Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Διακοπές : Πεζοπορία στον Λάδωνα

Τα νερά του ποταμού προσφέρονται για διάφορα σπορ, όπως και η τεχνητή λίμνη

Του Ντίνου Κιούση


«Ο Λάδων έχει το ωραιότερο νερό από όλους τους ποταμούς της Ελλάδος. Φημίζεται άλλωστε μεταξύ των ανθρώπων, λόγω της Δάφνης και των σχετιζομένων με αυτήν παραδόσεων... Κατά την ομορφιά, βεβαίως, δεν είναι δεύτερος από κανέναν άλλο ποταμό βαρβαρικό ή Eλληνικό...»
(ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΣΤΑ «ΑΡΚΑΔΙΚΑ - ΑΧΑΪΚΑ»)

Ο Λάδωνας βρίσκεται στην Πελοπόννησο και είναι παραπόταμος του Αλφειού. Πηγάζει από τα Αροάνια Ορη, διασχίζει τον νομό Αχαΐας και συμβάλλει στον Αλφειό στον νομό Αρκαδίας. Το μήκος του ξεπερνάει τα 60 χλμ. Πήρε το όνομά του από τον Βοιωτικό Λάδωνα μετά το 1307 π. Χ., όταν στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Βοιωτοί.

Είναι ένας από τους αρχαιότερους, θεοποιημένους και πολυυμνημένους ποταμούς της Πελοποννήσου. Το όνομά του αναφέρεται αμέτρητες φορές στην ελληνική μυθολογία ως τόπος συνάντησης και σύγκρουσης θεών και ανθρώπων.

Ενας από τους σχετικούς μύθους είναι αυτός του τραγοπόδαρου θεού Πάνα και της νύμφης Σύριγγας. Ο Πάνας περιφερόταν συχνά στην περιοχή του Λάδωνα. Οταν είδε εκεί την ωραία νύμφη, άρχισε να την κυνηγάει. Αυτή, εξαντλημένη, έφτασε στις όχθες του ποταμού και παρακάλεσε τον Λάδωνα να την βοηθήσει. Εκείνος μόλις είδε τον Πάνα να την πλησιάζει, την μεταμόρφωσε σε καλαμιά. Τότε ο Πάνας έκοψε μερικά καλάμια, τα ένωσε μεταξύ τους και σχημάτισε το δικό του χαρακτηριστικό σε μορφή και ήχο μουσικό όργανο που ονομάστηκε σύριγγα και χρησιμοποιούσε μόνο αυτός. Στις όχθες του ποταμού λουζόταν η θεά Δήμητρα και κυνηγούσε η θεά του κυνηγιού Aρτεμις.

Εδώ διαδραματίστηκε και ο μύθος του Λεύκιππου, που ντύθηκε γυναίκα για να βρίσκεται κοντά στη αγαπημένη του νύμφη Δάφνη, πράξη που πλήρωσε με τη ζωή του, όταν αποκαλύφθηκε. Κοντά στην κοίτη του, στα όμορφα δάση του Σόρωνα -που πιο πάνω ονομάζονται και Αφροδίσια Oρη- η Αφροδίτη συναντιόταν με τον παράνομο εραστή της, τον θεό Aρη. Τέλος, στον Λάδωνα έπιασε το ελάφι ο Ηρακλής ύστερα από επιτυχή καταδίωξη και εδώ ο θεός Απόλλωνας ερωτεύθηκε την κόρη του Λάδωνα, Δάφνη.

Σήμερα, στις όχθες του Λάδωνα θα βρείτε μόνο θνητούς, μικρούς και μεγάλους, να κάνουν κανό και ράφτινγκ.

Γύρω από τον Λάδωνα και τη λίμνη του (τεχνητή λόγω φράγματος) υπάρχουν εξαιρετικά τοπία φυσικού κάλλους, όπως για παράδειγμα στις τοποθεσίες Σμίξη, Κουρμπό, Κανελλάκι, της Κυράς το Γεφύρι, Νησιά και Χαλίκι.

Το υδροηλεκτρικό φράγμα του Λάδωνα ανήκει κι αυτό στα αξιοθέατα της περιοχής. Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950 σε μια χαράδρα του βουνού Αφροδίσιου, στη θέση Πήδημα. Το φράγμα δημιούργησε μια τεχνητή λίμνη μήκους 15 χιλιομέτρων και επιφάνειας 6.000 στρεμμάτων, σε 420 υψόμετρο.

Η περιοχή σήμερα έχει ανακηρυχθεί οικολογικό πάρκο. Ακόμα και η διαδρομή για να πάτε εκεί είναι όμορφη και συναρπαστική σαν αξιοθέατο. Για να πάτε στη λίμνη θα περάσετε από τα Τρόπαια ή από τη Δάφνη Αχαΐας. Ο δρόμος στο ύψος του φράγματος διακλαδώνεται σε δύο κατευθύνσεις. Aριστερά ακολουθεί την κοίτη του ποταμού Λάδωνα και οδηγεί στα χωριά Βάχλια, Κοντοβάζαινα και Βούτσης, ενώ δεξιά διατρέχει τη βόρεια όχθη της λίμνης και οδηγεί στο χωριό Μουριά και από εκεί στη Δάφνη.

Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τις πηγές του ποταμού ή για να ακριβολογήσω τις λιμνοπηγές του Λάδωνα, στα ΒΑ της λίμνης, κοντά στο χωριό Λυκούρια.

Αλλες δραστηριότητες

... Ο Λάδωνας, όπως και οι παραπόταμοί του Πάιος, Αροάνιος και Τράγος, προσφέρονται για κατάβαση με κανό-καγιάκ και ράφτινγκ. Λόγω της ήρεμης ροής του, η κατάβαση είναι ιδανική για αρχάριους και μικρά παιδιά. Μπορείτε ακόμα να ασχοληθείτε με πεζοπορία, κολύμπι και ψάρεμα. Κοντινές περιοχές προσφέρονται για ορειβασία και ποδηλασία. Είναι επίσης μέρος που επιλέγουν οι κυνηγοί επειδή σε πολλά σημεία του ποταμού κατεβαίνουν αγριογούρουνα.

Aλλά και η λίμνη του Λάδωνα προσφέρεται για κωπηλασία, ιστιοσανίδα, ψάρεμα, κολύμπι και βαρκάδα. Μια καλή τοποθεσία εκκίνησης για πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού είναι η Δάφνη Αχαΐας. Σε απόσταση 5 χλμ. από το χωριό, σε μια πανέμορφη τοποθεσία στις όχθες του ποταμού, υπάρχουν οργανωμένες εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού όπου οργανώνονται τοξοβολία, ορεινή ποδηλασία (mountain bike), κωπηλασία, κανό και καγιάκ. Επίσης, κοντά στο χωριό Μουριά και στο Γεφύρι της Κυράς υπάρχουν ταβέρνες.

Πώς θα πάτε

Εχετε δύο επιλογές. Είτε μέσω Καλαβρύτων και από εκεί από τις πλαγιές του Χελμού για Κλειτορία - Δάφνη είτε από την εθνική για Τρίπολη θα βγείτε στον κόμβο της Νεστάνης και από εκεί για Λεβίδι - Βλαχέρνα. Εξω από τη Βλαχέρνα, στρίβετε δεξιά για Κλειτορία και Σπήλαιο Λιμνών.

Πηγή
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_27/09/2010_357018