Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΥΓΕΙΑ: Πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε το Αλτσχάιμερ


Η μνήμη κάποιες φορές αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε, αλλά η απώλεια μνήμης που κάνει κάποιον δυσλειτουργικό στην καθημερινότητά του δεν αποτελεί τυπικό μέρος της γήρανσης, αναφέρει η Ελληνική Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.

Η άνοια είναι μια αργή εξασθένηση της μνήμης, της σκέψης και των νοητικών λειτουργιών. Η πιο κοινή μορφή άνοιας είναι η άνοια τύπου Alzheimer, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων και της λειτουργίας τους.

Τα προειδοποιητικά «σημάδια» της νόσου του Άλτσχαϊμερ είναι τα εξής:



1. Αλλαγές στη μνήμη που δυσκολεύουν το άτομο στην καθημερινότητα

2. Δυσκολία στον σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων

3. Δυσκολία στην εκτέλεση γνωστών πράξεων

4. Σύγχυση όσον αφορά τον χρόνο και τον χώρο

5. Δυσκολία στην κατανόηση οπτικών εικόνων και χωρικών σχέσεων

6. Προβλήματα με τις λέξεις στην ομιλία ή στη γραφή

7. Τοποθέτηση αντικειμένων σε λάθος μέρη και απώλεια ικανότητας εύρεσής τους

8. Μειωμένη κριτική ικανότητα

9. Απόσυρση από τη δουλειά και τις κοινωνικές δραστηριότητες

10. Αλλαγές στην προσωπικότητα και τη διάθεση

Αν κάποιος που νοιάζεστε βιώνει κάποια από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια,πρέπει να δει γιατρό για να βρεθεί η αιτία που τα προκαλεί. Η έγκαιρη διάγνωση παρέχει την ευκαιρία της κατάλληλης θεραπείας που θα επιτρέψει στον ασθενή αλλά και σε όποιον τον φροντίζει να σχεδιάσει καλύτερα το μέλλον του.

Άλλο άνοια, άλλο φθορά λόγω ηλικίας

Ίσως είναι δύσκολο να ξέρει κανείς τις διαφορές ανάμεσα στην φυσιολογική έκπτωση της μνήμης λόγω ηλικίας και στα πρώτα σημάδια της νόσου Alzheimer. Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να αναρωτηθεί: είναι κάτι καινούριο αυτό που συμβαίνει;

Πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν αλλαγές στον εαυτό τους πριν κάποιος άλλος το αντιληφθεί. Άλλες φορές οι φίλοι και η οικογένεια είναι αυτοί που πρώτοι παρατηρούν τις αλλαγές στη μνήμη, τη συμπεριφοράκαι τις ικανότητες του ατόμου. Ποια είναι η διαφορά; Τα παραδείγματα που ακολουθούν μπορούν να βοηθήσουν:

Σημάδια Alzheimer/Άνοιας

Συνηθισμένες αλλαγές λόγω ηλικίας

Φτωχή κριτική ικανότητα

Παίρνεις κάποιες λάθος αποφάσεις μια στο τόσο

Ανικανότητα με τα οικονομικά

Ξέχασες να παραλάβεις κάποιον μηνιαίο μισθό

Χάσιμο επαφής με την εποχή ή την ημερομηνία

Ξέχασες την ημερομηνία και τη θυμήθηκες λίγο αργότερα

Δυσκολία στο να κάνεις διάλογο

Ξεχνάς που και που ποια λέξη πρέπει να χρησιμοποιήσεις

Τοποθέτηση αντικειμένων σε λάθος μέρη και δυσκολία ανεύρεσής τους

Που και που χάνεις κάποιο πράγμα

10 συμβουλές για υγιείς φροντιστές

1. Κατάλαβε τι συμβαίνει έγκαιρα. Αν αντιληφθείς αλλαγές σε μνήμη ή συμπεριφορά μην καθυστερείς να πας το άτομο που φροντίζεις στο γιατρό. Μερικά συμπτώματα θεραπεύονται

2. Μάθε τί προσφέρει η πολιτεία στα άτομα με Alzheimer. Επικοινώνησε με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και μάθε για τις υπηρεσίες που προσφέρονται

3. Γίνε ενημερωμένος φροντιστής. Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer προσφέρει προγράμματα που σε βοηθούν να κατανοήσεις και να αντιμετωπίσεις τις συμπεριφορές και τις αλλαγές στην προσωπικότητα που συνοδεύουν τη νόσο.

4. Ζήτα βοήθεια. Ζήτα υποστήριξη από τους γύρω σου (οικογένεια, πολιτεία κα). Η γραμμή βοήθειας για τη Νόσο Alzheimer είναι στη διάθεση σου 24 ώρες. Εάν το άγχος σε έχει καταβάλει ζήτα τη βοήθεια ειδικού.

5. Πρόσεχε τον εαυτό σου. Ξεκουράσου, πρόσεχε τη διατροφή σου, μείνε υγιής.

6. Πρόσεχε το άγχος. Αν έχεις συμπτώματα άγχους (στομαχικές διαταραχές, πίεση, ευερεθιστότητα, ανορεξία) μίλα στο γιατρό σου και χρησιμοποίησε τεχνικέςχαλάρωσης

7. Δέξου τις αλλαγές όπως συμβαίνουν. Τα άτομα με Alzheimer αλλάζουν και το ίδιο αλλάζουν και ανάγκες τους. Μπορεί να χρειάζονται περισσότερη φροντίδα από όση μπορείς να προσφέρεις. Ζήτα βοήθεια από τις υπηρεσίες τις πολιτείας.

8. Κάνε νομικό και οικονομικό σχεδιασμό. Συζήτησε με κάποιον επαγγελματία νομικά και οικονομικά ζητήματα που σε απασχολούν (νομικά δικαιώματα, επιδόματα, διαθήκες, μακροχρόνια φροντίδα κ.α)

9. Δώσε στον εαυτό σου πίστωση, μην τον γεμίζεις ενοχές. Κάνεις ότι καλύτερο που μπορείς. Μπορεί να υπάρχει περισσότερη ανάγκη και να νιώθεις ένοχος που δεν μπορείς να προσφέρεις περισσότερα, αλλά η φροντίδα χρειάζεται αλλαγές καθώς η ασθένεια προχωρά. Μπορεί να μην μπορείς να προσφέρεις εσύ τη βοήθεια αυτή αλλά μπορείς να εγγυηθείς πως το άτομο θα είναι ασφαλές και με τη σωστή φροντίδα.

10. Να επισκέπτεσαι συχνά τον γιατρό σου. Κάνε τακτικούς ελέγχους, δώσε σημασία στην υγεία σου. Δώσε προσοχή στο αν έχεις εξάντληση , άγχος, αυπνία, ανορεξία. Με το να αγνοείς συμπτώματα θα οδηγηθείς στην έκπτωση της σωματικής και ψυχικής σου υγείας.

Καθώς η άνοια λαμβάνει παγκοσμίως διαστάσεις επιδημίας, παρόμοιες υπηρεσίες, πρέπει να αποτελέσουν ζήτημα αιχμής, για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με άνοια και των οικογενειών τους.

Info

Ελληνική Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών

Γραμμή Βοήθειας : 2310-909000 (24ωρη)

Ιστοσελίδα: http://www.alzheimer-hellas.gr



Πηγή
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=18&articleID=10578&la=1