Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Αγχολυτικό οι σκέψεις για το Θείο

Όταν κανείς κάνει σκέψεις σχετικά με το Θεό, αγχώνεται λιγότερο γενικά και ειδικότερα όταν κάνει λάθη, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα Kαναδών ψυχολόγων.

Οι ερευνητές Μάικλ Ίντσλιχτ και Αλέξα Τούλετ του πανεπιστημίου του Τορόντο, στη σχετική εργασία τους στο αμερικανικό περιοδικό “Psychological Science” (Ψυχολογική Επιστήμη), αναφέρουν ότι κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών που είχαν κάνει λάθη σε ένα τεστ.

Όσοι προηγουμένως είχαν τεχνηέντως προετοιμαστεί με τις κατάλληλες θρησκευτικού περιεχομένου σκέψεις (π.χ. γράφοντας κάποιο σχετικό κείμενο για το Θεό), εμφανίστηκαν στη συνέχεια λιγότερο αγχωμένοι, όταν έκαναν λάθη.

«Το 85% των ανθρώπων του πλανήτη έχουν κάποιου είδους θρησκευτικές πεποιθήσεις. Οι ψυχολόγοι οφείλουν να μελετήσουν γιατί οι άνθρωποι έχουν αυτές τις πίστεις και ποιες λειτουργίες πιθανώς εξυπηρετούν», δήλωσε ο Ίντσχλιτ.

Κάνοντας δύο συναφή πειράματα, οι ερευνητές έδειξαν ότι όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τη θρησκεία και το Θεό, οι εγκέφαλοί τους αντιδρούν διαφορετικά, με τρόπο που τους επιτρέπει να ξεπερνούν καλύτερα τις αναποδιές και να αγχώνονται λιγότερο από τα λάθη στη ζωή τους.

Τα πειράματα έδειξαν επίσης ότι ο εγκέφαλος των αθεϊστών αντιδρά διαφορετικά και μάλλον… αγχώνεται περισσότερο, ειδικά όταν αναγκάζεται να κάνει σκέψεις για το Θεό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι θρησκευόμενοι άνθρωποι, μέσω της πίστης τους στο Θεό, έχουν πιθανότατα βρει ένα τρόπο να «τακτοποιούν» τον κόσμο γύρω τους, να τον εξηγούν και να αντιδρούν με λιγότερο άγχος στα τυχαία και συχνά δυσάρεστα συμβάντα της ζωής.

Αντίθετα, οι σκέψεις για το Θεό έρχονται σε αντίθεση με το νόημα της ζωής των αθεϊστών και μάλλον τους αυξάνουν το άγχος.

«Οι θρησκευτικού περιεχομένου σκέψεις κάνουν κάποιον ήρεμο σε συνθήκες πίεσης. Ίσως αυτό εξηγεί γιατί υπάρχουν στοιχεία (αν και όχι πέραν αμφισβητήσεως) ότι οι θρησκευόμενοι άνθρωποι ζουν περισσότερο και τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς», δήλωσε ο Ίντσλιχτ.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αθεϊστές δεν πρέπει να απελπίζονται, επειδή αυτή η ευεργετική επίδραση της πίστης ουσιαστικά προκαλείται από κάθε σύστημα πεποιθήσεων και σκέψεων που δίνει νόημα και δομή στον κόσμο και τη ζωή.

Απλώς οι αθεϊστές πρέπει να πιστέψουν περισσότερο στον αθεϊσμό τους!

Πηγή

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=191530