Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

Έκτακτη χρηματοδότηση ανασκαφών στην Αμφίπολη από το Υπ. Πολιτισμού

Τη συνέχιση της χρηματοδότησης των ανασκαφών στο λόφο Καστά, στην αρχαία Αμφίπολη, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της έκτακτης επίσκεψής του στην ανασκαφή, σήμερα το μεσημέρι, ο υπουργός πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ο κ. Παναγιώτόπουλος επισκέφθηκε τον χώρο της ανασκαφής, συνοδευόμενος απο την γ.γ Λίνα Μενδώνη. Οι επικεφαλής του υπουργείου ενημερώθηκαν από τους αρχαιολόγους και υποσχέθηκαν νέα έκτακτη χρηματοδότηση 40.000 ευρώ για την απρόσκοπτη συνέχιση του αρχαιολογικού έργου (μέχρι σήμερα έχουν ανασκαφεί τα 405 μέτρα από τα συνολικά 500 τού εντυπωσιακού περιτοιχίσματος του τύμβου, με το άγνωστο - προς το παρόν – «περιεχόμενο»).

Σχολιάζοντας τη δημοσιότητα που έλαβε το τελευταίο διάστημα η συγκεκριμένη ανασκαφή και τα «πρόωρα» - αν μη τι άλλο - συμπεράσματα για το περιεχόμενο του τύμβου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι επιστήμονες, που θα πρέπει να τους εμπιστευόμαστε απόλυτα. Να κρατάμε χαμηλούς τόνους και να επιδεικνύουμε - όλοι - υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση. Οι βιαστικές κινήσεις και οι επιπολαιότητες κάνουν κακό».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε με την ευκαιρία πως το Υπουργείο «θα φροντίσει με όλα τα μέσα να προχωρήσουν οι ανασκαφές σε όλη τη χώρα», ενώ παράλληλα ευχαρίστησε το προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει στις ανασκαφές και τους αρχαιολογικούς χώρους.
Ο υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε επίσης και άλλες θέσεις, όπου εκτελείται ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Αμφίπολης, όπως το αρχαίο Γυμνάσιο και ο Βυζαντινός Πύργος και υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει σύντομα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναχώρησε, νωρίς το απόγευμα, για την Αθήνα.


Πηγή