Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ζητεί τώρα η Τρόικα




















Απαιτούν να νομοθετηθεί τον Ιούλιο μαζί με τα χαράτσια (φόρος ιδιοκατοίκησης) η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που ισχύει μέχρι το τέλος του 2012

Στο... μάτι της Τρόικας έχει μπει η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, και ειδικά... οι κατοικίες. Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, που υπολογίζεται στο 73% από τη Eurostat,

φαντάζει παράλογο στα μάτια των δανειστών μιας χώρας υπό καθεστώς επιτροπείας, γι' αυτό και δρομολογούν παρεμβάσεις-σοκ για να αλλάξουν και το χάρτη του real estate.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Τρόικα έχει απαιτήσει να αρθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών και για την πρώτη κατοικία, ένα μέτρο- ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα στεγαστικά τους, το οποίο ισχύει από το 2008 έπειτα από απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη.

Στο «σφυρί»

Η απαγόρευση των πλειστηριασμών ισχύει μέχρι το τέλος του 2012 και η Τρόικα ζητά να καταργηθεί με το... πακέτο χαρατσιών και νέων μέτρων του Ιουνίου. Εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, χιλιάδες Έλληνες με προβληματικά δάνεια θα δουν τα σπίτια τους και άλλα ακίνητα να βγαίνουν στο «σφυρί» και κόποι ζωής να χάνονται αντί πινακίου φακής... Ο νόμος απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων μέχρι 200.000 ευρώ τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, αλλά και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας δανειοληπτών ανεξαρτήτως ποσού έως τα τέλη του 2012. Επίσης, από τη μέγγενη του πλειστηριασμού γλιτώνουν και όσοι προσφεύγουν στο νόμο 3869/2010 για τη δικαστική ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Στο τέλος του 2011 είχαν κατατεθεί περισσότερες από 7.550 αιτήσεις για δικαστική ρύθμιση χρεών και είχαν εκδικαστεί περί τις 400, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και των τραπεζών. Με την αύξηση των επισφαλειών, δηλαδή των δανείων που «κοκκινίζουν», να είναι ραγδαία, η εικόνα γίνεται αποκαρδιωτική και οι δανειολήπτες χάνουν και την τελευταία ελπίδα να περισώσουν το σπίτι τους.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το 14% των στεγαστικών δεν εξυπηρετείται όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 10%. Αυτό σημαίνει ότι από τα συνολικά 78,104 δισ. ευρώ στεγαστικών δάνειων, που έχουν χορηγηθεί, τα 11 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο».

Η απαίτηση της Τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε επιτακτική μετά τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock για την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, όπου κατέδειξε μια εικόνα σημαντικά καλύτερη της αναμενόμενης λόγω της κρίσης.

Στόχος της Τρόικας είναι η περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση της αγοράς ακινήτων (οι τιμές έχουν υποχωρήσει ήδη κατά 25%-30% κατά μέσο όρο), έστω κι αν δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ζήτηση για απόκτηση κατοικιών, καταστημάτων και άλλων ακινήτων λόγω της ύφεσης και της αβεβαιότητας. Απώτερη βλέψη ότι θα αυξηθεί το χαρτοφυλάκιο ακινήτων των τραπεζών, δημιουργώντας περαιτέρω αξίες, αγνοώντας όμως τον παράγοντα επισφάλειες και τα κεφάλαια που απαιτούνται ως καλύψεις. Αυτά τα χαρτοφυλάκια ακινήτων θα μπορούσαν να διαχειριστούν ξένες πολυεθνικές με εξειδίκευση στην αγορά του real estate...

4,5-5 δισ. ευρώ

Πάντως, τον παράγοντα καθυστερήσεις υπολογίζουν πολύ οι ελληνικές τράπεζες, γι' αυτό και από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι σήμερα έχουν ρυθμίσει (επιμήκυνση διάρκειας, συγκέντρωση πολλών οφειλών σε ένα δάνειο κ.λπ.) πάνω από 760.000 δάνεια, στη συντριπτική πλειονότητά τους καταναλωτικά και στεγαστικά, προκειμένου να μειωθούν οι δόσεις και οι δανειολήπτες να είναι σε θέση να τις εξοφλούν κανονικά.

Την... όρεξη των τροϊκανών άνοιξε και η πορεία των πλειστηριασμών το 2011 για τις περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται η απαγόρευση, καθώς βγήκαν στο «σφυρί» με δικαστικές αποφάσεις πάνω από 44.000 ακίνητα αξίας 4.5-5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται, κυρίως, για εμπορικά ακίνητα, αλλά και κατοικίες που δεν ήταν η μοναδική στέγη του ιδιοκτήτη και η εμπορική αξία τους υπερέβαινε τις 200.000 ευρώ.

«Ενοίκιο» στο σπίτι μας με το φόρο ιδιοκατοίκησης

ΕΚΤΟΣ από τους δανειολήπτες σε αδυναμία, υπό ομηρία σε έναν παραλογισμό χαρατσιών, θα βρεθούν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει και την Τρόικα να συμφωνεί στην επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης.

Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν σε έκθεσή τους έχουν προτείνει να επιβληθεί φόρος στην ιδιοκατοίκηση με το σκεπτικό ότι οι πολίτες που μένουν στα σπίτια τους έχουν οικονομικό όφελος επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο!

Ουσιαστικά, σχεδιάζεται η επιβολή φόρου σε /strong>ανύπαρκτα εισοδήματα, τα οποία η εφορία υπολογίζει σήμερα ως «ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση» σε ποσοστό 3,5% επί της αξίας κάθε ιδιοκατοικούμενου ακινήτου και απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος, ανεξαρτήτως του εμβαδού της κατοικίας.

Από τη στιγμή που θα υιοθετηθεί το μέτρο της επιβολής φόρου στο «τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης», τότε εκατομμύρια Έλληνες πολίτες που διαμένουν σε δικά τους σπίτια θα φορολογηθούν με συντελεστές από 10% έως 45% για ανύπαρκτα, ουσιαστικά, εισοδήματα.

Ο υπολογισμός του «τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση» γίνεται σήμερα με πολλαπλασιασμό του ποσοστού 3,5% επί την τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό της περιοχής του ακινήτου και εν συνεχεία επί τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας του ακινήτου, επί το «συντελεστή παλαιότητας» και επί έναν ακόμη ειδικό συντελεστή κλιμακούμενο ανάλογα με την τιμή ζώνης ανά τ.μ.

Από το στόχαστρο της Τρόικας δύσκολα θα ξεφύγουν και τα αγροτεμάχια - βοσκότοποι, χωράφια και οικόπεδα εκτός σχεδίου, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, καθώς είναι εκατομμύρια τα στρέμματα που σήμερα δεν έχουν ουσιαστική αξία, αλλά μπορούν να αποτελέσουν πηγή φορολογικών εσόδων.

(ΕΤΚ 14/04/2012 – ΡΟΗ ΧΑΪΚΟΥ)




Πηγή