Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014

25+1 «διαφορετικοί» χάρτες του κόσμου


Από τους αρχαίους Αιγύπτιους και το Φλαμανδό Γεράρδο Μερκάτωρ, μέχρι τη σύγχρονη ψηφιακή χαρτογραφία και τα GPS, η γη και οι χάρτες της άλλαξαν πολλά σχήματα, χρώματα και μορφές. Το ζήτημα όμως παραμένει το ίδιο: τους χρειαζόμαστε.
Φαίνεται ότι η δημιουργία του χάρτη είναι αποτέλεσμα της έμφυτης τάσης του ανθρώπου να επικοινωνήσει µε τους άλλους. Οι άνθρωποι, ζώντας ως κυνηγοί και πολεμιστές, μετακινούνταν συνέχεια, άρα οι διευθύνσεις και οι αποστάσεις ήταν σημαντικές για την επιβίωση τους. Γι’ αυτό, από πολύ παλιά, παρατηρείται η ανάπτυξη συστημάτων δημιουργίας χαρτών. Βέβαια, μετέπειτα, η ανάγκη και η χρησιμότητα των χαρτών έγινε αντιληπτή πρώτα από τους ναυσιπλόους, τους εξερευνητές και τους στρατιωτικούς και πολύ αργότερα από τους πολιτικούς.
Ο 19ος αι. συνέβαλε πολύ στην εξέλιξη της χαρτογραφίας, λόγω της ανάπτυξης των επιστημών, οι οποίες για πρώτη φορά εισήγαγαν το χάρτη ως εργαλείο μελέτης και έρευνας του γνωστικού τους αντικειμένου. Εμφανίζεται, δηλαδή, μια νέα κατηγορία χαρτών που έχει αντικείμενο την απεικόνιση φαινομένων του γεωγραφικού χώρου, όχι κατ’ ανάγκη συγκεκριμένων ή ορατών, η οποία μελλοντικά θα δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο τομέα της χαρτογραφίας, τη θεματική χαρτογραφία. Τα δεδομένα των χαρτών προέρχονται από στατιστικά αποτελέσματα μετεωρολογικών παρατηρήσεων, γεωλογικών στοιχείων, και δεικτών οικονομικής και κοινωνικής υποδομής.
Ίσως να μην ήσαστε και μεγάλοι θαυμαστές της γεωγραφίας στο γυμνάσιο, κατανοητό. Πιστεύω όμως ότι θα βρείτε σίγουρα κάποιο… ενδιαφέρον στους ακόλουθους χάρτες, και απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν ξέρατε καν ότι σας απασχολούσαν.


1. Παγκόσμιος Χάρτης σύμφωνα με τους Αμερικανούς
n
Από το διεθνές best seller «Ο Άτλαντας των Προκαταλήψεων», ο Yanko Tsvetkov παρουσιάζει πως οι Αμερικάνοι βλέπουν τον κόσμο.

2. Προοπτική της πυκνότητας του παγκόσμιου πληθυσμού
n
Με περισσότερο από τα 2/3 του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών στριμωγμένα πάνω στα νησιά της -συγκριτικά- μικροσκοπικής Ινδονησίας, ο χάρτης αυτός δείχνει ξεκάθαρα πόσο μεγάλος μέρος του πλανήτη φαίνεται σχετικά ακατοίκητο (ή έστω όχι τόσο πυκνοκατοικημένο). Πάντως, οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις για αυτό το χάρτη αποφάνθηκαν ότι ο κύκλος θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι πολύ μικρότερος από όσο φαίνεται.

3. Παγγαία
n
Η Παγγαία ήταν μια υπερ-ήπειρος, η οποία υπήρχε για περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι που διασπάστηκε πριν 200 εκατομμύρια χρόνια και άρχισε να κινείται αργά στην τρέχουσα ηπειρωτική διαμόρφωση. Αυτός ο χάρτης δείχνει πως θα έμοιαζε ο κόσμος αν η μάζα της είχε μείνει ανέπαφη.

4. Χάρτης Μέσου Όρου Πρώτης Σεξουαλικής Επαφής
n
Ένας χάρτης που σχεδόν σε εκπλήσσει. Στην Ισλανδία οι νέοι «ολοκληρώνουν» κατά μέσο όρο στην «ώριμη» ηλικία των 15. Μέχρι το 2007, η νόμιμη ηλικία συγκατάθεσης στην Ισλανδία ήταν 14, αλλά στη συνέχεια αναθεωρήθηκε στην ηλικία των 15 ώστε να ταιριάζουν περισσότερο με τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, όπου το όριο είναι 16.

5. Χάρτης Εναέριων Κυκλοφοριών
n
Αυτός ο χάρτης, ο οποίος περιλαμβάνει μόνο τα τόξα που σχηματίζουν οι αεροπορικές διαδρομές, επιδεικνύει την όμορφη κόσμο-συνεκτικότητα που δημιούργησε η πτήση.

6. Χάρτης Προτίμησης Ποτού ανά Χώρα
n
Παγκοσμίως πρώτη στην κατάταξη έρχεται η μπύρα, ενώ στην Ευρώπη προτιμάται περισσότερο το κρασί. Γειά μας!

7. Χάρτης Σεισμών από το 1898
n
Μια απίστευτη εικόνα των ορίων των τεκτονικών πλακών της Γης, όπως σχηματίστηκαν από τις σεισμικές δονήσεις τα τελευταία 120 χρόνια. Fun Fact: Το έτος 1898 ήταν που ο Tesla ισχυρίστηκε ότι δημιούργησε μια συσκευή, η οποία προκάλεσε το σεισμό στη Νέα Υόρκη. Αργότερα η συσκευή ονομάστηκε «σεισμική μηχανή του Tesla».

8. Χάρτης Ελευθερίας του Τύπου
n
Αυτός ο χάρτης περιγράφει την ελευθερία του Τύπου σε όλες τις χώρες του κόσμου. Βασικά, αν ζείτε στην Κίνα, το Βιετνάμ, το Λάος, τη Βιρμανία, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ιράν, τη Συρία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, την Υεμένη, το Σουδάν, την Ερυθραία, ή τη Σομαλία καλύτερα να μη γίνετε δημοσιογράφος.

9. Χάρτης Συχνότητας Κεραυνών
n
Υπάρχει μια περιοχή στα σύνορα του Ζαΐρ και της Τανζανίας όπου φαίνεται να χτυπάνε κάθε χρόνο, περίπου 200 κεραυνοί ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

10. Χάρτης Συστημάτων Γραφής
n
Ένας πραγματικά ενδιαφέρον χάρτης, που δείχνει ότι αυτά που μπορεί σε εμάς να φαίνονται ασυναρτησίες, στην πραγματικότητα μπορεί να τα διαβάζει ένα ολόκληρο έθνος. Ελληνικά πάντως, μόνο στην Ελλάδα!

11. Χάρτης Κατανάλωσης Καφέ
n
Σε κιλά ανά άτομο ετησίως, αυτός ο χάρτης δείχνει τους εθισμένους στην καφεΐνη λαούς. Η Σκανδιναβική χερσόνησος κρατάει τα ηνία. Είναι τρελοί αυτοί οι βόρειοι.

12. Χάρτης Κινδύνου Έλλειψης Νερού
n
Αποσκοπώντας να αφυπνίσει την περιβαλλοντική συνείδηση​​, αυτή η αναπαράσταση επιδεικνύει μια σχεδόν τέλεια γραμμή μεταξύ των γεωγραφικών πλατών παγκοσμίως, στα οποία φαίνεται να σπανίζει το νερό, και εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η Γη καλύπτεται από νερό που απλά δεν μπορούμε να πιούμε.

13. Χάρτης του Ταξιδιού των Παπιών
n
Θυμάστε τα 29.000 πλαστικά παπάκια που έπεσαν από ένα φορτηγό πλοίο από το Hong Kong, το 1992; Ε, αυτή είναι η διαδρομή που ακολούθησαν τα 12 χρόνια που βρισκόντουσαν στη θάλασσα.

13. Χάρτης των Social media
n
Facebook rulezzz.

14. Χάρτης των 7 Θανάσιμων Αμαρτημάτων
n
Μάλλον μόνο η Αϊόβα θα πάει στον Παράδεισο.

15. Χάρτης χωρών Που Δεν Έχει Εισβάλλει η Αγγλία
n
Εντάξει δεν είναι και δύσκολο. 22 είναι αυτές που τη γλίτωσαν. Αν και εδώ φαίνονται ύποπτα οι 21!

16. Χάρτης Ευρωπαϊκής Ομορφιάς
n
Δε τα πάμε και πολύ καλά σα χώρα...η Σουηδία πάντως πάλι διέπρεψε. Κρίμα που δε μπορούμε να διαφωνήσουμε με το ξανθό γαλανομάτικο.

17. Χάρτης Οδήγησης
n
Για να προσέχετε όταν περνάτε το δρόμο. Δεν οδηγούν μόνο στο Λονδίνο ανάποδα.

18. Χάρτης Αντιστροφής Στεριάς-Θάλασσας
n
Μπορεί να μην είναι πραγματικός αλλά είναι αρκετά ενδιαφέρον ομολογουμένως.

19. Χάρτης Σημαιών
n
Εκτυφλωτικά πολύχρωμος χάρτης, αλλά είναι μια καλή εξάσκηση για να μάθεις τις σημαίες των χωρών.

20. Χάρτης Σκορ IQ
n
Και πάλι, η Νορβηγία και η Ισλανδία ξεχωρίζουν ως ακραίες τιμές, αν και αυτή τη φορά η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Μογγολία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ισοβαθμούν. Όχι ότι η Ελλάδα τα πάει άσχημα... μας κόβει κι εμάς μωρέ!

21. Χάρτης Φιλοξενίας
n
Αν ταξιδεύετε συχνά, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε αυτό το χάρτη, για να ξέρετε που θα έχετε πιο θερμή υποδοχή.

22. Χάρτης Μεγέθους του Ανδρικού Μορίου
n
Δε θα σχολιάσω τίποτα, διότι δε μου το επιτρέπει η ανατροφή μου. Ο χάρτης και το υπόμνημα μιλάνε από μόνα τους!

23. Χάρτης Μεγέθους του Γυναικείου Στήθους
n
Εντάξει, πραγματικά, τι τρώνε εκεί στο Βορρά;;;

24. Χάρτης Προγραμμάτων Περιήγησης στο Internet
n
Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2012, ο Opera έχει πολύ δουλειά ακόμα...

25. Χάρτης Δημοφιλών Αθλημάτων
n
Αν δεν ήταν το ποδόσφαιρο πρώτο, τότε ποιο; Μου αρέσουν και τα ποσοστά του πινγκ-πονγκ πάντως..

26. Χάρτης Συχνότερων Επωνύμων στην Ευρώπη
n

Πείτε μου ότι δε το περιμενάτε!


 ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΖΙΡΙΑΝΟΓΛΟΥ


 Πηγή