Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΥΓΕΙΑ: Μπορεί το πράσινο τσάι να κάνει θαύματα;

Πρόσφατη ανασκόπηση των ερευνών (Boehm et al, 2009), η οποία συμπεριέλαβε 51 έρευνες με πάνω από 1.6 εκατομμύρια συμμετέχοντες, μελέτησε τις πιθανές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού (Camellia sinensis) στη πρόληψη του καρκίνου.

Το τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αφεψήματα παγκοσμίως. Από το φυτό με την επιστημονική ονομασία Camellia sinensis παράγεται τσάι που κατηγοριοποιείται σε πράσινο, μαύρο ή oolong ανάλογα με την επεξεργασία που θα υποστεί. Το φυτό αυτό περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται κατεχίνες. Εξαιτίας αυτών ενδέχεται να βοηθά στη πρόληψη του καρκίνου. Η συγκεκριμένη ανασκόπηση εξετάζει αυτή ακριβώς τη πιθανή σχέση κατανάλωσης τσαγιού και καρκίνου.

Οι ερευνητές συμπέραναν πως παρόλο που η κατανάλωση πράσινου τσαγιού φαίνεται πως είναι ασφαλής όταν γίνεται με μέτρο (3-5 φλιτζάνια την ημέρα) οι ενδείξεις είναι ανεπαρκείς και αντικρουόμενες ώστε να εκδοθεί κάποια «στέρεα» οδηγία σχετική με τις πιθανές ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού και τη πρόληψη του καρκίνου. Περισσότερες έρευνες, με καλύτερο σχεδιασμό, είναι απαραίτητες για την εξαγωγή πιο βέβαιων συμπερασμάτων. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως το τσάι περιέχει καφεΐνη κι αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ανησυχία, συχνοουρία και να σας κάνει παροδικά ευέξαπτους. Εξαιτίας της καφεΐνης, έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να το καταναλώνουν με προσοχή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει ότι περισσότερο από 30% των περιστατικών καρκίνου μπορούν να προληφθούν αν αποφύγετε ή τροποποιήσετε σημαντικούς, για την ανάπτυξη του, παράγοντες-κλειδιά, όπως: το κάπνισμα, το αυξημένο βάρος, τη μη επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα χαμηλά επίπεδα άσκησης, τη κατανάλωση αλκοόλ, τη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση με HPV, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την έκθεση στον ήλιο, κτλ. Ξεκινήστε λοιπόν από τους παράγοντες που ξέρουμε ότι μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου.

Πηγή
http://e-diaitologos.blogspot.com/2011/01/blog-post_06.html