Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

ΥΓΕΙΑ: Προσοχή στην ημερομηνία λήξης των προϊόντων

Η ημερομηνία λήξης είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία που κοιτάζουμε όταν διαβάζουμε την ετικέτα ενός προϊόντος. Τι ακριβώς σημαίνει όμως ‘’ημερομηνία λήξης’’; Πόσο επικίνδυνο είναι να καταναλώσουμε ένα τρόφιμο που έχει λήξει εδώ και μερικές ημέρες;

Στην πραγματικότητα οι παρασκευαστές τροφίμων είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης όταν πρόκειται για παιδικό γάλα σε σκόνη και συγκεκριμένες παιδικές τροφές. Στα υπόλοιπα τρόφιμα η ημερομηνία λήξης μπαίνει προαιρετικά προκειμένου να επικυρωθεί η ποιότητα του προϊόντος και η ασφάλειά του για τον καταναλωτή.

Οι τρόποι αναγραφής της ημερομηνίας λήξης στη συσκευασία είναι:

*πωλείται μέχρι (Sell by): Αυτή η ημερομηνία υποδεικνύει στο κατάστημα μέχρι πότε πρέπει να έχει αυτό το προϊόν για πώληση. Ο καταναλωτής πρέπει να το πάρει πριν από αυτήν την ημερομηνία.

*καλύτερα να χρησιμοποιηθεί μέχρι (Best if use before): Αυτή η ημερομηνία διασφαλίζει στον καταναλωτή ότι το προϊόν έχει καλύτερη γεύση και ποιότητα, αν χρησιμοποιηθεί μέχρι την ημερομηνία που αναγράφεται.

*να χρησιμοποιηθεί μέχρι (Use before): Αυτή είναι η τελευταία μέρα που προτείνει ο παρασκευαστής ότι το προϊόν έχει την απαιτούμενη ποιότητα για κατανάλωση.

*κωδικοποιημένες ημερομηνίες (Coded dates): Συνήθως είναι σειρά γραμμάτων ή αριθμών που χρησιμοποιούνται από τον παρασκευαστή για να ξέρουν πότε πρέπει να ανακυκλώνουν τα προϊόντα τους. Σε περίπτωση που κάποια προϊόντα πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά είναι πιο εύκολο να ανασυρθούν με τους κωδικούς. Ως επί το πλείστον, οι κωδικοί χρησιμοποιούνται σε κονσέρβες που έχουν περισσότερη ζωή από τα φρέσκα προϊόντα.

Για πόσο καιρό τα προϊόντα είναι ασφαλή;

*Το γάλα συνήθως είναι ασφαλές εφόσον καταναλώνεται μέχρι και μια βδομάδα μετά την «πωλείται μέχρι» ημερομηνία.

*Τα αυγά μπορούν να χρησιμοποιηθούν 3-5 βδομάδες μετά την αγορά τους.

*Τα πουλερικά και τα ψάρια πρέπει να μαγειρευτούν ή να μπουν στην κατάψυξη μέσα σε 1-2 μέρες από τη μέρα αγοράς.

*Το βοδινό και χοιρινό πρέπει να μαγειρευτούν ή να μπουν στην κατάψυξη μέσα σε 3-5 μέρες από την ημέρα αγοράς.

*Οι κονσέρβες διατηρούνται περισσότερο αρκεί να φυλάσσονται σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος γιατί σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθούν βακτήρια και να χαλάσουν ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης τους.

*Οι τροφές με υψηλή οξύτητα, όπως η ντομάτα, ο ντοματοχυμός, ο ανανάς και το γκρέιπφρουτ, μπορούν να φυλαχθούν από 12 μέχρι 18 μήνες.

*Οι τροφές με χαμηλή οξύτητα, όπως το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και τα περισσότερα λαχανικά, μπορούν να φυλαχθούν από 3 μέχρι 5 χρόνια.

«Καλό είναι να αγοράζετε ένα προϊόν πολύ πριν από την ημερομηνία λήξης», σημειώνει η Νικολέττα Ντορζή, MS, RD, CDN, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος.

«Ειδικά για τα κατεψυγμένα προϊόντα δε χρειάζεται να ανησυχείτε για την ημερομηνία λήξης. Εφόσον διατηρούνται στις σωστές θερμοκρασίες, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε επ’ αόριστον. Φυσικά, η ποιότητά τους δεν θα είναι η ίδια. Σε κάθε περίπτωση ακολουθείστε τις οδηγίες φύλαξης, που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος»।

Πηγή

http://www.cosmo.gr/DietFitness/Hellas/279250.html