Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΥΓΕΙΑ : ΠΟΙΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ!

Εστίες μικροβίων αποτελούν πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης μέσα στο σπίτι.

Μπορεί να δείχνουν καθαρά αλλά εγκυμονούν σοβαρούς  κινδύνους για την υγεία εάν δεν αντικαθίστανται τακτικά.
Από τις οδοντόβουρτσες μέχρι τα σφουγγαράκια της κουζίνας  και από τα τηλέφωνα του ντους έως και τις σανίδες κοπής τροφίμων ζουν και βασιλεύουν διάφορα μικρόβια όπως σταφυλόκοκκος, ψευδομονάδα, μύκητες, e coli, κάντιντα κ.α.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα μικρόβια αυτά  μπορεί να προκαλέσουν  πνευμονία, λοιμώξεις μαλακών μορίων ή μικροβιαιμία ενώ τα  άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι,  και όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου  όπως   οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, οι νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κ.α.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν πώς να καθαρίζετε σωστά τα αντικείμενα του σπιτιού και πότε να τα αντικαθιστάτε:

alt
οδοντόβουρτσες


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαπίστωσαν σε μελέτη τους ότι μια μέση οδοντόβουρτσα περιέχει περίπου 10 εκατομμύρια μικρόβια(σταφυλόκοκκου, στρεπτόκοκκου, Ε. Coli,μυκήτων κάντιντα κ.α.). Τα μικρόβια αυτά μπορεί να μεταδοθούν από το στόμα σε όλον τον οργανισμό, προκαλώντας καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και χρόνιες λοιμώξεις. Στο πλα'ίσιο αυτό συστήνουν να να αντικαθίστατια κάθε τρεις μήνες.

alt
σανίδες κοπής τροφίμων

Όπως  απέδειξε έρευνα που πραγματοποίησε το Συμβούλιο Υγιεινής της Βρετανίας μια μέση σανίδια κοπής στην κουζίνα έχει 50 φορές περισσότερα βακτήρια από όσα το κάθισμα της λεκάνης στην τουαλέτα.Αυτό συμβαίνει γιατί ο σανίδες δεν καθαρίζονται σωστά όπως οι τουαλέτες.

Οι ειδικοί συστήνουν  το καθαρισμό τους με αντιβακτηριακό υγρό και μετά με καυτό νερό ενώ άλλες πρέπει να χρησιμοποιούνται άλλες  για τα νωπά κρέατα και άλλες για το ψωμί  και τα λαχανικά.

Η αντικατάσταση τους προτείνεται  κάθε τρία χρόνια ή νωρίτερα εάν έχουν φθαρεί.

alt
σφουγγαράκια κουζίνας

Πρωταθλητής μικροβίων έχει αναδειχθεί  το σφουγγαράκι της κουζίνας για το πλύσιμο των πιάτων.

Μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας απέδειξε ότι τα περισσότερα σφουγγαράκια κουζίνας είναι ποτισμένα με  μεγάλο αριθμό βακτηρίων (όπως E. Coli και σαλμονέλα) και τα μεταδίδουν από επιφάνεια σε επιφάνεια. Η πορώδης φύση τους, σε συνδυασμό με τη μόνιμη υγρασία, καθιστούν τα σφουγγάρια ιδεώδες έδαφος για ανάπτυξη βακτηρίων. Τουλάχιστον μια φορά το μήνα πρέπει να  αντικαθίστανται με καινούργια.

alt
τηλέφωνο ντους

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ εξέτασαν τηλέφωνα ντους και εντόπισαν ότι το 30% από αυτά είχαν στην επιφάνεια τους ένα μυκοβακτηρίδιο που ευθύνεται για κάποια μορφή πνευμονίας ενώ τα πλαστικά φιλοξενούσαν περισσότερα μυκοβακτηρίδια από τα μεταλλικά.

Οι ειδικοί συνιστούν να αλλάζονται  δύο φορές τον χρόνο.

alt
ηλεκτρική σκούπα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας βρήκαν πρόσφατα ότι το 50% των ηλεκτρικών σκουπών περιέχουν βακτήρια εκ των οποίων το 13%  περιείχαν  το επικίνδυνο E. Coli.

Για την αποφυγη μολυσματικών ασθενειών οι ειδικοί συνιστούν το ψεκασμό της βούρτσας της σκούπας με αντιβακτηριακό σπρέι μετά τη χρήση της .

alt
επιστροφή στις κουρελούδες

Επιστροφή στις κουρελούδες συστήνουν ο ειδικοί  αφού τα παχιά χαλιά, και  οι μοκέτες από τοίχο σε τοίχο μαγνητίζουν τα ακάρεα τα οποία ενοχοποιούνται στην πρόκληση των αλλεργιών.

Oι ειδικοί συστήνουν την τοποθέτηση των παραδοσιακών κουρελούδων στο πάτωμα  οι οποίες πλένονται και τινάσσονται εύκολα.


Πηγή