Τρίτη 29 Μαΐου 2012

«Θα καεί το πελεκούδι απόψε»,«Δεν μύρισα τα νύχια μου»,Και πολλές ακόμα εκφράσεις που τις λέμε αλλά δεν ξέρουμε τι είναι...

 Στην καθημερινότητα μας, όλοι οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε φράσεις για να περιγράψουμε κάποιες καταστάσεις αλλά δεν ξέρουμε ούτε ποιοι τις είπαν αλλά ούτε πως προέκυψαν. Μέσα από αυτό το άρθρο θα μάθουμε ποιος είναι επιτέλους αυτός ο Κουτρούλης και γιατί ο γάμος του έμεινε στην ιστορία; Τι είναι το πελεκούδι και γιατί καίγεται; Ποια είναι η Μιχαλού και είναι η μπέμπελη; Και πολλές ακόμα εκφράσεις που τις λέμε αλλά δεν ξέρουμε τι είναι.





 





«Χτύπα ξύλο»
λέει ο ένας συνομιλητής στον άλλον όταν ο πρώτος μιλάει για κάτι άσχημο ή για θάνατο. Αυτή η φράση προέκυψε όταν κάποιος είπε κάτι κακό μέσα σε ένα δάσος και ο συνομιλητής του χτύπησε το δέντρο δηλαδή το ξύλο ώστε να βγει το καλό πνεύμα του δέντρου και να τους προστατεύσει από το κακό, μιας και στα παλιά χρονιά θεωρούσαν ότι τα καλά πνεύματα κατοικούν στα δέντρα.

«Θα καεί το πελεκούδι απόψε»
λέει κάποιος σε μια παρέα εννοώντας ότι θα ανάψει πολύ γρήγορα το κέφι. Το πελεκούδι είναι ένα τρίμμα ξύλου, το οποίο μόλις πεταχτεί στη φωτιά καίγεται αμέσως.

« Άλλος πλήρωσε τη νύφη »
Στην παλιά Αθήνα του 1843, επρόκειτο να συγγενέψουν με γάμο δύο αρχοντικές οικογένειες: Του Γιώργη Φλαμή και του Σωτήρη Ταλιάνη.
Ο Φλαμής είχε το κορίτσι και ο Ταλιάνης το αγόρι. Η εκκλησία, που θα γινόταν το μυστήριο, ήταν η Αγία Ειρήνη της Πλάκας. Η ώρα του γάμου είχε φτάσει και στην εκκλησία συγκεντρώθηκαν ο γαμπρός, οι συγγενείς και οι φίλοι τους. Μόνο η νύφη έλειπε.
Τι είχε συμβεί;
Απλούστατα. Η κοπέλα, που δεν αγαπούσε τον νεαρό Ταλιάνη, προτίμησε ν΄ ακολουθήσει τον εκλεκτό της καρδιάς της, που της πρότεινε να την απαγάγει. Ο γαμπρός άναψε από την προσβολή, κυνήγησε την άπιστη να την σκοτώσει, αλλά δεν κατόρθωσε να την ανακαλύψει.
Γύρισε στο σπίτι του παρ΄ ολίγο πεθερού του και του ζήτησε τα δώρα που είχε κάνει στην κόρη του. Κάποιος όρος όμως στο προικοσύμφωνο έλεγε πως οτιδήποτε κι αν συνέβαινε προ και μετά το γάμο μεταξύ γαμπρού και νύφης «δέ θά ξαναρχούτο τση καντοχή ουδενός οι μπλούσιες πραμάτιες καί τα τζόβαιρα όπου αντάλλαξαν οι αρρεβωνιασμένοι».
Φαίνεται δηλαδή, ότι ο πονηρός γερο-Φλαμής είχε κάποιες υποψίες από πριν, για το τι θα μπορούσε να συμβεί, γι’ αυτό έβαλε εκείνο τον όρο. Κι έτσι πλήρωσε ο φουκαράς ο Ταλιάνης τα δώρα του άλλου.
Από τότε οι παλαιοί Αθηναίοι, όταν γινόταν καμιά αδικία σε βάρος κάποιου, έλεγαν ότι «άλλος πλήρωσε τη νύφη» κι έμεινε η φράση εώς και σήμερα.

«Έβγαλε τη μπέμπελη» είναι η φράση που χρησιμοποιείται για έναν άνθρωπο που ζεσταίνεται και ιδρώνει επειδή φορά πολλά ρούχα. Η μπέμπελη είναι η αρρώστια ιλαρά, η οποία για να γιατρευτεί έπρεπε κάποιος να φορά πολλά ρούχα για να ζεσταθεί και να ιδρώσει ώστε να «βγάλει» από πάνω του την αρρώστια.

«Έφαγε τον αγλέουρα» λέμε για κάποιον, ο οποίος έφαγε πολύ και νιώθει δυσφορία. Ο αγλέουρας είναι ένα φυτό με θεραπευτικές ικανότητες , το οποίο, όμως, δημιουργεί δυσφορία σε όποιον το χρησιμοποιεί.

«Έφαγε χυλόπιτα» λέμε για κάποιον, ο οποίος είναι ερωτευμένος αλλά η καλή του ή ο καλός της δεν νιώθουν το ίδιο για εκείνον. Η φράση προέκυψε από ένα γιατροσόφι του Παρθένη Νενίμου το οποίο περιλάμβανε ένα χυλό από σιτάρι και μπαχαρικά ψημένο στο φούρνο και λένε ότι γιάτρευε τον καημό τους.

« Τα βρήκε μπαστούνια »
Χρησιμοποιούμε σήμερα την παροιμιώδη φράση «τα βρήκα μπαστούνια», όταν θέλουμε να πούμε ότι συναντήσαμε σοβαρά εμπόδια και δυσκολίες σε κάτι που επιχειρήσαμε να κάνουμε. Ο πολύς κόσμος, πιστεύει λανθασμένα ότι με τον όρο «μπαστούνια» εννοούνται οι φιγούρες τις τράπουλας ή τα πραγματικά μπαστούνια (μαγκούρες), κάτι όμως το οποίο δεν είναι σωστό.
Η προέλευση της φράσης ανάγεται σε ένα πραγματικό γεγονός, που έλαβε χώρα κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από μια μονομαχία
Εκατό χρόνια μετά το πάρσιμο του φρουρίου της Ακροκορίνθου από το Λέοντα το Σγουρό, οι Φράγκοι γιόρτασαν στην Κόρινθο με μεγάλη τελετή αυτή την επέτειο. Οι ευγενείς έκαναν ιππικούς αγώνες κάτω από τα βλέμματα των ωραίων γυναικών. Νικητές ξεχώρισαν δυο: Ο Ελληνογάλλος δούκας των Αθηνών Γουίδος -μόλις 20 χρονών- και ο Νορμανδός Μπουσάρ, φημισμένος καβαλάρης και οπλομάχος.
Εκείνη την ημέρα κάλεσε σε μονομαχία ο «Μπάιλος» του Μορέα, Νικόλαος Ντε Σαιντομέρ, τον παλατίνο της Κεφαλλονιάς Ιωάννη, που φοβήθηκε τη δύναμη του αντιπάλου του κι αρνήθηκε να χτυπηθεί με την πρόφαση ότι το άλογό του ήταν αγύμναστο. Αλλά ο Μπουσάρ τον ντρόπιασε μπροστά σε όλους, γιατί ανέβηκε πάνω σ’ αυτό το ίδιο το άλογο κι έκανε τόσα γυμνάσματα, ώστε να κινήσει το θαυμασμό των θεατών. Ύστερα, καλπάζοντας γύρω από την κονίστρα, φώναξε δυνατά: «Να το άλογο που μας παρέστησαν αγύμναστο».
Αυτό βέβαια, ήταν αρκετό για να προκαλέσει το θανάσιμο μίσος του Ιωάννη, ο οποίος έστειλε κρυφά έναν υπηρέτη του για να αλλάξει τα δυο ξίφη του Μπουσάρ με δυο πανομοιότυπα, αλλά ξύλινα, αυτά δηλαδή που είχαν για να γυμνάζονται οι αρχάριοι. Τα ξύλινα αυτά ξίφη τα ονόμαζαν «μπαστέν» και οι Έλληνες τα έλεγαν «μπαστούνια»
Όταν ο υπηρέτης κατάφερε να τα αλλάξει, ο Ιωάννης κάλεσε τον Μπουσάρ αμέσως σε μονομαχία. Ανύποπτος εκείνος τράβηξε το πρώτο ξίφος του και το βρήκε ξύλινο. Τραβά και το δεύτερο, κι αυτό «μπαστούνι». Και τα δυο τα βρήκε «μπαστούνια». Ο Ιωάννης κατάφερε τότε να τον τραυματίσει θανάσιμα στο στήθος.
Από τότε έμεινε η φράση: «Τα βρήκε μπαστούνια» και φυσικά δεν έχει σχέση με τα τραπουλόχαρτα ή τα μπαστούνια που γνωρίζουμε

«Αυτός χρωστάει της Μιχαλούς» λέμε για έναν άνθρωπο, ο οποίος χρωστάει σε πολύ κόσμο. Η φράση προέκυψε από μια γυναίκα του Ναυπλίου, τη Μιχαλού, η οποία ήταν ιδιοκτήτρια μιας ταβέρνας. Η Μιχαλού είχε το προτέρημα να δίνει «βερεσέ» αλλά με κάποια προθεσμία. Αν δεν την εξοφλούσαν σ’ αυτήν την προθεσμία, η Μιχαλού στόλιζε με πολλά κοσμητικά επίθετα τους οφειλέτες της και όσοι την άκουγαν καταλάβαιναν ότι κάποιος της χρωστούσε.

«Να μένει το βύσσινο» η φράση αυτή προέκυψε σ’ ένα καφενείο γύρω στο 1900. Ένας ψηφοφόρος έχοντος κατά νου να ζητήσει μια χάρη, ένα ρουσφέτι από ένα βουλευτή, που είχε πάει εκεί θέλησε να τον κεράσει ένα γλυκό βύσσινο. Ο βουλευτής, όμως, ο οποίος ήταν ακέραιος και δεν έκανε χάρες του απάντησε με τη φράση «να μένει το βύσσινο».

«Δεν μύρισα τα νύχια μου» χρησιμοποιούμε αυτή τη φράση για να δείξουμε ότι αγνοούμε εντελώς ένα θέμα για το οποίο μας ρωτάει κάποιος. Η φράση αυτή προέκυψε κατά την αρχαιότητα, όπου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι πολίτες στοιχημάτιζαν για τον νικητή. Για να είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα επισκέπτονταν τα κατά τόπους μαντεία και ζητούσαν από τους μάντεις απαντήσεις. Οι μάντεις βουτούσαν το χέρι τους μέσα σε δαφνέλαιο και το έφερναν στη μύτη τους. Έπειτα έπεφταν σε καταληψία και προφήτευαν τον νικητή του αγώνα.

«Κάποιος φούρνος θα γκρέμισε» λέμε για έναν άνθρωπο που έχουμε να δούμε πολύ καιρό και επιτέλους μας επισκέπτεται. Τα παλιά χρόνια, οι άνθρωποι στα χώρια μετρούσαν τα σπίτια τους ανάλογα με τους φούρνους που υπήρχαν μιας και κάθε σπίτι είχε το δικό του φούρνο. Όταν ένας νοικοκύρης πέθαινε, οι φίλοι έλεγαν ότι ο φούρνος του γκρεμίστηκε θέλοντας να τονίσουν ότι τώρα που πέθανε ο αρχηγός του σπιτιού, το σπίτι θα χανόταν.

«Του έψησε το ψάρι στα χείλη» λέμε για έναν άνθρωπο, ο οποίος περνάει καθημερινά βασανιστήρια. Συνήθως αναφέρεται σ’ έναν παντρεμένο άντρα ο οποίος κακοπερνάει στο γάμο του. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής στο Βυζάντιο, η νηστεία ήταν σημαντική για τους πιστούς. Στα μοναστήρια ήταν πολύ πιο αυστηρή. Όμως, κάποιοι καλόγεροι δεν άντεχαν και έτρωγαν κρυφά αυγά ή έπιναν γάλα. Μια μέρα, ένας καλόγερος, ο Μεθόδιος πιάστηκε να τηγανίζει ψάρια σε μια σπήλια κοντά στο μοναστήρι. Το συμβούλιο των Ηγουμένων τον καταδίκασε στην εξής τιμωρία: του γέμισαν το στόμα με αναμμένα κάρβουνα και έβαλαν πάνω στα χείλη του ένα ψάρι για να ψηθεί. Ο καλόγερος πέθανε μετά από λίγη ώρα με φοβερούς πόνους.

«Έγινε του Κουτρούλη ο γάμος» αυτή η φράση αναφέρεται σε ένα γεγονός το οποίο προκάλεσε εντύπωση και θόρυβο. Ο Ιωάννης Κουτρούλης, ο οποίος ζούσε στη Μεθώνη συγκατοίκησε με μια γυναίκα, η οποία είχε φύγει από το συζυγικό της σπίτι. Για τα δεδομένα εκείνης της εποχής και για ένα χωριό αυτό ήταν ένα τεράστιο σκάνδαλο το οποίο συζητιόταν για δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια. Τόσο κράτησαν τα βασανιστήρια του Κουτρούλη από τον πρώτο σύζυγο της γυναίκας, την οποία είχε αφορίσει ακόμη και η Εκκλησία.
Το 1394, ο Πατριάρχης Αντώνιος ο Δ’ αναγνώρισε το διαζύγιο που του παρουσίασε η αφορισθείσα γυναίκα, επικύρωσε το γάμο της ως διαλυμένο και έδωσε την συγκατάθεση του για να τελεστεί ο γάμος της με τον Κουτρούλη με την προϋπόθεση να αποδειχτεί ότι εκείνη και ο Κουτρούλης δεν είχαν καμία σχέση όσο εκείνη ήταν ακόμη παντρεμένη. Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν έγινε ποτέ γνωστό, όμως ο γάμος έγινε οπότε υποθέτουμε ότι ο Κουτρούλης κρίθηκε αθώος. Έτσι δεκαεφτά χρόνια μετά τελέστηκε επιτέλους ο πολυπόθητος γάμος και έγινε ένα εξαιρετικό γλέντι σε πείσμα του πρώτου συζύγου και σε ανακούφιση του Κουτρούλη, ο οποίος μετά από όσα πέρασε, παντρεύτηκε την αγαπημένη του.

«Πίσω έχει η αχλάδα ην ουρά» λέμε για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει κρυφά σχέδια για μια κατάσταση. Η φράση προέκυψε από τον τρόπο που σχηματίζονταν τα καράβια στη μάχη. Το σχήμα που έπαιρναν έμοιαζε με ένα αχλάδι διότι στην αρχή ήταν δυο-δυο τα καράβια σε απόσταση και όσο προχωρούσε προς τα πίσω το σχήμα η απόσταση μεταξύ των δυο καραβιών μειωνόταν ώσπου κατέληγε σ’ ένα καράβι, το οποίο ονομαζόταν ουρά και ήταν το πιο επικίνδυνο από όλα. Έτσι κατά διάρκεια της πιθανής κατάρριψης των πρώτων καραβιών, οι πολεμιστές είχαν την ελπίδα ότι στο τέλος θα νικούσαν γιατί πίσω υπήρχε η ουρά της αχλάδας.
 Αυτές ήταν ένα δείγμα από τις ιστορίες που υπάρχουν πίσω από τις παροιμιώδεις εκφράσεις, οι οποίες χάνονται στο πέρασμα του χρόνου και ίσως κάποιοι να μην τις μάθουν ποτέ. Εμείς μπορούμε να τις περάσουμε στην επόμενη γενιά με την ελπίδα ότι θα κάνουν κ εκείνοι το ίδιο στην επόμενη για να μη χαθεί τελείως αυτή η κληρονομιά.

« Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου »
Η παροιμιώδης αυτή έκφραση, οφείλεται σε έναν Κρητικό, που ονομάζονταν Παντελής Αστραπογιαννάκης.
Όταν οι Ενετοί κυρίευσαν τη Μεγαλόνησο, αυτός πήρε τα βουνά μαζί με μερικούς τολμηρούς συμπατριώτες του. Από εκεί κατέβαιναν τις νύχτες και χτυπούσαν τους κατακτητές μέσα στα κάστρα τους.
Για να δίνει, ωστόσο, κουράγιο στους νησιώτες, τους υποσχόταν ότι θα ελευθέρωναν γρήγορα την Κρήτη.
Με το σήμερα, όμως, και με το αύριο, ο καιρός περνούσε και η κατάσταση του νησιού αντί να καλυτερεύει, χειροτέρευε.
Οι Κρητικοί άρχισαν ν’ απελπίζονται. Μα ο Αστραπογιαννάκης δεν έχανε το θάρρος του, εξακολουθούσε να τους δίνει ελπίδες για σύντομη απελευθέρωση. Οι συμπατριώτες του, όμως, δεν τα πίστευαν πια. Όταν, λοιπόν, το ασύγκριτο εκείνο παλικάρι πήγαινε να τους μιλήσει, όλοι μαζί του έλεγαν: «Ξέρουμε τι θα πεις. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μoυ!».
Έτσι προέκυψε και η αντίστοιχη παροιμιώδης φράση, η οποία υποδηλώνει μια κατάσταση, συνήθως ανεπιθύμητη, η οποία παραμένει αμετάβλητη.

« Απ’ έξω κι ανακατωτά » (απ’ την καλή και την ανάποδη)
Τον Σεπτέμβριο του 1155, σ’ ένα μοναστήρι της Κωνσταντινούπολης συνέβησαν τέτοια έκτροπα, που ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Εμμανουήλ Κομνηνός, διέταξε να τιμωρηθούν όλοι με τις πιο βαριές ποινές εκείνης της εποχής. Έτσι, πολλοί τυφλώθηκαν, άλλοι εξορίστηκαν και άλλοι ρίχτηκαν στα φοβερά κελιά των φυλακών του Επταπυργίου. Οι τελευταίοι, πέραν του εγκλεισμού τους στην φυλακή, είχαν υποβληθεί και σε μια επιπλέον πρωτότυπη τιμωρία-μαρτύριο: Κάθε μέρα, ήταν υποχρεωμένοι να προσεύχονται και να ψάλλουν, φωναχτά, είκοσι ώρες το εικοσιτετράωρο!
Οι φύλακες δεν τους άφηναν να πάρουν ανάσα και ουαί κι αλίμονο αν οι τιμωρημένοι σταματούσαν τις προσευχές και τους ψαλμούς, έστω και για ένα λεπτό. Οι προσευχές διαβάζονταν μέσα από μεγάλα και χοντρά εκκλησιαστικά βιβλία. Όταν οι προσευχές τελείωναν, αντί οι φυλακισμένοι να αρχίσουν το βιβλίο από την αρχή, ήταν υποχρεωμένοι να τις διαβάσουν απ’ το τέλος προς την αρχή. Δηλαδή ανάποδα.
Απ’ αυτό το περίεργο γεγονός προέκυψαν και οι παροιμιώδεις φράσεις «του τα ‘ψαλα απ’ την καλή και την ανάποδη» και «τα έμαθα απ’ έξω κι ανακατωτά»*, που σημαίνει σήμερα «γνωρίζω κάτι πολύ καλά», γιατί οι τιμωρημένοι έφτασαν στο σημείο από τις πολλές φορές που έλεγαν τις προσευχές, να τις μαθαίνουν από έξω κι ανακατωτά.
* Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η φράση «τα έμαθα απ’ έξω κι ανακατωτά», προέρχεται από την εκπαιδευτική διδασκαλία στα σχολεία του Βυζαντίου: Οι δάσκαλοι για να διαπιστώσουν αν οι μαθητές γνώριζαν καλά το αλφάβητο απ’ έξω και δεν το «παπαγάλιζαν» απλά, τους έδειχναν τα γράμματα ανακατεμένα και τους ζητούσαν να τα πουν.


πηγή  www.politismos.com.gr
          www.kalavrytanews.com


 Πηγή


Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Δείτε ολόκληρη την ταινία:Ο ΙΣΟΒΙΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΚΑ.

 Ο Ισοβίτης είναι ένας αδικημένος, από δικαστική πλάνη, διανοούμενος. Ευαίσθητος και αλτρουιστής, δείχνεται πρόθυμος να βοηθήσει κάθε δυστυχισμένο, έστω κι αν δεν μπορεί, ή νοιάζεται για τις εκλογές, έστω κι αν δεν ψηφίζει. Δίπλα του ο Μοντεχρήστος - ένας αρουραίος με νονό τον Αλέξανδρο Δουμά και μοναδική «κομητεία» τη φυλακή - διαθέτει αξιοζήλευτη αμεριμνησία και όλο το σκωπτικό πνεύμα του δημιουργού του.




Όταν, για παράδειγμα, ο Ισοβίτης αρχίζει να φιλοσοφεί περί συνθηκών της φυλακής και καταλήγει: «Όπου και να είσαι το ίδιο είναι! Παντού υπάρχει καταπίεση, εκμετάλλευση και αδικία», ο γεννημένος εκεί μέσα αρουραίος συμπεραίνει: «Ξέρεις, Ισοβίτη... Για μένα η φυλακή είναι ένας ολόκληρος κόσμος, ενώ για σένα ολόκληρος ο κόσμος είναι μια φυλακή!». Αμέσως μετά την άψογη ρητορεία, ο Μοντεχρήστος αναφωνεί: «Μα που τα βρίσκω ο πούστης!»....
 
Το χιούμορ του Αρκά μπορεί να κλίνει πότε υπέρ και πότε κατά των διανοουμένων, δεν είναι όμως ένα διανοουμενίοτικο χιούμορ. Μέσα από το δίπολο αγαθού και σαρκαστή νου, το χιούμορ του Αρκά λειτουργεί αντιπαραθέτοντας τον κόσμο των οραμάτων στον κόσμο των συμβάσεων κι αναδεικνύει το χάσμα ανάμεσα στην προσδοκία και την εκπλήρωση, στις υψηλές επιδιώξεις και τις εμπράγματες τροπές τους. Όλα, κατόπιν, γίνονται ευκαιρίες χλευασμού· όχι γιατί λείπει το σθένος, μα γιατί περισσεύει η επίγνωση. Επίγνωση του ότι η ναρκοθέτηση της εκπλήρωσης ενέχεται στην ίδια τη θεμελίωση της προσδοκίας.
 
 
 
 
 
 
 
 

Διαβάστε περισσότερα...

Το ελληνικό κρασί σαρώνει σε διεθνείς διαγωνισμούς

 «Μαυροτράγανο και μανδηλαριά, λημνιό και βλάχικο, και φυσικά αγιωργίτικο και ξινόμαυρο. Το ξέρω: είναι όλα ελληνικά, γι’ αυτό και τόσο συναρπαστικά», γράφει η συντάκτρια των New York Times στις αρχές Μαΐου για τις ελληνικές ποικιλίες κρασιού. Λίγες ημέρες αργότερα, αποδεικνύεται ότι πολλοί συμμερίζονται τον ενθουσιασμό της.



Οι δύο μεγάλοι διεθνείς διαγωνισμοί κρασιού, Concours Mondiale de Bruxelles (στην Πορτογαλία) και Decanter (στο Λονδίνο), ανέδειξαν τα ελληνικά κρασιά ως τους μεγάλους νικητές. H συγκομιδή είναι εντυπωσιακή! Από την Πορτογαλία επιστρέψαμε με 7 χρυσά και 25 αργυρά μετάλλια. Στον δεύτερο διαγωνισμό (με 14.199 συμμετοχές) αποσπάσαμε 6 κορυφαίες διακρίσεις (χρυσά μετάλλια), 46 ασημένια, 59 χάλκινα και 44 ετικέτες εντάχθηκαν στην κατηγορία «Commanded». Στους πρώτους των πρώτων κατατάσσεται η «Γαία Οινοποιητική» που χάρη στις σαντορινιές ποικιλίες απέκτησε τα τρία από τα έξι χρυσά. Και ο γύρος του θριάμβου φαίνεται να μην έχει τελειώσει ακόμα, μια που εντός των ημερών αναμένονται τα αποτελέσματα από τον διαγωνισμό Citadelle du vin, όπου οι ελληνικές επιδόσεις διαφαίνονται πάλι εξαιρετικές. «Η Ελλάδα σού δίνει έναν λόγο να σηκώσεις το ποτήρι», γράφει σε διθυραμβικό του άρθρο ο Guardian αναφερόμενος στις ελληνικές πρωτιές.

Η διευθύντρια, μάλιστα, του περιοδικού Decanter που διοργανώνει τον διαγωνισμό, κάνει ιδιαίτερη μνεία στις ελληνικές συμμετοχές, οι οποίες διακρίθηκαν για πρώτη φορά σε ποσοστό 72%, στέλνοντας ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Στο εν λόγω «θαύμα» συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες, βοηθούσης και της οικονομικής κρίσης. «Οι οινοποιοί χάρη στην εμπειρία και τεχνογνωσία τους έχουν τελειοποιήσει το προϊόν, ενώ συμμετέχουν πιο ενεργά σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις, επιλέγουν εστιατόρια, γευσιγνώστες, σoμελιέ στο εξωτερικό και κάνουν επιδείξεις, όπως και road shows», εξηγεί ο κ. Θόδωρος Λέλεκας, δημοσιογράφος οίνου και κριτής ο ίδιος σε μεγάλους διαγωνισμούς. Παράλληλα, μπήκε σε εφαρμογή και το πολυαναμενόμενο «στρατηγικό σχέδιο για την προώθηση του ελληνικού κρασιού» μέσω του ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου) που δημιούργησε site με πληροφορίες σε πολλές γλώσσες, καθιέρωσε το brand «new wines of Greece» και επέλεξε τέσσερις ποικιλίες (ασύρτικο Σαντορίνης, αγιωργίτικο Νεμέας, ξινόμαυρο Νάουσας και μοσχοφίλερο Μαντίνειας) ως «πρεσβευτές» της χώρας. Το ελληνικό κρασί και οι Ελληνες παραγωγοί φαίνεται ότι ωρίμασαν... ταυτόχρονα. Γηγενείς ποικιλίες «Μπαίνουμε πια στο ραντάρ των ξένων ως οινοπαραγωγός χώρα», λέει με υπερηφάνεια στην «Κ» ο κ. Λέλεκας. Το «δυνατό» χαρτί των οινοποιών είναι «η καλλιέργεια των γηγενών ποικιλιών». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κτήμα Θεόπτερα ροζέ, της οικογένειας Τσιλιλή, που διακρίθηκε με το Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο στο Concours Mondial. «Τα ροζέ που κυκλοφορούν στην αγορά είναι στην πλειονότητά τους πολύ ελαφριά, κατάλληλα για να πίνονται το καλοκαίρι παγωμένα και χωρίς συνοδεία φαγητού», εξηγεί η κ. Ιωάννα Τσιλιλή, οινολόγος και δημιουργός της ετικέτας που βγήκε στην αγορά το 2011. «Το δικό μας ροζέ είναι έντονο, γεμάτο με φρουτώδη αρώματα, πίνεται και σκέτο, αλλά συνδυάζεται θαυμάσια και με κοκκινιστά φαγητά, σοκολατένια επιδόρπια ή γλυκά με κόκκινα φρούτα». Η διακεκριμένη ετικέτα αποτελείται κατά 70% από την ποικιλία λημνιώνα, «μια θεσσαλική ξεχασμένη έως σήμερα ποικιλία» και κατά 30% από την ποικιλία syrah. Τα μετάλλια, φυσικά, αποτελούν ένα δυνατό «διαβατήριο» για την εξαγωγή των κρασιών, καθώς δεδομένης της οικονομικής κρίσης, η εξωστρέφεια μοιάζει μονόδρομος για την επιβίωση των επιχειρήσεων. «Εξάγουμε ήδη το 60% της παραγωγής μας», απαντά στην «Κ» ο κ. Σταμάτης Μυλωνάς, που απέσπασε στο Decanter δύο βραβεία. «Οι εισαγωγείς δεν δέχονται να δοκιμάσουν ένα κρασί που δεν έχει λάβει κάποια διάκριση», εξηγεί. Το οινοποιείο «Μυλωνά» στέλνει ήδη εκατοντάδες φιάλες σε Αμερική, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Μαλαισία και στο προσεχές μέλλον στη Νέα Ζηλανδία. Πίνουμε στην υγεία των οινοποιών, που κατόρθωσαν να στρέψουν τη διεθνή προσοχή από το ελληνικό Κοινοβούλιο στους... αμπελώνες μας.

 skai.gr

 Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...

China's Got Talent Liu Wei plays piano with toes - HQ AUDIO!!!

"..where there is ..a will..there is a way!!!!!"

Οπου..υπαρχει θεληση ..υπαρχει..τρόπος...
...για..ολα.....
















Διαβάστε περισσότερα...

Ένα τρισδιάστατο ταξίδι στο ηλιακό μας σύστημα..!

Διαδραστικό με πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης.
 
(Αλλάζετε οπτική γωνία, παρακολουθείτε τις τροχιές και τις θέσεις των πλανητών και αστερισμών κάθε εποχή, με κλικ επάνω σε κάθε κουκίδα αστεριού βλέπετε ποιό είναι, παγώνετε την εικόνα για καλύτερη παρατήρηση, αλλάζετε θέση από την γή στον ήλιο και τʼανάπαλιν, το μεγενθύνετε η το απομακρύνετε κ.α.)
 
 
Kαταπληκτικό!




http://www.solarsystemscope.com/scope.swf 


Διαβάστε περισσότερα...

Το επικίνδυνο "Ολαντρέου" και η τρομοκρατία των γερόντων

Bούιξε ο τόπος τις τελευταίες ημέρες, ειδικά στα γνωστά άγνωστα κανάλια, αλλά και σε ιστότοπους, λόγω του χαρακτηρισμού του Francois Hollande ως  ‘Holland-reou’ από τον υβριστή κ.Τσίπρα, εκφραστή της Δραχμής, πολέμιο της  Ευρώπης, και super star δημαγωγό, νικητή των εκλογών της 6ης Μαϊου, και πιθανό φαβορί στις 17 Ιουνίου. Γνωστές προσωπικότητες απο ένα μέρος του σύγχρονου πολιτικού χώρου, βάλθηκαν να καταδικάσουν αυτόν τον χαρακτηρισμό, και να δείξουν στον λαό ποιος πραγματικά  είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι ψήφισαν. Ωστόσο, ξέχασαν να λάβουν υπόψιν τους έναν σημαντικό παράγοντα… Ότι ο Έλληνας , πλέον, δεν είναι βλάκας! 



 Αρκεί να δεί κανείς την δήλωση του κ. Τσίπρα, ΟΛΟΚΛΗΡΗ, και όχι επιλεκτικά ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ, για να καταλάβει το προφανές, ότι αυτός ο άνθρωπος ΔΕΝ πρόσβαλε, ούτε καν επιτέθηκε στον Πρόεδρο  της Γαλλίας, απλά υπεννόησε το πλέον λογικό, οτι, δηλαδή, αν  ο κ.Hollande δεν τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, θα έχει αντιμέτωπο τον ίδιο του τον λαό, όπως τον είχε και ο κάποτε ομότιμός του, Γ.Α.Παπανδρέου. Σε όποιον κάτσει να ακούσει ήρεμα αυτήν την δήλωση, θα φανεί πολύ λογικό αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν νομίζω ότι κάποιος νηφάλιος και μη προκατειλημμένος σκεπτόμενος θα έβλεπε πουθενά κάτι το αλαζονικό, ή το υβριστικό, σε αυτά τα λεγόμενα.
 

Επομένως, εικάζοντας το λογικό, όλος αυτός ο πανικός που προκλήθηκε σε αρχηγούς κομμάτων όπως στην κ. Μπακογιάννη, που με την συνέντευξή της στην ΝΕΤ, με ενέπνευσε να γράψω αυτό το άρθρο (να ‘ναι καλά!), είναι αυθόρμητος; Ή μήπως απροκάλυπτα σκόπιμος;!
 
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίστηκε επικίνδυνος, αλαζόνας, άπειρος, ότι έχει ‘καβαλήσει το καλάμι’, και ότι σε μια περίοδο που η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ‘θετικές αλλαγές’ στην Ευρώπη, αυτός γυρνά την πλάτη, πόσο μάλλον επιτίθεται στους συμμάχους μας. Εδώ θα παραθέσω τέσσερις προβληματισμούς μου:
 
1. Είναι τυχαίο που ο κ. Ολάντ δέχεται μόνο τον ‘εκπρόσωπο του ‘λαού’’ (έτσι μάλλον σκέφτεται να μετονομάσει ο κ.Βενιζέλος το κόμμα του), και κλείνει την πόρτα σε αυτόν που βάσει προγραμματικών δηλώσεων θα μπορούσε να συμπορευτεί μαζί του; Δηλαδή, επιλέγει τον εκπρόσωπο του κόμματος στα ‘χέρια’ του οποίου έσκασε η βόμβα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ετών, και αρνείται τον ‘φρέσκο’, και εως τώρα σχεδόν αδέκαστο ΣΥΡΙΖΑ? Μήπως αυτό θυμίζει την πεποίθηση της Μέρκελ (και της Παπαρήγα, της κυρίας  ‘διορθώστε την ψήφο σας’, για όσους ξέρουν) περι ‘σωστών’ επιλογών του λαού? Εγώ προσωπικά, δεν ζήτησα από κανέναν voting lessons!
 
2. Είναι τυχαίο που ‘ξαφνικά’, ο αυτοδύναμος Σαμαράς θυμήθηκε τους ‘συντρόφους’ του, ή, ακόμη χειρότερα, ότι οι σύντροφοί του, που με τις δικές τους ‘συνιστώσες’ κατηγορούσαν τις πολιτικές ΝΔΣΟΚ, τώρα επανέρχονται στον ‘όροφο’ ρετιρέ της γαλάζιας πολυκατοικίας;
3. Πόσο φιλέλληνας είναι ο Γάλλος Πρόεδρος, αν προϋπόθεση στήριξης της χώρας, απαιτεί φλερτ με συγκεκριμένο κόμμα;
 
 4. Ο πανικός των πολιτικών αρχηγών, αυτό που ονομάζω ‘τρομοκρατία των γερόντων’, που περιλαμβάνει τους κλασσικούς καρεκλοκένταυρους κ.Βενιζέλο και λοιπά, μέχρι και τον άριστο μαθητή της Παπαρήγα περι διχασμού της Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, αλλά και τους πανικοβεβλημένους από το εξωτερικό,  είναι όντως γνήσιος;Ή μήπως όχι…
 
Γνωρίζω πως αυτά που παραθέτω είναι ρητορικά ερωτήματα για πολλούς, αλλά στην καθημερινή μου συνδιαλλαγή με φίλους και γνωστούς, διαπιστώνω ότι το παιχνίδι που έχει στήσει το σάπιο πολιτικό σύστημα, έχει παγιδεύσει αρκετές συνειδήσεις.

 
Εγώ λοιπόν, λέω, ακόμη και αν δεχτώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιθανότητες από το να μας καταστρέψει (δηλαδή να συνεχίσει την πολιτική ΝΔΣΟΚ-ΜΕΡΚΟΖΙ) μέχρι και να παραιτηθεί σε λίγες εβδομάδες (για κάποιους ίσως η ‘βδομάδα’ φαίνεται υπερβολή), δεν είναι εξόφθαλμος ο πανικός αυτών που απλά θέλουν να γραπωθούν από την εξουσία που τόσο δεδομένη είχαν πάντα, και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αντιλαϊκές πολιτικές που είναι προς όφελος της ‘ολιγαρχίας’ μόνον;
Και, αυτός ο πανικός, δεν δείχνει ότι μάλλον, ΜΑΛΛΟΝ, ο Τσίπρας, όντως πάει κάτι να κάνει; Νομίζει κανείς ότι δεν θα μπορούσε ήδη να είχε πουληθεί; Αν είχε στόχο, όντως, να κάνει κωλοτούμπα, κάτι που, ομολογουμένως, και εγώ ο ίδιος που τον ψήφισα φοβόμουν και περίμενα, δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με ΝΔΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και να μας κυβερνά τώρα, με στόχο την δήθεν καλυτέρευση του Μνημονίου (εξαιτίας της έξυπνης και σύμφωνης με τις προεκλογικές του υποσχέσεις στάσης του, μάλιστα,  κάποιοι συκοφαντούν πως δεν θέλει να κυβερνήσει!); Σημειώστε πως, αν τελικά γίνει ο ίδιος ‘Τσιπρ-έου’, θα βρεί απεναντί του, πρώτα το ίδιο του το επιτελείο, και μετά όλους εμάς…
 
Κλείνω, λέγοντας πως αυτό το άρθρο το έγραψα επειδή έχω απηυδύσει με την λυσσαλέα επίθεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά, λες και υπάρχει κάποιο μυστικό επιτελείο που προσέχει κατά γράμμα τι θα πούν οι εκπρόσωποί του, ώστε είτε να προμοτάρει τις ενδεχόμενες ‘γκάφες’ κάποιων, είτε να διαστρεβλώνει ό,τι κάτσει, προκειμένου να πέσει στην αντίληψη του κόσμου.

 
Επίσης, μου φαίνεται άδικο να βλέπω μία ένοχη Ευρώπη να έχει βάλει στο μικροσκόπιο έναν εξευτελισμένο, πεινασμένο και πλανεμένο Έλληνα, που όταν, επιτέλους, βαρέθηκε τον λίθαργκο της σωτήριας λιτότητας και αλλάζει στάση, έρχονται οι δάσκαλοι να τον νουθετήσουν! Γιατί, μην τρέφουμε αυταπάτες… Ο πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα και τις ‘δημοσκοπήσεις’, δεν είναι πόλεμος ενάντια στον Τσίπρα… Είναι πόλεμος ενάντια στην βούλησή μας, γιατί οι βουλευτές που εκλέγουμε, και ο πρωθυπουργός που επιλέγουμε, δεν βγαίνουν μόνοι τους… Εμείς τους ψηφίζουμε, εμείς (εάν) τους θέλουμε! Τελειώνω με μία έκκληση προς όλους τους συμπολίτες μας:
 
Πριν ψηφίσετε, σκεφτείτε ποιος σας έκοψε τους μισθούς, ποιοι κυβερνούσαν τόσα χρόνια, ποιο είναι, πια, το τόσο τρομακτικό δίλημμα ΕΥΡΩ (με αλλεπάλληλα Μνημόνια και πείνα, ως υποτελείς!) ή ΔΡΑΧΜΗ (πείνα, αλλά χωρίς υποδούλωση, και με προοπτική σταδιααααακής ανόδου… ως αυτόνομοι), ή το πιο μοντέρνο, ΕΥΡΩ ή ΣΥΡΙΖΑ (αυθαίρετο σόφισμα, για όποιον ψάχνεται έστω και λίγο!)… Ανοίξτε τα μάτια σας απέναντι στον μεν πατριώτη, φιλοευρωπαίο Σαμαρά που κάποτε ήταν αντιμνημονιακός (remember?), και στον δε Μνημονιομανή Βενιζέλο, που τώρα πάει να διαπραγματευτεί τα επώδυνα μέτρα… που ο ίδιος ψήφισε και υπερασπίστηκε(ζήτω, βρέθηκε μεγαλύτερος κλόουν από τον Φωτάκο!)! ΜΕ λίγα λόγια, προσέξτε την διττή  υπόσταση του ίδιου κόμματος! Το κόμμα είναι ένα, ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΦΙΟΖΩΝ, και οι υποστάσεις του δύο, ΠΑΣΟΚ- ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΔΡΑΣΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ κτλπ βέβαια, συναγωνίζονται άξια!). Αν σας αρέσει, μαζί σας….

[Άρθρο του Jonathan Wellington από το tvxs.gr]

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Παπανδρέου στο ημερολόγιο του Άκη!

Βόμβες μεγατόνων "σκάνε" μέσα από την ανάγνωση των σελίδων του ημερολογίου του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος φαίνεται ότι έγραφε καθημερινά τα ραντεβού και τις επαφές που είχε, καθώς και τι ειπώθηκε σε αυτές.

Μέσα από τις "καυτές" σημειώσεις του, διαφαίνεται η αγωνία του πρώην ισχυρού στελέχους του ΠΑΣΟΚ για την πορεία της υπόθεσής του, καθώς εκείνη την εποχή, συζητώνται ήδη, οι αποκαλύψεις της Real News για την ακίνητη περιουσία του ίδιου και της οικογένειάς του, το κουβάρι των off shore, αλλά και για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Ενδεικτική είναι και η συνεχής του αναφορά στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, όπως λέει, εκείνη την περίοδο, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα ρευστότητας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σε χρέη που έχει.



Στις σελίδες του ημερολογίου που κρατούσε ο πρώην υπουργός περιλαμβάνονται ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, δικαστικών, ενώ πολλαπλών αναγνώσεων - και υψηλού πολιτικού ενδιαφέροντος - είναι η αναφορά στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι ότι συνεχώς γίνεται αναφορά στον επί χρόνια εξ απορρήτων του Άκη Τσοχατζόπουλου, πρώην γενικό διευθυντή εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, από τον οποίο ζητά επίμονα να του δώσει 1 εκ. ευρώ που του χρωστάει. Χαρακτηριστική είναι μάλιστα μία συγκεκριμένη αναφορά στο όνομα του Γιώργου Παπανδρέου «Μετά από εβδομάδες και μήνες κοροϊδίας, που έψαχνες για διάφορες λύσεις «μεταφοράς», δεν μου έστειλες τίποτε! Και εγώ όμως έχω μάθει ότι εσύ καθάρισες με τον ίδιο τον Γ.Α.Π!»,  γράφει ο Άκης Τσοχατζόπουλος αναφερόμενος στον πρώην του συνεργάτη Γιάννη Σμπώκο.


Τα CDS και ο υπουργός

Σε άλλο σημείο, γίνεται λόγος και για την υπόθεση των CDS «Ο… δηλώνει την αδυναμία του να παρέμβει για το θέμα του Αντρίκου (CDS) στην εισαγγελία Αθηνών, μέσω του Πεπόνη…».
«Ο Π. δεν έχει την πρόθεση να συγκρουστεί μαζί τους! Παρόλο που θα μείνει υπουργός Δικαιοσύνης  όσο υπάρχει Λουκάς Παπαδήμος (φίλος του)», γράφει ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Σε επόμενη σελίδα ο κ. Τσοχατζόπουλος σημειώνει μεταξύ άλλων, αναφερόμενος σε έναν "Μίλτο" :
«Απολογητικός για το παρελθόν! Έφυγε ο ΓΑΠ….Δεν χρωστάει σε κανέναν τίποτα. Απελευθερώθηκε! Δεν θα κατέβει ξανά για βουλευτής. Θέλει να βοηθήσει να ακυρωθεί η αδικία που σου έγινε!» Στη συνέχεια της ίδιας σελίδας γράφει: «Αλλαγή κλίματος. Σε αυτό μόνο μπορεί να βοηθήσει, έχει αρχίσει ήδη» και προσθέτει : «Ζήτησε από Πεπόνη για τον Αντρίκο (CDS), από του ίδιου πρωθυπουργού επιθυμία και δεν κάνει τίποτα».



Και σε άλλη σελίδα του ημερολογίου επαναλαμβάνει ότι το «κλίμα είναι διαφορετικό μετά την αποχώρηση του ΓΑΠ»
Σε άλλο σημείο, ο Άκης Τσοχατζόπουλος μιλάει και για την πορεία της υπόθεσής του με τη «νέα κυβέρνηση», όταν την πρωθυπουργία δηλαδή ανέλαβε ο Λουκάς Παπαδήμος.
«Το κλίμα κατάλληλο… Υπάρχει σοβαρή προοπτική ακυρότητας και γενικά το κλείσιμο της υπόθεσης». Στη συνέχεια, αναφέρονται τα ονόματα των τριών εισαγγελέων Ράικου, Κυβέλου, Σίσκου, γράφει: «Ρόλος: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου?»


Ο «Διαμεσολαβητής»

Στις σελίδες του ημερολογίου γίνεται αναφορά σε έναν «διαμεσολαβητή»
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Φρόντισα επίσης να υπάρξει σοβαρός και ισχυρός διαμεσολαβητής να μας στηρίξει με παρεμβάσεις του και στη δικαιοσύνη και στις αναγκαίες λειτουργίες υλοποίησης». Και συνεχίζει: «Φέρε μου άμεσα χρήματα. Ξεκίνα άμεσα με την αποστολή επιστροφών σε μένα. Θα δείξεις αν είσαι μαζί μας ή έγινες εχθρός;»


Δεκάδες εκκλήσεις στον Σμπώκο

Συνεχώς ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζητά από τον Γιάννη Σμπώκο να του δώσει το 1 εκ. ευρώ που του χρωστάει, τονίζοντας ότι έχει εξαθλιωθεί οικονομικά, οφείλοντας στους δανειστές του.

«Θέλω να γνωρίζεις, να καταλάβεις ότι αν δεν φέρω λεφτά τώρα σε όλους αυτούς, επειδή είμαστε σε τραγική οικονομική κατάσταση όλοι μας, θα ξεσπάσει θύελλα. Εναντίον μου, εναντίον σου».
«Υπάρχει εδώ και 1,5 χρόνο συμφωνία για επιστροφή 1, εκ. ! Έφτασαν μόνο 50.000 και 20.000. Παρά τις υποσχέσεις, τις προτάσεις, τις αλλαγές ανθρώπων και πολλαπλά σχέδια για τράπεζες σε Ρωσία, Ουκρανία, Λίβανο, Ελβετία κ.α. τίποτα απολύτως δεν έγινε!»
«Θέλω να σου επιστήσω την προσοχή. Σε πολλούς από τους ανθρώπους μου, αν δεν τους πληρώσω τώρα, στις γιορτές, φοβάμαι ότι θα ξεσπάσει…. ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΠΙΑ»
Σε κάποιο άλλο σημείο μάλιστα, γράφει, περιγράφοντας την πολιτική του εξόντωση: «ΜΕ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝ»
Μάλιστα, σε μία από τις σελίδες των σημειώσεών του γράφει το εξής: «Ξέρουμε και οι δύο μας τι χρήματα και από πού στείλαμε με σένα έξω!» και συνεχίζει: «Πριν από δύο χρόνια σου πρότεινα αποδέσμευση και εκκαθάριση της παλιάς μας συνεργασίας 97-98-2000. Αρνήθηκες έμπρακτα να το προχωρήσουμε».
«Είμαι στο χείλος του γκρεμού. Αν δεν με βοηθήσεις τώρα, θα χαθούν όλα», αναφέρει, «Η άρνησή σου να μου επιστρέψεις τα χρήματα είναι τελεσίδικη βολή για μένα. Αναδεικνύεσαι σε πρώτο εχθρό μου». «Τώρα όμως σε προειδοποιώ. Θα διεκδικήσουν όλοι αυτοί από σένα τα λεφτά τους που χρωστάω». 









Οι στόχοι του Άκη

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κάνει αναφορά και στους «στόχους της πορείας του. Μεταξύ άλλων λοιπόν βάζει ως στόχο την πολιτική και κοινωνική του αποκατάσταση, καθώς και την «αποδέσμευση από όμιλο διεθνή επενδυτικό, χρηματιστηριακό και μεσολαβητικό των πόρων που δέσμευσε παλιός μου συνεργάτης με την εξόφλησή μου». Επίσης, στους στόχους, περιλαμβάνονται τα «μέτρα πίεσης!»

Πηγή







Διαβάστε περισσότερα...

Ομορφιές του Βοσπόρου ... 1839


Διαβάστε περισσότερα...

Betgatos :27/5/2012

Οι  εκτιμήσεις του Γιώργου για σήμερα

 
Και όπως πάντα οι αποδόσεις είναι άνω του 1.80









http://betgatos.blogspot.com/2012/05/bet-2752012.html 









Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ανησυχούν !!!!

Ανησυχεί το ΔΝΤ, ανησυχούν οι Βρυξέλλες, ανησυχούν οι τράπεζες, ανησυχεί η κ@ριόλ@ του Βερολίνου,
ανησυχεί ο Ράιχενμπαχ, ανησυχούν οι Ευρωπαίοι, ανησυχεί ο Βενιζέλος, ανησυχεί ο Σαμαράς, ανησυχεί ο Μπαρόζο, ανησυχούν τα χρηματιστήρια, ανησυχεί η Αμερική, ανησυχεί ο Ρουμπινί, ανησυχεί ο Σόιμπλε!!!!!!!!!....
Όταν ο νταβατζής ανησυχεί, η πουτάνα δεν κινδυνεύει....


Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

ΓΕΛOIOΓΡΑΦΙΑ : Κάντε μια Δεξιά της προκοπής...
























Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΕΣΚΑΣΕ Η ΕΙΔΗΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

 Το δεύτερο εξάμηνο του 2011, η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δις ευρώ!!!










 Μεταβολή στην ισορροπία δυνάμεων γύρω από το διαπραγματευτικό τραπέζι για το Ελληνικό χρέος διαπιστώνει η οικονομική συντάκτης του BBC, Στέφανι Φλάντερς σε ανάλυσή της για την ιστοσελίδα του Βρετανικού δικτύου.Στην ανάλυσή της συντάκτριας του BBC τονίζεται ότι η χώρα πλήρωσε το 2011 περισσότερο τόκο κατά 23% περισσότερο σε σχέση με το 2010, παρά τα «φθηνά» δάνεια από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ (σ.σ. ειρωνικά τα εισαγωγικά της συντάκτριας).

 Η Στέφανι Φλάντερς σημειώνει ότι αν μελετήσει κανείς προσεκτικά τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου του 2011 θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δις ευρώ, που σημαίνει ότι είναι σε θέση να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες της οικονομίας της και ότι με τα δάνεια που λαμβάνει αποπληρώνει πια αποκλειστικά το… χρέος της!!!

Υπενθυμίζεται ότι το κεφάλαιο το έχουμε ξεπληρώσει με το παραπάνω 5-6 φορές και τώρα μας “φεσώνουν” με τους τόκους. Σημειώνεται επίσης, ότι το καθεστώς θέλει να εξομοιώσει την Ιταλία με την Ελλάδα επιβάλλοντας τη λογική ότι και οι άλλες Χώρες της Ευρώπης τα ίδια υφίστανται, επειδή δανείσθηκε πρόσφατα με επιτόκιο 1,9%…






 



Talk of a run on Greek deposits, and some banks being cut off from European Central Bank (ECB) support, have added a fresh twist to scary talk about Greece and the euro.

The details are complicated, and not quite as frightening as they first appear. But the big picture is scary indeed, not least for the ECB.


The numbers on how much has recently been taken out of Greek banks by depositors have been much disputed - not surprisingly, when the official figures will not be published for weeks.


Depending on who you talk to, anything from €700m ($892m; £560m) to €1.2bn was taken out of banks in the days after the election, out of total deposits of around €160bn. That total, in turn, is about a third lower than it was at the end of 2009.


At the same time, the ECB has apparently now said that it won't directly lend to some Greek banks that it judges to be technically "insolvent". These are banks that have holes in their balance sheets, because, thanks to the restructuring of Greek sovereign debt, they can't now expect to get back all of the money that they lent to the government.


That sounds bad, but the banks that have lost access to direct ECB funding can almost certainly still get money from the Greek central bank, which, of course, is ultimately, getting its cash from the ECB (though unlike the more direct form of ECB liquidity support, all the risk implicit in this so-called ELA lending is, formally at least, borne by the Greeks alone).


As I say, both stories are complicated, and somewhat disputed, but, taken together, they do help to underscore two important realities.


The first is that the sheer uncertainty hanging over Greece and the lack of a proper government is greatly increasing the room for costly financial accidents.


The banks that the ECB has cut off, at least from direct ECB assistance, are due to be recapitalised any day now as part of the latest bailout. There is €48bn in the EU-IMF programme, earmarked for precisely this purpose, half of which has already been transferred to a special Greek fund. But in the current fraught situation, the Greeks can't even sort out how to get the capital into the banks, let alone when.


The second and most important reality is that the ECB is once again exactly where it doesn't want to be: right at the centre of events.


In the eyes of the markets (and most politicians), the central bank has the power to make or break the Euro. What the institution does not have is any desire to do this, or formal legal responsibility (I have explored some of the difficult issues for the ECB 
here).

The fall in Greek deposits, which are down by nearly a third since the end of 2009, is one reason why the Greek banks are now so dependent on money from the ECB. The other reason, of course, is that private lenders are not willing to lend to them any more.


One in five euros that Greek banks now lend to households or companies is propped up by the ECB. If Greece left the euro, all of that would stop and the Greek banking system would simply be unable to function.


Some see the leak about the ECB withdrawing funding from those banks as a giant blunder on a day when the president of the ECB, Mario Draghi, said in support of Greece only that the ECB had a "strong preference" for It staying in the euro.


Others think it's all highly strategic: the ECB wanted to remind Greek voters and politicians that if they stumble out of the euro the Greek financial system, to all intents and purposes, will be finished. Not getting the next disbursement from the IMF and the EU is the least of it.


I suspect the truth is less calculated. As we have seen, this is an environment ripe for accidents and unforeseen consequences.


But it would be no surprise if the ECB were trying every trick in the book to get Greece to toe the line.


Why? Because if things continue on their current trajectory, and Greece leaves, the ECB is the only institution with even a fighting chance of seeing off a panic in countries like Portugal, and "saving" the euro.


Mario Draghi doesn't want to be the Euro's "saviour" because that ought to be a job for governments. But nor does he want to be the one to pull the plug.



Stephanie Flanders

Economics editor



Πηγή 


Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Τρόποι για να ζούμε καλύτερα, από τον Emmet Fox

 Η Πνευματική Δίαιτα των Εφτά Ημερών
Το θέμα της δίαιτας είναι ένα από τα πρώτα θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό σήμερα. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά είναι γεμάτα άρθρα πάνω σ' αυτό το θέμα. Τα ράφια των βιβλιοπωλείων είναι γεμάτα τόμους που αποκαλύπτουν τα μυστήρια των πρωτεϊνών, των αμύλων, των Βιταμινών και ούτω καθεξής. Όλος ο κόσμος ασχολείται με την τροφή. Οι ειδικοί σ' αυτό το θέμα λένε πως σωματικά γινόσαστε ότι τρώτε πως ολόκληρο το σώμα σας αποτελείται από ότι φάγατε στο παρελθόν. Λένε πως αυτό που τρώτε σήμερα θα βρίσκεται στο αίμα σας μετά από τόσες ώρες κι ότι βρίσκεται στο αίμα σας, σχηματίζει όλους τους ιστούς που αποτελούν το σώμα σας κι εσάς τους ίδιους.



Φυσικά, κανένας λογικός άνθρωπος δεν τα αμφισβητεί όλα αυτά. Είναι εντελώς αλήθεια και το μόνο παράξενο είναι ότι ο κόσμος χρειάστηκε τόσο καιρό για να το ανακαλύψει. Σ' αυτό το φυλλάδιο θ' ασχοληθώ με τη δίαιτα σ' ένα επίπεδο πολύ βαθύτερο και με πολύ ευρύτερα αποτελέσματα. Αναφέρομαι, φυσικά, στην πνευματική δίαιτα.
Ο σημαντικότερος παράγοντας στη ζωή σας είναι η πνευματική δίαιτα σας. Η τροφή που προμηθεύετε στο  νου σας προσδιορίζει ολόκληρο το χαρακτήρα της ζωής σας. Οι σκέψεις που επιτρέπετε στον εαυτό σας να κάνει, τα θέματα που επιτρέπετε στο νου σας ν' ασχοληθεί, κάνουν εσάς και το περιβάλλον σας αυτό που είναι. Όπως είναι οι μέρες σας, έτσι θα είναι και η δύναμη σας. Όλα στη ζωή σας σήμερα, η κατάσταση του σώματος σας, αν είστε υγιής ή άρρωστος, η κατάσταση της περιουσίας σας, αν είστε φτωχός ή πλούσιος, η κατάσταση του σπιτιού σας, αν είστε ευτυχισμένοι ή το αντίθετο, η σημερινή κατάσταση κάθε φάσης της ζωής σας κανονίζονται από τις σκέψεις και τα αισθήματα που είχατε στο παρελθόν, από το συνηθισμένο τόνο των σκέψεων σας στο παρελθόν. Και η κατάσταση της ζωής σας αύριο και την άλλη βδομάδα και του χρόνου θα ρυθμιστεί εξολοκλήρου από τις σκέψεις και τα αισθήματα που θα αποφασίσετε να έχετε από δω και πέρα.
Μ' άλλα λόγια, διαλέγετε τη ζωή σας, δηλαδή διαλέγετε όλες τις συνθήκες της ζωής σας, όταν διαλέγετε τις σκέψεις που θα επιτρέψετε στο νου σας να κάνει. Η σκέψη είναι η πραγματική γενεσιουργός δύναμη στη ζωή και δεν μπορείτε να έχετε ένα είδος νου και ένα διαφορετικό είδος περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορείτε ν' αλλάξετε το περιβάλλον σας, χωρίς να αλλάξετε, και τον τρόπο που σκέπτεστε ούτε μπορείτε - και αυτό είναι το καλύτερο κλειδί της ζωής και η αιτία που γράφτηκε αυτό το βιβλίο -  να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας χωρίς να έχετε αλλαγές και στο περιβάλλον σας.
Αυτό λοιπόν είναι το πραγματικό κλειδί της ζωής: αν αλλάξετε το νου σας θα αλλάξουν κι οι συνθήκες της ζωής σας: το σώμα σας πρέπει να αλλάξει, η καθημερινή σας δουλειά ή οι άλλες σας δραστηριότητες πρέπει ν' αλλάξουν το σπίτι σας πρέπει ν' αλλάξει, η απόχρωση της ζωής σας πρέπει ν' αλλάξει, γιατί το αν είστε συνήθως ευτυχισμένος και χαρούμενος ή θλιμμένος και γεμάτος φόβο εξαρτάται εξολοκλήρου από την πνευματική τροφή που τρώτε.
 Σας παρακαλώ να το καταλάβετε. Αν αλλάξετε το νου σας, θ' αλλάξουν κι οι συνθήκες της ζωής σας. Η ανανέωση του νου μας, μας μεταμορφώνει.

Ο Μεγάλος Κοσμικός Νόμος
Η πνευματική σας δίαιτα είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή σας.

Αυτό μπορεί να ονομασθεί ο "Μεγάλος Κοσμικός Νόμος" και η αλήθεια του είναι ολοφάνερη, όταν ειπωθεί καθαρά μ' αυτό τον τρόπο. Δεν ξέρω κανένα σκεπτόμενο άνθρωπο που ν' αρνείται τη βασική του αλήθεια. Η πρακτική δυσκολία στην εφαρμογή του όμως οφείλεται στο γεγονός ότι οι σκέψεις μας είναι τόσο κοντά μας, που είναι δύσκολο, χωρίς λίγη εξάσκηση, να τις κοιτάξουμε αντικειμενικά.
Αλλά αυτό ακριβώς πρέπει να μάθετε να κάνετε. Πρέπει να εξασκηθείτε, να διαλέγετε το θέμα των σκέψεων σας σε οποιαδήποτε στιγμή και να διαλέγετε το συγκινησιακό τόνο ή τη διάθεση που τις  χρωματίζει. Ναι, μπορείτε να διαλέξετε τις διαθέσεις σας.
Πράγματι, αν δεν μπορούσατε, δε θα ασκούσατε κανέναν πραγματικό έλεγχο στη ζωή σας. Οι διαθέσεις που έχει συνήθως ένας άνθρωπος δημιουργούν τη χαρακτηριστική του προδιάθεση κι η προδιάθεση του δημιουργεί ή καταστρέφει την ευτυχία του.
Δεν μπορείτε να είστε υγιής, δεν μπορείτε να είστε ευτυχισμένος, δεν μπορείτε να ευημερήσετε αν έχετε κακή προδιάθεση. Αν είστε κατσούφης ή κυνικός ή έχετε κατάθλιψη ή είστε υπεροπτικός ή μισότρελος από φόβο, δεν αξίζει τον κόπο να ζείτε. Μόνο αν είστε αποφασισμένος να καλλιεργήσετε μια καλή προδιάθεση μπορείτε να έχετε την ελπίδα να αποκτήσετε κάτι που ν' αξίζει στη ζωή σας. Σας το λέω ξεκάθαρα.

Αν δεν είστε αποφασισμένοι ν' αρχίσετε τώρα και να διαλέγετε προσεκτικά όλη μέρα τις σκέψεις που θα κάνετε, δεν έχετε καμία ελπίδα ότι θα διαμορφώσετε τη ζωή σας όπως θέλετε να είναι, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος.
Με λίγα λόγια, αν θέλετε να κάνετε τη ζωή σας ευτυχισμένη και άξια για να τη ζήσετε, όπως θέλει να την κάνετε ο Θεός, πρέπει ν' αρχίσετε αμέσως να αποκτάτε τη συνήθεια της επιλογής και του ελέγχου των σκέψεων.
Αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο τις πρώτες λίγες μέρες, αλλά, αν επιμείνετε, θ' ανακαλύψετε πως πολύ γρήγορα θα γίνει ευκολότερο και είναι το πιο συναρπαστικά ενδιαφέρον χόμπι που θα μπορούσε να έχει οποιοσδήποτε. Θα μείνετε κατάπληκτοι από τα ενδιαφέροντα πράγματα που θα μάθετε για τον εαυτό σας και θα έχετε αποτέλεσμα σχεδόν από την αρχή.
Τώρα πολλοί άνθρωποι που ξέρουν αυτήν την αλήθεια κάνουν κάπου-κάπου σποραδικές προσπάθειες να ελέγξουν τις σκέψεις τους, αλλά, με το ρεύμα της σκέψης να είναι λόγω μη εξάσκησης περιορισμένο και με τις εξωτερικές επιδράσεις να είναι τόσο συνεχείς, και ποικίλες, δεν κάνουν μεγάλη πρόοδο. Αυτός δεν είναι σωστός τρόπος.
Η μοναδική σας πιθανότητα είναι να διαμορφώσετε μια καινούρια συνήθεια σκέψης που θα σας οδηγεί όταν είστε στενοχωρημένος ή έχετε χαλαρώσει την επαγρύπνησή σας, όπως και όταν ασχολείσθε συνειδητά μ' αυτή. Αυτή η καινούρια συνήθεια σκέψης πρέπει να αποκτηθεί οριστικά και τα θεμέλια της μπορούν να μπουν, μέσα σε λίγες μέρες, με τον ακόλουθο τρόπο:
Αποφασίστε να αφιερώσετε μια βδομάδα αποκλειστικά στη δημιουργία μιας καινούριας συνήθειας σκέψης και σ' αυτή τη βδομάδα θεωρήστε το καθετί στη ζωή σας ασήμαντο σε σύγκριση μ' αυτό. Αν το κάνετε, τότε αυτή η βδομάδα θα είναι η πιο σημαντική της ζωής σας. Αν το κάνετε, ολόκληρη η ζωή σας θ' αλλάξει ασφαλώς προς το καλύτερο.

Πράγματι, τίποτα δεν μπορεί να μείνει το ίδιο. Αυτό δε σημαίνει απλώς πως θα μπορέσετε ν' αντιμετωπίσετε τις σημερινές σας δυσκολίες με καλύτερο πνεύμα σημαίνει πως οι δυσκολίες θα φύγουν. Αυτός είναι ο επιστημονικός τρόπος για ν' Αλλάξετε τη Ζωή σας και, επειδή συμφωνεί με το Μεγάλο Νόμο, δεν μπορεί ν' αποτύχει. Καταλαβαίνετε τώρα ότι δουλεύοντας έτσι δε θα χρειαστεί ν' αλλάξετε εσείς τις συνθήκες; Θα εφαρμόσετε το νόμο και οι συνθήκες θ' αλλάξουν από μόνες τους. Δεν μπορείτε ν' αλλάξετε άμεσα τις συνθήκες το δοκιμάσατε συχνά και αποτύχατε αλλά κάντε μια Εφταήμερη Πνευματική Δίαιτα και οι συνθήκες θ' αλλάξουν για σας.

(συνεχίζεται)

[Πηγή: Emmet Fox, εκδόσεις Διόπτρα]
















 Τρόποι για να ζούμε καλύτερα, από τον Emmet Fox - Μέρος 2ο

Η Συνταγή σας
Να η συνταγή σας. Επί εφτά ημέρες δεν πρέπει να επιτρέψετε στο νου σας να κάνει οποιαδήποτε σκέψη που να μην είναι θετική, δημιουργική, αισιόδοξη, ευγενική. Αυτή η πειθαρχία θα είναι τόσο αυστηρή, που δε θα μπορούσατε να την τηρήσετε συνειδητά πολύ περισσότερο από μια βδομάδα, αλλά δε σας ζητάω να το κάνετε.
Μια βδομάδα θα είναι αρκετή, γιατί σ' αυτό το διάστημα θα έχει αρχίσει να ριζώνει η συνήθεια της θετικής σκέψης. Μερικές εξαιρετικές αλλαγές προς το καλύτερο θα έχουν, συμβεί στη ζωή σας, ενθαρρύνοντάς σας, σε πολύ μεγάλο βαθμό, κι ύστερα το μέλλον θα κανονιστεί μόνο του. Ο καινούριος τρόπος ζωής θα είναι τόσο ελκυστικός και τόσο ευκολότερος από τον παλιό, ώστε, θα βρείτε, τη νοοτροπία σας να ευθυγραμμίζεται σχεδόν αυτόματα.
Αλλά οι εφτά ημέρες θα είναι κοπιαστικές.
Δε θα σας ζητούσα κάτι τέτοιο χωρίς να υπολογίσω το κόστος. Η σωματική νηστεία θα ήταν παιχνιδάκι, ακόμα κι αν η όρεξη σας είναι πολύ καλή. Η πιο εξαντλητική στρατιωτική γυμναστική, σε συνδυασμό με πορείες τριάντα μιλίων, θα ήταν ελαφριά σε σύγκριση μ' αυτό το εγχείρημα. Αλλά είναι μόνο για μια βδομάδα στη ζωή σας και θ' αλλάξει οριστικά τα πάντα προς το καλύτερο. Για την υπόλοιπη ζωή σας, εδώ και στην αιωνιότητα, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και ασύλληπτα καλύτερα απ' ότι αν δεν είχατε κάνει την προσπάθεια.
Μην αρχίσετε επιπόλαια. Σκεφθείτε μια δυο μέρες πριν αρχίσετε. Ύστερα αρχίστε και η χάρη του Θεού ας είναι μαζί σας. Μπορείτε να την αρχίσετε οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας! Μόλις ξυπνήσετε το πρωί, μετά το πρωινό ή μετά το μεσημεριανό, δεν έχει σημασία, αλλά όταν αρχίσετε πρέπει να συνεχίσετε επί εφτά ημέρες.
Αυτό είναι ουσιώδες. Η όλη ιδέα είναι να έχετε εφτά ημέρες αδιάκοπης πειθαρχίας για να στρέψετε μια για πάντα το νου σας προς μια καινούρια κατεύθυνση.
Αν ξεκινήσετε στραβά ή, ακόμα, αν πάτε καλά δυο τρεις ημέρες και μετά για οποιονδήποτε λόγο «παραβιάσετε» τη δίαιτα, πρέπει να τα παρατήσετε για λίγες ημέρες και να ξαναρχίσετε από την αρχή. Δεν μπορείτε ν' αρχίζετε και να σταματάτε. Θυμόσαστε ότι ο Ριπ Βαν Γουίκλ στο θεατρικό του έργο έκανε επίσημο όρκο να κόψει το ποτό κι ύστερα δεχόταν πρόθυμα ένα ποτό από τον πρώτο γείτονα που του το πρόσφερε, λέγοντας ήρεμα: «Αυτό δε θα το υπολογίσω». Στην Εφταήμερη Πνευματική Δίαιτα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει να μετράτε κάθε στραβοπάτημα κι αν δεν το μετρήσετε εσείς, θα το μετρήσει η Φύση. Όταν στραβοπατήσετε, πρέπει να σταματήσετε εντελώς τη δίαιτα και μετά να ξαναρχίσετε.
 Οι Αρνητικές Σκέψεις
Για να προλάβω τώρα, αν είναι δυνατόν, τις δυσκολίες θα τις εξετάσω κάπως αναλυτικά.
Πρώτα απ" όλα, τι εννοώ όταν λέω αρνητική σκέψη; Μια αρνητική σκέψη είναι οποιαδήποτε σκέψη αποτυχίας, απογοήτευσης ή προβλήματος, κάθε σκέψη επίκρισης ή κακίας ή ζήλιας ή καταδίκης των άλλων ή αυτοκαταδίκης κάθε σκέψη αρρώστιας ή ατυχήματος ή με λίγα λόγια, κάθε είδους περιοριστική ή απαισιόδοξη σκέψη. Κάθε σκέψη που δεν είναι θετική και εποικοδομητική, είτε αφορά εσάς τον ίδιο είτε οποιονδήποτε άλλο, είναι μια αρνητική σκέψη. Μην ασχοληθείτε όμως άλλο με το θέμα της ταξινόμησης στην πράξη, δε θα δυσκολευτείτε ποτέ να καταλάβετε αν μια δεδομένη σκέψη είναι θετική ή αρνητική.
Ακόμα κι αν ο εγκέφαλος σας προσπαθήσει να σας εξαπατήσει, η καρδιά σας θα σας ψιθυρίσει την αλήθεια.
Δεύτερον, πρέπει να καταλάβετε καλά πως αυτό που απαιτεί το πρόγραμμα είναι να μη μένετε και αρέσκεστε σε αρνητικές σκέψεις. Σημειώστε το προσεκτικά. Δεν έχει σημασία τι σκέψεις θα σας έρθουν, αλλά τι σκέψεις θα διαλέξετε για να απασχολήσετε το νου σας. Δεν έχει σημασία τι σκέψεις θα σας έρθουν, αρκεί να μην τις αφήσετε να μείνουν.
Η εμμονή σ' αυτές είναι εκείνο που μετράει. Φυσικά πολλές αρνητικές σκέψεις θα σας έρχονται όλη μέρα. Μερικές θα μπαίνουν στο μυαλό σας φαινομενικά από μόνες τους, θα έρχονται από τους συνειρμούς του νου σας.
Μερικές αρνητικές σκέψεις θα σας δίνονται από άλλους ανθρώπους, είτε στη συζήτηση είτε με τη συμπεριφορά τους, είτε θα ακούτε δυσάρεστα νέα μ' ένα γράμμα ή από το τηλέφωνο, είτε θα δείτε ν' αναγγέλλονται εγκλήματα και καταστροφές στους τίτλους των εφημερίδων. Αυτά τα πράγματα όμως δεν έχουν σημασία, αν δεν ασχοληθείτε μαζί τους. Αντίθετα, αυτά τα πράγματα εξασφαλίζουν την πειθαρχία που θα σας μεταμορφώσει αυτή την εβδομάδα που θ' αφήσει εποχή. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι μόλις εμφανιστεί η αρνητική σκέψη να τη διώχνετε. Αποστρέψτε τα μάτια σας από την εφημερίδα, διώξτε τη σκέψη του δυσάρεστου γράμματος ή της ανόητης παρατήρησης ή οτιδήποτε άλλο. Όταν η αρνητική σκέψη μπαίνει στο νου σας, διώχνετε την αμέσως και σκεφτείτε κάτι άλλο. Το Καλύτερο απ' όλα είναι να σκεφτόσαστε το Θεό, όπως εξηγείται στο Χρυσό Κανόνα. Ένα τέλειο παράδειγμα δίνεται από την περίπτωση ενός ανθρώπου που κάθεται δίπλα σ' ένα αναμμένο τζάκι και μια σπίθα πετάγεται πάνω στο μανίκι του. Αν τινάξει αμέσως τη σπίθα, χωρίς ούτε μια στιγμή καθυστέρηση για να το σκεφτεί, δε θα γίνει καμιά ζημιά. Αλλά, αν την αφήσει να μείνει πάνω του για μια στιγμή, με οποιοδήποτε πρόσχημα, το κακό θα γίνει και θα είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί το μανίκι. Το ίδιο συμβαίνει και με Συνηθισμένες Σκέψεις
 Τώρα τι γίνεται με τις σκέψεις και καταστάσεις που είναι αδύνατο να αποφύγετε στο σημείο που βρισκόσαστε σήμερα; Με τα συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στο γραφείο ή στο σπίτι; Η απάντηση είναι πως αυτά τα πράγματα δε θα επηρεάσουν τη δίαιτα σας, αν δεν τα δεχτείτε με το να τα φοβόσαστε, να τα πιστεύετε, να νιώθετε θυμό ή θλίψη γι' αυτά ή να τους δίνετε δύναμη.
Κάθε αρνητική κατάσταση που αναγκάζεστε ν' αντιμετωπίσετε λόγω καθήκοντός σας δε θα επηρεάσει τη δίαιτα σας. Πηγαίνετε στο γραφείο ή αντιμετωπίστε τις σκοτούρες του σπιτιού χωρίς να αφήσετε να σας επηρεάσουν.
«Τίποτε απ' αυτά δεν θα με επηρεάσει» Κι όλα θα πάνε καλά. Υποθέστε πως τρώτε για μεσημέρι μ' ένα φίλο που μιλάει αρνητικά. Μην επιχειρήσετε να τον κάνετε να σωπάσει ή να τον σνομπάρετε.
Αφήστε τον να μιλάει, αλλά μη δεχθείτε αυτά που λέει και η δίαιτα σας δε θα επηρεαστεί. Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνοντας σπίτι σας, σας υποδέχονται ένα σωρό αρνητικές συζητήσεις μην κάνετε κήρυγμα, απλώς μην τις δεχτείτε. Θυμηθείτε ότι η δική σας πνευματική συμπεριφορά αποτελεί τη δίαιτα σας. Υποθέστε πως γινόσαστε μάρτυρας ενός δυστυχήματος ή μιας αδικίας. Αντί ν' αντιδράσετε με οίκτο ή θυμό αρνηθείτε να επηρεαστείτε από το γεγονός έτσι όπως παρουσιάζεται, αλλά κάντε ότι μπορείτε για να διορθώσετε την κατάσταση, κάντε την κατάλληλη σκέψη και μην απασχοληθείτε άλλο. Μ' αυτό τον τρόπο δε θα χαλάσετε τη δίαιτα σας.
Φυσικά θα είναι πολύ χρήσιμο να πάρετε μέτρα για ν' αποφύγετε να συναντήσετε στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας οποιονδήποτε που μπορεί να ξυπνήσει το "διάβολο" μέσα σας.
Οι άνθρωποι που σας εκνευρίζουν ή σας φέρνουν πλήξη είναι καλύτερα να αποφεύγονται όσο θα κάνετε τη δίαιτα αλλά, αν δεν είναι δυνατό να τους αποφύγετε, πρέπει ν' ασκήσετε λίγο περισσότερη πειθαρχία αυτό είναι όλο!
Ας υποθέσουμε ότι σας περιμένει μια εξαιρετικά δύσκολη δοκιμασία την ερχόμενη βδομάδα. Αν έχετε αρκετή πνευματική κατανόηση, θα ξέρετε να την αντιμετωπίσετε με πνευματικό τρόπο, αλλά, για το σκοπό μας, νομίζω πως θα ήταν καλύτερα να περιμένατε και ν' αρχίζατε την πνευματική δίαιτα μετά τη δοκιμασία. Όπως είπα και πριν, μην πάρετε τη δίαιτα αψήφιστα, αλλά σκεφτείτε καλά πριν την αρχίσετε.

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Τελειώνοντας, θέλω να σας πω, πως οι άνθρωποι ανακαλύπτουν συχνά ότι αρχίζοντας αυτήν την δίαιτα δημιουργούν κάθε είδους δυσκολίες. Φαίνεται πως όλα αρχίζουν να πηγαίνουν στραβά ταυτόχρονα. Μπορεί να είναι ανησυχητικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι καλό σημάδι. Σημαίνει ότι κάτι κινείται: κι αυτός ακριβώς δεν είναι ο στόχος μας; Ας υποθέσουμε πως ολόκληρος ο κόσμος σας φαίνεται να τραντάζεται συθέμελα. Κρατηθείτε γερά, αφήστε τον να κουνιέται, και όταν τελειώσει το κούνημα, η εικόνα θα έχει ξανά συναρμολογηθεί σε κάτι που θα πλησιάζει πολύ περισσότερο αυτό που επιθυμείτε.
Το παραπάνω σημείο είναι πολύ ζωτικής σημασίας και μάλλον λεπτό. Δεν καταλαβαίνετε πως η ενασχόλησή μ' αυτές τις δυσκολίες είναι από μόνη της μία αρνητική σκέψη που μπορεί να χάλασε την δίαιτά σας; Φυσικά, το φάρμακο δεν είναι να αρνηθείτε ότι ο κόσμος σας κουνιέται, αλλά να αρνηθείτε να θεωρήσετε τα φαινόμενα πραγματικότητα. (Μην κρίνετε από τα φαινόμενα αλλά βασισμένοι στην αντικειμενική σας κρίση).
Μια τελευταία προειδοποίηση: Μην πείτε σε κανέναν άλλο ότι κάνετε την δίαιτα ή ότι σκοπεύετε να την κάνετε. Κρατήστε αυτό το καταπληκτικό σχέδιο αυστηρά για τον εαυτό σας. Να θυμάστε πως η ψυχή σας πρέπει να είναι το μυστικό καταφύγιο του Υψίστου.
Όταν τελειώσετε με επιτυχία τις εφτά ημέρες και εξασφαλίσετε τ' αποτελέσματα, αφήστε να περάσει ένα λογικό διάστημα για να εγκαθιδρύσετε την καινούρια νοοτροπία και μετά πείτε την ιστορία σ' όποιον νομίζετε πως μπορεί να βοηθήσει.
Και, τέλος, θυμηθείτε πως τίποτα απ' όσα λέει ή κάνει κάποιος άλλος δεν μπορεί να χαλάσει τη δίαιτα σας. Μόνο η δική σας αντίδραση στη συμπεριφορά του άλλου μπορεί να τη χαλάσει.


[Πηγή: Emmet Fox, εκδόσεις Διόπτρα]


 Πηγή







Διαβάστε περισσότερα...