Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Αυτόν τον αριθμό τον ξέρατε; Σας αφορά; 112

Από τον Δεκέμβριο του 2008, οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να καλούν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στον αριθμό 112, από οποιοδήποτε σημείο της ΕΕ, με δωρεάν κλήση από σταθερή ή κινητή συσκευή. Ωστόσο, ένας μόνο στους τέσσερις ευρωπαίους πολίτες γνωρίζει ότι ο σωτήριος αυτός αριθμός υπάρχει και σε άλλα κράτη μέλη, ενώ τρεις στους δέκα που έκαναν χρήση του αριθμού αυτού σε άλλη χώρα αντιμετώπισαν προβλήματα γλώσσας.
Έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ η οποία έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι το 94% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει στην χρησιμότητα της ύπαρξης ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης. Εντούτοις, παρά τις προσπάθειες της Επιτροπής και με βάση πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, μόνο το 22% των πολιτών της ΕΕ απάντησαν ότι είχαν λάβει πληροφόρηση σχετικά με το 112.

Τι έδειξε η έρευνα;
Σύμφωνα, λοιπόν με την έρευνα αυτή μόλις το ένα τέταρτο (25%) των ερωτηθέντων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούσαν να αναφέρουν αυθόρμητα το 112 ως τον αριθμό κλήσης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης οπουδήποτε στην Ε.Ε. Αυτό αντιπροσωπεύει βελτίωση μίας μόνο εκατοστιαίας μονάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με το 2009 (αύξηση από ποσοστό 24%). Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, πολλοί περισσότεροι πολίτες γνωρίζουν φέτος ότι το 112 είναι ο πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης σε σχέση με πέρυσι.
Πρόκειται για το Βέλγιο και τη Σλοβακία με βελτίωση κατά 9%, τη Σλοβενία με αύξηση κατά 7%, την Πολωνία με αύξηση 6%, τη Λιθουανία και την Ουγγαρία με αύξηση κατά 5%. Στην Τσεχική Δημοκρατία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Φινλανδία, πάνω από τον μισό πληθυσμό γνωρίζει για το 112.


Τι γίνεται στην Ελλάδα;
Όμως, όπως και πέρυσι, στην Ιταλία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο το 112 το γνωρίζει λιγότερο από το 10% των πολιτών, το χαμηλότερο επίπεδο ευαισθητοποίησης στην Ένωση. Για τη χώρα μας, που κατέχει και την προτελευταία θέση στην έρευνα αυτή, μόλις το 7% των ερωτηθέντων απάντησε ότι γνωρίζει τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης, ενώ το 5% δήλωσε άλλο αριθμό. Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων με ποσοστό 89% δεν γνώριζε ή δεν απάντησε καθόλου.


Τι κάνει η Ε.Ε.;
Η Ε.Ε. εκτιμώντας τη σημασία των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, οι οποίες συνδράμουν τους πολίτες σε περιπτώσεις κινδύνου και την ανάγκη να υποστηριχθούν περαιτέρω οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των κρατών μελών καθιέρωσε:

  • τον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας για το 112» που θα γιορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου κάθε έτους, ιδίως με την οργάνωση δραστηριοτήτων, ευαισθητοποίησης, ανταλλαγής εμπειριών και δικτύωσης.
  • την δημιουργία ιστοσελίδας με χρήσιμα στοιχεία καθώς και
  • ηλεκτρονική «γωνιά των παιδιών» με παιχνίδια, φύλλα ζωγραφικής, κουίζ γνώσεων και απλές συμβουλές και οδηγίες που αφορούν τον αριθμό 112 για τα παιδιά.


Ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος τηλεφωνητής απαντά στην κλήση σας. Ανάλογα με τη χώρα, ο τηλεφωνητής είτε επεξεργάζεται την κλήση σας απευθείας είτε την διαβιβάζει στην κατάλληλη υπηρεσία έκτακτης ανάγκης. Οι τηλεφωνητές είναι όλο και περισσότερο ικανοί να απαντούν στις κλήσεις προς το 112 σε περισσότερες από μία γλώσσες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που καλούν το 112 όταν βρίσκονται στο εξωτερικό. Δώστε το όνομα και τη διεύθυνσή σας, καθώς και τον αριθμό τηλεφώνου σας. Για την αποφυγή συγχύσεων, είναι αναγκαίο να εντοπίζονται τα άτομα που καλούν το 112 επειδή το ίδιο περιστατικό μπορεί να έχει ήδη αναφερθεί από πολλά άτομα.
Μην κλείσετε το τηλέφωνο αν καλέσατε κατά λάθος το 112! Πείτε στην τηλεφωνητή ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, διαφορετικά θα πρέπει να σταλεί βοήθεια έκτακτης ανάγκης επιτόπου για να το επιβεβαιώσει.


Πότε μπορείτε να καλείτε το 112;
Καλέστε το 112 σε όλες τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όταν απαιτούνται υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, πυροσβεστικής ή αστυνομίας.
Καλέστε το 112:
  • για να επικοινωνήσετε με οποιαδήποτε υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.
  • σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.
  • από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο ή και από τηλεφωνικό θάλαμο δωρεάν.

Για παράδειγμα: όταν είστε ο ίδιος θύμα ή απλώς μάρτυρας σοβαρού τροχαίου ατυχήματος όταν βλέπετε να καίγεται ένα κτίριο, όταν διαπιστώνετε διάρρηξη σε σπίτι.

Πότε Δεν θα πρέπει να καλείτε το 112
Δεν θα πρέπει να καλείτε το 112 αν ζητάτε, για παράδειγμα:

  • πληροφορίες για την κυκλοφορία στους δρόμους
  • μετεωρολογικό δελτίο
  • γενικές πληροφορίες

Περιττές κλήσεις μπορούν να προκαλέσουν την υπερφόρτωση του συστήματος θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή αυτών που χρειάζονται πραγματικά άμεση βοήθεια.
Τηλεφωνικές φάρσες μπορούν επίσης να παρεμποδίσουν την άμεση αντιμετώπιση πραγματικών περιστατικών έκτακτης ανάγκης. Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τέτοιου είδους κλήσεων, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γαλλία, η Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισαν να μπλοκάρουν τις κλήσεις στο 112 από κινητά τηλέφωνα χωρίς κάρτα SIM.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 112 δεν υποκαθιστά τους υφιστάμενους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, αλλά στις περισσότερες χώρες λειτουργεί παράλληλα με αυτούς. Ωστόσο, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία επέλεξαν να έχουν ως μοναδικό αριθμό έκτακτης αν


Πηγή
http://www.tosynergeio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=205%3A-------112&catid=49%3A2010-05-20-12-26-29&Itemid=75&showall=1