Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΥΓΕΙΑ: Φάτε... φλούδες για να είστε υγιείς

Οι περισσότεροι από εμάς συνηθίζουμε να καθαρίζουμε τη φλούδα από τα φρούτα και τα λαχανικά για να τα καταναλώσουμε.

Κι όμως αυτό είναι λάθος, διότι η κατανάλωση των φρούτων με τη φλούδα τους, δίνει στον οργανισμό πολλές βιταμίνες, αυξάνει τα αποθέματα ενέργειας και συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Επίσης, αν καταφέρετε να τρώτε τα κουκούτσια και τα κοτσάνια των φρούτων και των λαχανικών προσφέρετε στον οργασνισμό σας ένα πολύτιμο δώρο.


Μπανάνες: Η φλούδα της μπανάνας είναι πλούσια σε σεροτονίνη, μία χημική ουσία που ασκεί επίδραση στη διάθεση του ανθρώπου, με συνέπεια να κάνει καλό στην κατάθλιψη. Αυτό ανακαλύφθηκε από μία ομάδα επιστημόνων στη Ταϊβάν, η οποία συστήνει το βράσιμο της φλούδας για δέκα λεπτά και στη συνέχεια την κατάποση του καυτού νερού ή την αποχύμωσή της και την κατάποση του χυμού. Επίσης περιέχει αντιοξειδωτικό που κάνει πολύ καλό στα μάτια και τα προστατεύει από την έκθεση σε υπεριώδες φως, την κύρια αιτία πρόκλησης καταρράκτη.

Ακτινίδιο: Η τριχωτή φλούδα του φρούτου συμβάλλει στην καταπολέμηση ιών όπως ο σταφυλόκοκκος και το κολοβακτηρίδιο Εcoli που προκαλούν συνήθως τις τροφικές δηλητηριάσεις. Είναι επίσης αντιοξειδωτική και διαθέτει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες. Η φλούδα περιέχει τρεις φορές τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καρπού του φρούτου.

Πορτοκάλι: Η φλούδα του είναι πολύτιμη διότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτήν είναι είκοσι φορές πιο ωφέλιμα από αυτά του χυμού του.

Σκόρδο: Σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα η φλούδα του σκόρδου περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία είναι αντιγηραντικά και προστατεύουν την καρδιά. Οι ερευνητές προτείνουν να τα ψήνετε μαζί με άλλα λαχανικά, αφού ρίξετε επάνω τους ελαιόλαδο.

Μήλα: Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν των ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η φλούδα του μήλου είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Υπεύθυνη για όλα αυτά είναι μια πρωτεΐνη (marpin), που βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα στη φλούδα του.

Πατάτα: Η φλούδα μιας μικρής πατάτας προσφέρει το 50% των απαραίτητων καθημερινά διαιτητικών ινών, αλλά και πολύτιμα συστατικά όπως ποτάσιο, σίδηρο, φώσφορο και βιταμίνη C. H η δρ Γκλένβιλ αναφέρει πως «ένα κιλό πατάτες με τη φλούδα τους περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από ό,τι ένα κιλό πορτοκάλια. Ετσι είναι τέλειες για όποιον θέλει να αποφύγει το κρύωμα».Προτείνει μάλιστα να τις κόβουμε σε φέτες και να τις ψήνουμε με λίγο λάδι ελιάς.

Μπρόκολο: Τα κοτσάνι του είναι περισσότερο ευεργετικό για τον οργανισμό, διότι διαθέτει μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C και ασβεστίου από ότι το υπόλοιπο λαχανικό. Επίσης λόγω των πολλών διαιτητικών ινών που περιέχει, εμποδίζει την εμφάνιση της πείνας για περισσότερο διάστημα.

Ακόμα και ο ανανάς που δεν είναι δυνατόν να φαγωθεί με τη φλούδα του, αλλά ο σκληρός και ινώδης πυρήνας του φρούτου μπορεί να καταναλωθεί, διότι περιέχει ένα αντιβακτηριακό ένζυμο, το bromelain, με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Για όλους εμάς λοιπόν που πρέπει να πετάξουμε τους αποφλοιωτές και να συνηθίσουμε να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά με τη φλούδα τους για να έχουμε σωστή πρόληψη.

Πηγή
http://pyles.tv/News/Health/Peel-protects.aspx