Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Έκθεση αρχαίων "Μακεδονικών" ευρημάτων στα Σκόπια

Οι μανιώδεις προσπάθειες αρχαιοποίησης της γείτονος κατέληξαν στο τέλος της χρονιάς με μια έκθεση-παρωδία "αρχαίων Μακεδονικών ευρημάτων", κατά την οποία η υπουργός Πολιτισμού των Σκοπίων δήλωσε ότι οι κάτοικοι του κρατιδίου μπορούν να αισθάνονται ότι είναι "απόγονοι της αρχαίας Μακεδονίας, της Ρώμης και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας" !

R
  







 Η πολιτική γραμμή του κόμματος VMRO-DPMNE με επικεφαλής τον Γκρουέφσκι, αν και έχει εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα να αποτελεί μια αξιόπιστη συνεκτική δύναμη του ψευδομακεδονικού εθνικισμού, φαίνεται πως τώρα παίρνει μια νέα γραμμή, η οποία στην ουσία σημαίνει επέκταση της ψυχολογικής προπαγάνδας.


Σε βάρος και απώλεια της αξιοπιστίας της ιστοριογραφίας και των συναφών κλάδων, η έκθεση των επιτευγμάτων των αρχαιολογικών ανασκαφών κατά το 2011 στο έδαφος της πΓΔΜ, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η επιβολή της πολιτικής βούλησης του Νίκολα Γκρούεφσκι επάνω την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας, η οποία είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο έπειτα από κινήσεις όπως η μετονομασία πόλεων και αεροδρομίων, η ανέγερση αγαλμάτων και νεοκλασικών κτιρίων που αντλούν τα θέματα τους σε αηδιαστικό βαθμό από την ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό και τον συμβολισμό.

Έτσι λοιπόν, στις 28 Δεκεμβρίου 2011 έγιναν τα εγκαίνα της έκθεσης "Αρχαιολογική Μακεδονία 2011" ("Археолошка Македонија 2011") στο μουσείο των Σκοπίων που ονομάζεται "Μουσείο της Μακεδονίας". Στην έκθεση παρευρέθησαν ακαδημαϊκοί από όλους τους κλάδους, οι  πλέον γνωστοί αρχαιολόγοι της χώρας, κληρικοί, καθώς και προσωπικότητες από την πολιτική και πολιτιστική ζωή των Σκοπίων, των οποίων προορισμός είναι η επιβολή της ακαδημαϊκής γραμμής του καθεστώτος Γκρούεφσκι.


Ο "ιστορικός" Πάσκο Κούζμαν, νυν διευθυντής του Οργανισμού για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της πΓΔΜ, παρέδωσε μια βαθυστόχαστη ομιλία που έφερνε στο νου τις παλιές καλές μέρες της ΕΣΣΔ, αποτελούμενη από πυκνά ευχαριστήρια στους συναδέλφους του και ένα απόοσπασμα από την Παλαιά Διαθήκη το οποίο έθεσε στην ατμόσφαιρα μια θεατρική "πνευματικότητα". Στη συνέχεια, η  Υπουργός Πολιτισμού της πΓΔΜ Ελιζαμπέτα Καντσέσκα- Μιλέβσκα, ανακοίνωσε - όπως ήταν αναμενόμενο - τη μεγάλη "επιτυχία" που έφεραν οι ανασκαφές και μόνο, παρά το γεγονός ότι οι μαζικές ανασκαφές έγιναν χωρίς κατάλληλη ανάλυση των στοιχείων. Οι δε λιγοστές φωνές κριτικής επ'αυτού, χάθηκαν στην βοή της "επιτυχίας".

Στην ομιλία της, η Υπουργός Πολιτισμού των Σκοπίων ισχυρίστηκε ότι αυτά τα ευρήματα αποτελούν μαρτυρία της υποτιθέμενης ιστορικής συνέχειας των Σερβο-Βούλγαρων της πΓΔΜ με την αρχαιότητα, ενώ αργότερα είπε τα εξής τραγικά: "είμαστε απόγονοι της αρχαίας Μακεδονίας, της Ρώμης και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας".

Αυτή η ομιλία της Καντσέσκα-Μιλέβσκα μπορεί να θεωρηθεί ως η επίσημη θέση του καθεστώτος της πΓΔΜ υπό την ηγεσία του Νίκολα Γκρουέφσκι.


Ακολουθεί βίντεο το οποίο περιέχει την τεσσάρων λεπτών ομιλία της Υπουργού Πολιτισμού της ΠΓΔΜ (υποτιτλισμένο στα αγγλικά), η οποία αρχίζει μετά από το 1:50.

Για περισσότερες φωτογραφίες από την έκθεση πατήστε εδώ

Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν ετερογενή (Δαρδανικά, Θρακικά, Ελληνικά, Ρωμαϊκά κλπ) αντικείμενα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τους κατά πολύ αργότερα κατερχόμενους Σλάβους, οι οποίοι (τι παράξενο!) δεν αναφέρονται καθόλου στην ομιλία της Σκοπιανής υπουργού. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτό πέραν του ότι η πΓΔΜ επίσημα θεωρεί τον Σερβο-βουλγαρικό πληθυσμό ως "απευθείας απογόνους των Αρχαίων Μακεδόνων", δεδομένου ότι η δήλωση της αυτή δεν συνάντησε αντιδράσεις από το ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Δείτε το σχετικό βίντεο





Μεταφρασμένο απόσπασμα της ομιλίας της Καντσέσκα-Μιλέβσκα

"Τα τεχνουργήματα που μπορούμε να δούμε απόψε αποτελούν μέρος του πλούσιου ταμείου των 19.000 δειγμάτων που βρέθηκαν φέτος, τα οποία για άλλη μια φορά οχυρώνουν και να επιβεβαιώνουν την ταυτότητα της Μακεδονικής ιστορίας. Πρόκειται για αδιαμφισβήτητη απόδειξη της κληρονομιάς μας που δημιουργήθηκε μέσα στις χιλιετίες. Σεβαστοί παρευρισκόμενοι, είναι πράγματι ένας μεγάλος αριθμός  σημαντικών εγχώριων και ξένων αρχαιολόγων και εξερευνητών, οι οποίοι με βάση τις αποκτημένες γνώσεις σχετικά με τον υλικό πολιτισμό των ανθρώπων που έζησαν μέσα στους αιώνες σε αυτούς τους τομείς, έχουν ονομάσει τη Μακεδονία "τη μαγική χώρα της αρχαιολογίας". Αυτό το επίθετο επιβεβαιώνεται επάνω σε κάθε πόδι* του Μακεδονικού εδάφους πάνω στο οποίο, με λίγη φαντασία, μπορείτε να είστε μέρος του παρελθόντος της Ηράκλειας, του Στόμπι, του Σκούπι, να αισθανθείτε τον εαυτό σας ως απόγονο της αρχαίας Μακεδονίας, της Ρώμης, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας".

MacedoniaHellenicLand.Eu

*εννοεί τη μονάδα μέτρησης

Το βίντεο και οι φωτογραφίες είναι του Vasko Gligorijević.


Πηγή