Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Σινεμά : The Town (2010)

Ένας έμπειρος κλέφτης προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τα συναισθήματα του απέναντι σε ένα διευθυντή τράπεζας από μία του ληστεία. Αυτός και οι τρεις της συμμορίας του κυνηγιούνται από έναν επίμονο πράκτορα του FBI και από μια γυναίκα που έχει τη δύναμη να τους καταστρέψει.









Κριτική από το Cine.gr:


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ξεκίνησα να βλέπω την ταινία με την καλύτερη των διαθέσεων, πιστεύοντας πως για να παίξει ο Affleck σε καλή ταινία, πρέπει να την σκηνοθετήσει ο ίδιος. Τα μεγάλα προβλήματα, όμως, ξεκίνησαν από πολύ νωρίς. Βασικά, ο Affleck δεν είναι σόι ηθοποιός και δεν μπορεί να χάσει το κολεγιακό-πατριωτικό του ύφος ούτε όταν είναι ανάγκη να το κάνει. Δεύτερον, η ταινία περιστρέφεται γύρω από Ιρλανδούς ληστές και το σενάριο δεν μπαίνει ποτέ στον κόπο να επισημάνει την ιδιαιτερότητα αυτής της ιδιότητας που διαφέρει από τον συνηθισμένο ληστή. Με αυτό τον τρόπο, χάνει τελείως τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Affleck και κάθε ελπίδα να δώσει κοινωνική υπόσταση σε ένα έργο που κράζει πως την χρειάζεται.

Ως σκηνοθέτης, ο Affleck, ούτε κι εδώ τα πάει άσχημα, αλλά αυτό αφορά τον τεχνικό τομέα και μόνο. Επηρεασμένος από την οπτική του Eastwood στα πλάνα του, διασώζει τα προσχήματα κάνοντας κάπως ανεκτή την θέαση. Και θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ανεκτή αν απόφευγε τις σεναριακές χοντράδες στη δράση, αφού όταν το έργο μπαίνει σε ένα δεύτερο κεφάλαιο, απομένει μονάχα το αστυνομικό θρίλερ. Εκτός από τον χαρακτήρα του Affleck, έχει χαθεί κι αυτός του ερωτικού του ενδιαφέροντος, αλλά απότομα μπαίνει κι ο κρίσιμος ρόλος του Jeremy Renner. Αόρατοι, δε, εμμένουν κάποιοι ρόλοι που φαντάζουν κρίσιμοι για την πλοκή και την ψυχολογία του έργου. Γενικώς, ένα σενάριο γραμμένο στο πόδι, που ενώ είχε πολλά παρόμοια υποδείγματα να ακολουθήσει, μοιάζει να κάνει του κεφαλιού του...

Βαθμολογία: 1/10 Stars (1/5)


Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Στην αρχή της ταινίας ο ήρωας - αφηγητής μας μιλάει για την «ληστρική» κουλτούρα της περιοχής που μεγάλωσε, το Charlestown της Βοστώνης. Μας προϊδεάζει για μια ταινία (μην ξεχνάμε, λέγεται «the town») που ανάμεσα από τις γραμμές, μέσα από την πλοκή, θα μας ζωντανέψει μια υποκουλτούρα μέσα από χαρακτήρες, πιάτσες, συνήθειες. Αν εξαιρέσεις ένα ταπεινό ανθοπωλείο του οποίου το αφεντικό, ένας ιρλανδός, είναι εγκέφαλος που στήνει ληστείες, τίποτα δεν χρωματίζει αυτό το φιλμ, το σενάριο του οποίου δεν το διαφοροποιεί από ένα crime movie της σειράς με γνωστά μοτίβα: ο ήρωας που θέλει να λυτρωθεί, ο έρωτας που θα αναπτυχθεί με την μάρτυρα, ο θερμόαιμος partner που θέλει να την βγάλει από τη μέση κ.λπ. Ο συνδυασμός δυναμισμού-κυνικότητας του Jeremy Renner (δανεικός από το The Hurt Locker) αν και χρήσιμος στην αντιπαράθεση χαρακτήρων, στο τέλος κλέβει την παράσταση σε δραματουργικό επίπεδο (όπως πεθαίνει) μετατοπίζοντας το δραματουργικό άξονα κατά λάθος. Όσο για το διακριτικό ρομάντζο Άφλεκ και μάρτυρος (Ρεμπέκα Χολ) βγαίνει καθαρά προσχηματικό. Είναι προφανής η πρόθεση να ειπωθεί κάτι βαθύτερο αλλά τα πιστολίδια και το «στόρι» που απαιτεί το χολιγουντιανό θέαμα το ακυρώνουν χωρίς καν να παράγουν, απ`την άλλη, μια «σοβαρή» ταινία δράσης. Ο Ben Affleck έχει δώσει δείγματα σκηνοθετικής ικανότητας (ακόμη κι εδώ σε σώζει από την βαρεμάρα με σωστή αφήγηση και ρυθμό). Χρειάζεται καλύτερη επιλογή σεναρίων και αποφυγή πρωταγωνιστικού – τουλάχιστον – ρόλου για τον εαυτό του.

Βαθμολογία: 1.5/10 Stars1,5/10 Stars (1.5/5)

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Με το Gone Baby Gone, o Ben Affleck, είχε βάλει γερές βάσεις για την δημιουργική του πορεία στη σκηνοθετική καρέκλα. Με το The Town που εκτυλίσσεται και πάλι στην αγαπημένη του Βοστώνη, απλά επιβεβαιώνει την δεξιοτεχνική του ικανότητα να μετατρέπει ένα σχετικά κοινότυπο σενάριο, σε μια δυνατή ταινία μυστηρίου, με αρκετό συναίσθημα και ηλεκτρισμένη δράση, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα φιλμ που βασίζεται σε στοιχεία της πραγματικότητας. Επίσης, με το εξαίσιο καστ, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού του, ο Affleck χειρίζεται συγκρατημένα, χωρίς μελοδραματισμούς, αλλά με πολύ ένταση, τους τραγικούς του χαρακτήρες, έρμαια του παρελθόντος τους, που στην προσπάθεια να αλλάξουν τη ζωή τους, καταλήγουν σε ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο. Κάθε πρόσωπο στην ταινία του -ακόμη και ο μικρότερος ρόλος- έχει μια ξεχωριστή δυναμική για την εξέλιξη της ιστορίας, διανθίζοντας παράλληλα το The Town με μια σειρά απολαυστικών διαλόγων.

Το πρόβλημα της ταινίας είναι ότι χάνει για λίγο την αίγλη της, στην προσπάθεια της να μην αγιοποιήσει την συμμορία των ληστών, αλλά την ίδια στιγμή να τους κάνει συμπαθητικούς και ανθρώπινους. Δεν είναι εύκολη η μέση λύση, ωστόσο η σφιχτοδεμένη και γρήγορη σκηνοθεσία διατηρεί τις ισορροπίες και δεν αφήνει περιθώρια για να διχάσει τον θεατή. Το τέλος με φιλοσοφική διάθεση, κλείνει ιδανικά το νέο κινηματογραφικό εγχείρημα ενός μέτριου μέχρι πρότινος ηθοποιού, ο οποίος με αργά και σταθερά βήματα, εξελίσσεται σε πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης.

Βαθμολογία: 3.5/5 Stars3.5/5 Stars3.5/5 Stars3,5/5 Stars (3.5/5)

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ο Ben Affleck προσπαθεί να σκηνοθετήσει, προσπαθεί να γράψει σενάριο, προσπαθεί να παίξει στην ταινία του. Δυστυχώς, όμως, και στα τρία θα μείνει στην προσπάθεια. Η σκηνοθεσία του είναι αξιοπρεπέστατη. Με σαφείς επιρροές από τον κινηματογράφο του Eastwood, καταφέρνει να δώσει ένα κάποιο στυλ στην ταινία του και να κινηματογραφήσει γοητευτικά τη Βοστόνη. Η ερμηνεία του θα καταφέρει το αναμενόμενο, να διαλύσει σχεδόν κάθε πλάνο στο οποίο πρωταγωνιστεί. Δεν λέει ακόμη να εγκαταλείψει το σπορ της υποκριτικής και πιστεύει πως θυμίζοντας πιτσιρικά σε σχολική παράσταση θα καταφέρει να κερδίσει το κοινό του.

Το σενάριο του, όμως, είναι αυτό που χρίζει ιδιαίτερης αναφοράς. Είναι αρκετά προχειροφτιαγμένο με πολλά σεναριακά κενά. Αρχικά, οι χαρακτήρες του μοιάζουν να ξεφυτρώνουν από το πουθενά, δίχως εξήγηση για την προσωπικότητα και τις εκάστοτε ενέργειες τους. Μοιάζουν, δηλαδή, να έχουν μια κάποια ιδιαιτερότητα ως χαρακτήρες, δίχως όμως να παραθέτονται τα κίνητρα των συμπεριφορών τους. Τώρα, δυστυχώς, περνάμε στα αναρίθμητα κλισέ. Όποια κι ότι κλισέ θέλετε, θα τα βρείτε, ο Affleck δεν θα σας αφήσει παραπονεμένους. Γλυκανάλατα ρομάντζα, ο βίαιος κι ο «γλυκούλης» εγκληματίας, η τραγική καταδίκη ενός μεγάλου έρωτα και τόσα ακόμη είναι εδώ για να δώσουν τη χαριστική βολή στο The Town.

Ο Ben Affleck μοιάζει εδώ να πάσχει από μια μεγαλομανία. Προσπαθεί να κάνει τα πάντα μόνος και φυσικά επιφυλάσσει για τον εαυτό του τον πιο αβανταδόρικο ρόλο. Η προσπάθεια του αυτή, δυστυχώς, θα στεφθεί από αποτυχία. Ας ελπίσουμε ότι θα εγκαταλείψει την ηθοποιία και θα επικεντρωθεί στα σκηνοθετικά του καθήκοντα, μήπως και καταφέρει να μας δώσει μια πραγματικά καλή δουλειά.

Βαθμολογία: 1.5/5 Stars1,5/5 Stars (1.5/5)

Επίσημο Site

Πηγή
http://www.cine.gr/