Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΥΓΕΙΑ: Υγιής καρδιά με «έξυπνα» λίπη

Γνωρίζεις πως τα λιπαρά είναι απαραίτητα συστατικά μίας υγιούς διατροφής;
Και όμως αυτή είναι η αλήθεια, παρόλο που η φράση «περιορίστε τα λίπη» αποτελεί κοινή οδηγία για όλους. Όσον αφορά λοιπόν τα λίπη και την υγεία, το κλειδί είναι να καταναλώνεις αρκετά αλλά όχι πάρα πολλά, και να διαλέγεις τους σωστούς τύπους λιπών.




Ορισμένα συναρπαστικά δεδομένα για τα λίπη:

• Παρέχουν ενέργεια, απαραίτητα λιπαρά οξέα, παίζουν ρόλο στην υγεία του δέρματος αλλά και σε πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού, μεταφέρουν βιταμίνες (Α, D, E, K) και καροτενοειδή και βοηθούν στην απορρόφησή τους, κατέχουν σημαντική θέση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου

• Ορισμένα είδη λιπών σχετίζονται με την καλή υγεία. Τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα λίπη βοηθούν στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά οξέα στη διατροφή μας.

• Οι περισσότερες τροφές που περιέχουν λιπαρά, στην σύστασή τους έχουν παραπάνω από ένα τύπο λίπους (π.χ. το ελαιόλαδο έχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά και μονοακόρεστα)

• Τα λιπαρά δίνουν ευχάριστη γεύση, άρωμα και υφή στα φαγητά μας.
Επομένως μπορούμε με τις κατάλληλες επιλογές να έχουμε μία διατροφή η οποία δεν θα είναι μόνο υγιής για την καρδιά αλλά και εύγεστη. Τροφές λοιπόν που πρέπει να προτιμάται είναι εκείνες που είναι πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (φυτικά έλαια, λιναρόσπορος, ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια) και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο, αβοκάντο, φυστίκια, φυστικοβούτυρο).

Από την άλλη πλευρά πρέπει να αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα (ζωϊκές τροφές-τυρί,πλήρες γάλα και γιαούρτι, κρέας, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, κ.α.) και τρανς λιπαρά οξέα (στις τροφές με μερικώς υδρογονωμένα λίπη, π.χ. βούτυρο, έτοιμα μπισκότα, γαριδάκια – και παρόμοια προϊόντα, σκληρές μαργαρίνες, κ.α.). Αυτά τα είδη λίπους αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων εξαιτίας του ότι αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL-χοληστερόλη) και προωθούν την αρτηριοσκλήρυνση.

Για να αυξήσετε λοιπόν την πρόσληψη των «έξυπνων» λιπών και να περιορίσετε εκείνα που δεν προωθούν την υγεία σας μπορείτε να: προτιμάτε πλήρως ή μερικώς αποβουτυρωμένα προϊόντα, επιλέγετε κρέας από μέρη του ζώου που δεν έχουν πολύ λίπος και αυξάνετε την πρόσληψη ψαριών, μην καταναλώνετε το δέρμα ζώων (πχ πέτσα κοτόπουλου), χρησιμοποιείτε κυρίως ελαιόλαδο και να αποφεύγετε τις τηγανισμένες τροφές.

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πηγή
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=48597&catid=20&la=1