Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Διακοπές :Αποδράστε οικονομικά και ζήστε ένα αξέχαστο τριήμερο!

Και εκεί που λες «Επιτέλους τριήμερο!»,γιατί το 2010(το δέκα, το καλό!)δεν μας έδωσε και πολλά περιθώρια να το πούμε φέτος! Ακόμα και η Πρωτομαγιά, Σάββατο έπεσε. Άσε που οι διακοπές του Πάσχα ήταν τόσο νωρίς, που σου φαίνονται, σαν τις περσινές καλοκαιρινές διακοπές, για να μην αναφερθώ στην επόμενη αργία, του Δεκαπενταύγουστου, που είναι Κυριακή!(Φυσικά και το έχω δει από τώρα) Τι συνειδητοποιείς;

Πρώτον ότι «no money, no honey» κάτι πλέον γνωστό και αναμενόμενο! Στη συνέχεια όμως, έρχεται και η δεύτερη πληγή του Φαραώ, οι μετρολογικές προβλέψεις, που μιλούν για βροχές αύριο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μην τρελαίνεσαι, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία! Το cosmo.gr έψαξε, βρήκε και σου προτείνει, τέσσερις κοντινούς προορισμούς, για ένα οικονομικό και εναλλακτικό, τριήμερο. Όπου ακόμα και να βρέξει, έχεις σίγουρα, πολλά πράγματα να κάνεις!

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Πρώτη πρόταση λοιπόν, η κωμόπολη του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου από σήμερα ξεκινάει η πενθήμερη εμποροπανήγυρις, για την γιορτή του πολιούχου Αγίου.

Η πρόσβαση στον Αγ. Κωνσταντίνο με αυτοκίνητο γίνεται εύκολα, αφού μέσα από την πόλη διέρχεται η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας και η σύνδεση με ΚΤΕΛ είναι συχνή. Έτσι πολλά είναι τα δρομολόγια που εξυπηρετούν την περιοχή.

Στους απέραντους ελαιώνες, που αγγίζουν το γαλανό της θάλασσας, στο χώρο που κάποτε υπήρχε το ξακουστό λιμάνι των Φωκαίων και των Eπικνημηδίων Λοκρών. Θα περάσετε όμορφες στιγμές, ακόμα και με μικρή τσέπη.

Η γραφική πλατεία του Αγίου Νικολάου με το υπαίθριο θέατρο και τα αιωνόβια πλατάνια, ο υδροβιότοπος της περιοχής «Βρωμολίμνης», η παλαιά εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου με βυζαντινά ψηφιδωτά, ο Άγιος Ταξιάρχης της Άγναντης και το θέρετρο του Λογγού (για κολύμπι και ψάρεμα) αποτελούν τα κυριότερα αξιοθέατα αυτής της περιοχής.

Στο γραφικό λιμάνι του, φεύγουν κι έρχονται τα πλοία που μεταφέρουν τον επισκέπτη στη Bόρεια Eύβοια και τις Σποράδες. O επισκέπτης μπορεί να γευτεί φρέσκο ψάρι και ντόπια κρεατικά στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής και να απολαύσει τον καφέ του ή το ποτό του στις καφετέριες της περιοχής.

Μέσος χρόνος: 2.5 ώρες, Μέση απόσταση: 165 χλμ

ΧΑΛΚΙΔΑ

Αν οι δύο ώρες, σας φαίνονται αρκετές, υπάρχει και η πιο κοντινή λύση, που ακούει στο όνομα Χαλκίδα. Τώρα αν περιμένετε να δείτε, αυτό που υπόσχεται η αφίσα, από τη διαφημιστική εκστρατεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) με το γενικό τίτλο «Μένουμε Ελλάδα» που προσκαλεί επισκέπτες σ’ αυτή τη πόλη με το σύνθημα «Οι γέφυρες του Amsterdam στη Χαλκίδα». Οφείλω να σας ενημερώσω, ότι θα απογοητευτείτε γιατί οι δύο πόλεις, ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους.

Η πρόσβαση είναι το ίδιο εύκολη, είτε με το αυτοκίνητο, είτε με τα συχνά δρομολόγια των ΚΤΕΛ, κάθε μισή ώρα φεύγει και ένα λεωφορείο.

Αξίζει να κάνετε βόλτα στην παραλία και να παρατηρήσετε, την παλίρροια, το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα μίας ώρας στασιμότητας, καθώς και τα ιστιοφόρα που περνούν, όταν ανοίγει η παλαιά γέφυρα.

Αν πάλι έχετε πιο ρομαντική διάθεση, μπορείτε να απολαύσετε τη θέα από ψηλά! Μπροστά από το κάστρο της πόλης, λειτουργεί εδώ και χρόνια ένας χώρος για καφέ ή ποτό. Εκεί θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε όλη την πόλη, φωτισμένη. Από ψηλά, φαίνεται το όμορφο δημαρχείο, το κόκκινο σπίτι και το σπίτι με τα αγάλματα καθώς και οι δύο γέφυρες που ενώνουν τη Χαλκίδα με την Αθήνα και τον Καράμπαμπα. Θα ήταν παράλειψη αν δε κάνατε μια βόλτα μέσα στο Κάστρο και δεν επισκεπτόσασταν το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Στο κάστρο του Καράμπαμπα βρίσκεται και ο τάφος του συγγραφέα Γιάννη Σκαρίμπα, ο οποίος έζησε και εργάστηκε στην πόλη της Χαλκίδας.

Η Χαλκίδα, κοσμοπολίτικο αγαπημένο κέντρο, πόλη του Ισαίου, του Λυκόφρωνα, του Ν. Σκαλκώτα, του Ορέστη Μακρή, του Γ. Σκαρίμπα, του Ν. Κριεζώτη, της Ελένης Χατζηαργύρη, του Μυταρά αλλά και πολλών άλλων προσωπικοτήτων. Σας περιμένει!



Μέσος χρόνος: 1 ώρα, Μέση απόσταση: 75 χλμ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αν παρόλα αυτά, αναζητάτε ένα μέρος, ακόμα πιο ήσυχο, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τα Πολιτικά, Ευβοίας, που απέχουν μόλις, 25 χιλ. από τη Χαλκίδα.

Ξεκινώντας από τη διασταύρωση της Λιαννής Άμμου ακολουθείτε την πινακίδα που γράφει «προς Βόρεια Εύβοια-Προκόπι». Μετά από περίπου 10 χιλ και αφού έχετε περάσει μέσα από την Αρτάκη χωρίς να στρίψετε πουθενά φτάνετε σε ένα φανάρι με μια διχάλα που έχει πινακίδα «Όσιος Ιωάννης Ρώσσος» προς τα αριστερά και στη συνέχεια ,αφού περάσετε μέσα από μια περιοχή που λέγεται Καστέλλα,φτάνετε σε άλλη μια μεγάλη διασταύρωση με φανάρι ,που πρέπει να πάτε αριστερά «Προς Πολιτικά»,7 χιλ περίπου μετά, πρέπει να στρίψετε αριστερά σε ένα βενζινάδικο στην πινακίδα « προς Παραλία Πολιτικών.

Σε περίπου 1,5χιλ, θα έχετε φτάσει στην παραλία. Αν δεν έχετε αμάξι ,υπάρχει και δρομολόγιο ΚΤΕΛ από τη Χαλκίδα.

Τα Πολιτικά, είναι πνιγμένα στο πράσινο και δέχονται την ευεργετική αύρα του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια από τις καθαρότερες παραλίες μήκους 3,5 χιλ. περίπου.

Οι ψαροταβέρνες του χωριού προμηθεύονται σε καθημερινή βάση φρέσκα ψάρια από τα ντόπια ψαροκάικα. Στην πλατεία του χωριού, θα γευτείτε, ουζομεζέδες, σε παραδοσιακούς καφενέδες κάτω από τη σκιά γέρικων πλατανιών.

Βόρεια των Πολιτικών, 1 περίπου χιλ. ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το μοναστήρι της Παναγίας Περιβλέπτου (13ος αιώνας), το εξωκλήσι του Άγιου Παντελεήμονα, όπου μέσα στο πευκόδασος δεσπόζει το φαράγγι της περιοχής, αλλά και οι πηγές οι οποίες τροφοδοτούν το χωριό με φρέσκο νερό.

Στο διπλανό λόφο είναι κτισμένο το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, οπού η θέα προς τα Πολιτικά αλλά και τον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο είναι πραγματικά εντυπωσιακή!



Μέσος χρόνος: 1,5 ώρες, Μέση απόσταση: 100 χλμ

ΠΟΡΟΣ

Αν από την άλλη, η Εύβοια σας φαίνεται πολύ μεγάλο νησί και έχετε ανάγκη να επιβιβαστείτε οπωσδήποτε σε πλοίο, για να μυρίσετε καλοκαίρι, υπάρχει και η λύση του Πόρου.

Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ferry Boats για τον Πόρο, τα οποία παίρνουν εκτός από επιβάτες και αυτοκίνητα. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι ,2 ώρες και 15 λεπτά και επειδή είπαμε να σκεφτούμε οικονομικά, αυτά τα εισιτήρια έχουν την μισή τιμή από τα ανάλογα των ιπτάμενων δελφινιών, όπου το ταξίδι διαρκεί μια ώρα.

Ο Πόρος, το καταπράσινο και πανέμορφο αυτό νησί, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Σαρωνικού κόλπου και ακριβώς απέναντι από τις ακτές της Πελοποννήσου.

Το όνομά του σημαίνει πέρασμα και δεν είναι τυχαίο, καθώς το νησί σχεδόν συνδέει το Σαρωνικό με τις Πελοποννησιακές ακτές. Ένας στενός πορθμός χωρίζει το λιμάνι του Πόρου από το Γαλατά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νομού Αργολίδας.

Είναι ένα νησί που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του με τις ανεξάντλητες φυσικές καλλονές του. Τα θαλασσινά τοπία, με τη καταγάλανη θάλασσα, τις υπέροχες αμμουδιές και τα δαντελωτά ακρογιάλια συναντούν το πράσινο των πεύκων που φύονται στην ακροθαλασσιά, δημιουργώντας μαγευτικές εικόνες.

Κι ενώ η αλμύρα της θάλασσας, μπερδεύεται με τον ευωδιαστό αέρα που καταφτάνει από το μοναδικό Λεμονοδάσος, κάθε επισκέπτης νοιώθει να τον κυριεύει η ακατανίκητη γοητεία του ξεχωριστού αυτού νησιού.

Αλλά και εδώ έχουμε την λύση για τους πιο ρομαντικούς! Μια βόλτα στο λόφο με το ιστορικό ρολόι, ανάμεσα στις φραγκοσυκιές και τα πεύκα, που χτίστηκε το 1927, θα σας μείνει αξέχαστη καθώς η θέα είναι μαγευτική!

Αν πάλι είστε πιο αθλητικοί τύποι, τα μονοπάτια στις πευκόφυτες ορεινές περιοχές του Πόρου είναι ιδανικά για τους λάτρεις της πεζοπορίας και του mountain biking, ενώ οι κορυφές θα σας ανταμείψουν με μια απερίγραπτη θέα όλου του Σαρωνικού και της ορεινής Πελοποννήσου.



Μέσος χρόνος: 2 ώρες, από τον Πειραιά

Είπαμε, η φτώχια θέλει καλοπέρασ η(Όσοι ,το προτιμάτε με πενιά, «Εμείς θα ζήσουμε και ας είμαστε φτωχοί..») και αν έχετε καλή διάθεση καμιά βροχούλα, δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην τριήμερη απόδραση σας!

Αν πάλι, ανήκετε στην κατηγορία εκείνων, που λόγω δουλειάς και υποχρεώσεων, θα παραμείνουν στην πρωτεύουσα. Σκεφτείτε το θετικά! Θα είμαστε λίγοι και καλοί, εύκολο πάρκινγκ, λιγότερη κίνηση και καλύτερη εξυπηρέτηση στα μαγαζιά.

Καλή μας φώτιση !

Πηγή
http://www.cosmo.gr/Travel/Hellas/274249.html