψυχοθεραπεία ή ήπια σωματική άσκηση ταυτόχρονα με εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερη κούραση και λειτουργούσαν καλύτερα συγκριτικά τουλάχιστον με τους ασθενείς της δεύτερης ομάδας, οι οποίοι απλά έλαβαν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα και εκπαιδεύθηκαν να αναγνωρίζουν τα πρώτα σημάδια της κούρασης έτσι ώστε να προσαρμόζουν ανάλογα τις δραστηριότητές τους και να μη χάνουν δυνάμεις άνευ λόγου.

Οπως αναφέρεται στην έρευνα, η γνωσιακή ψυχοθεραπεία συνεχίστηκε επί αρκετούς μήνες. Σε μία δεύτερη μελέτη που θα δοθεί στη δημοσιότητα στο μέλλον, οι ερευνητές θα καταγράψουν κατά πόσον οι αποτελεσματικές θεραπείες είναι οικονομικώς εφικτό να εφαρμοστούν. Ωστόσο, πολλοί από τους ερευνητές έχουν ήδη δηλώσει πως έχουν οικονομική σχέση με ασφαλιστικές εταιρείες. Μία άλλη θεωρία αποδίδει το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης σε κάποια ιογενή λοίμωξη και μάλιστα γι' αυτό πολλοί το ονομάζουν «μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα».

Επιδημίες της νόσου άρχισαν να ερευνώνται στις ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Οι μελέτες έδειξαν ότι οι ασθενείς είχαν αυξημένα αντισώματα για ένα ευρύ φάσμα ιών, χωρίς να βρεθεί αν κάποιος ευθύνεται για την εμφάνιση του συνδρόμου. Στις ΗΠΑ ερευνάται η σχέση που μπορεί να έχουν οι ιοί που προκαλούν λευχαιμία στα ποντίκια με την εμφάνιση του συνδρόμου.

Μια βασική δυσκολία που αντιμετωπίζουν όσοι ερευνητές χειρίζονται το αντικείμενο του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι οι πολλαπλοί και συχνά διαμετρικά αντίθετοι τρόποι ορισμού και αναγνώρισης της ασθένειας. Αυτές ακριβώς οι διαφορές οδηγούν και στα διαφορετικά ποσοστά εμφάνισής του που κατά καιρούς αναφέρονται.

Αμφισβήτηση

Οι οργανώσεις ασθενών, αλλά και πολλοί επιστήμονες, αμφισβητούν τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν από τους Βρετανούς συναδέλφους τους, υποστηρίζοντας ότι επέτρεψαν τη συμμετοχή πολλών πασχόντων από κλινική κατάθλιψη, η οποία συχνά προκαλεί πολύ μεγάλη κόπωση στον ασθενή. Επίσης, καταλογίζουν στους επιστήμονες ότι δεν συμπεριέλαβαν ασθενείς που δεν είχαν πρόσβαση στα κέντρα θεραπείας, με αποτέλεσμα να αποκλεισθούν κάποιοι με πολύ βαριά συμπτώματα. Τελικά, πρέπει να σημειωθεί ότι σε μία προηγούμενη μελέτη είχε αποδειχθεί ότι η άσκηση, ακόμα κι όταν έχει ήπια μορφή, είναι δυνατόν να επιδεινώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

Πηγή

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_3_19/02/2011_433251