Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

8 συμβουλές για να μην κολλήσετε ΠΟΤΕ ιό

To Internet είναι ένα επικίνδυνο μέρος, γεμάτο ιούς, trojan, worms, keylogers, dialers, adware και spyware που θέλουν να μολύνουν τον υπολογιστή μας. Ευτυχώς, ακολουθώντας μερικές πολύ απλές και εύκολες συμβουλές, μπορούμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
Επειδή, όπως λένε, άμα δεν πάθεις δεν θα μάθεις, εμείς κάποτε πάθαμε, μάθαμε και τώρα σας δείχνουμε 8 συμβουλές για να μπορέσετε να μάθετε πώς να κρατήσετε τον υπολογιστή σας καθαρό, χωρίς να πάθετε.








Ενημερωμένο και λειτουργικό Antivirus
 
Το antivirus είναι σαν το προφυλακτικό: αν δεν το χρησιμοποιείς σωστά, είναι χειρότερο από το να μην το χρησιμοποιείς καθόλου.
Έχουμε πάντοτε στο νού μας το εικονίδιο του antivirus στο system tray (κάτω δεξιά στην taskbar, εκεί που είναι και το ρολόι). Αν είναι διαφορετικό με οποιοδήποτε τρόπο (άλλο χρώμα, έχει θαυμαστικό κλπ) το ανοίγουμε για να ελέγξουμε αν λειτουργεί σωστά. Συνήθως μας αναφέρει ποιό είναι το πρόβλημα και τι βήματα πρέπει να κάνουμε για να το λύσουμε.
Επίσης, τα ίδια τα windows έχουν επιπλέον ενημέρωση σε δικό τους εικονίδιο στην taskbar για το αν πάει κάτι στραβά με το antivirus, οπότε έχουμε το νού μας και για αυτή.
Προσοχή στα φλασάκια USB
Συναντάς μια νέα και ωραία μονάδα υπολογιστή. Θες να συνδεθείς μαζί της για να ανταλλάξετε δεδομένα. Μόλις όμως της βάλεις από πίσω το USB σου, μολύνεσαι από τον ιό που έχει.
Protect-Your-Pen-Drive-From-Virus-Free-Antivirus-For-USB-Flash-Drive
Αν δεν το πάρεις χαμπάρι εγκαίρως, μπορεί να μολύνεις όποιον άλλο υπολογιστή έρθεις σε επαφή, του γραφείου, της κοπέλας σου, της αδερφής σου, της μάνας σου, της θειάς σου.
Όταν λοιπόν πάμε να βάλουμε ένα φλασάκι ή εξωτερικό σκληρό δίσκο που έχει βρεθεί σε περισσότερους από έναν υπολογιστές, πηγαίνουμε στο My Computer, δεξί κλικ στο νέο drive που εμφανίστηκε, "Scan with antivirus".
AvoidMalware01
Αν βρούμε φλασάκι μολυσμένο αφότου το βάλαμε σε έναν υπολογιστή, ενημερώνουμε και τον ιδιοκτήτη του να κάνει εξετάσεις για ιό - πιθανώς να μην το γνωρίζει.
Προσοχή στα προγράμματα που εγκαθιστούμε
Η συγκεκριμένη συμβουλή χωρίζεται σε τρεις υποκατηγορίες:
1) Αποφεύγουμε να εγκαθιστούμε μικροπρογράμματα στον υπολογιστή.
ΔΕΝ χρειαζόμαστε εορτολόγιο να ανοίγει όποτε μπαίνουμε στα Windows.
ΔΕΝ χρειαζόμαστε πρόγραμμα που να κατεβάζει και να αλλάζει αυτόματα τα wallpapers.
ΔΕΝ χρειαζόμαστε όλους τους browser της αγοράς.
ΔΕΝ χρειαζόμαστε τον super messenger που μας συνδέει ταυτόχρονα στο MSN, το chat του Facebook, το chat του yahoo, το Google talk και με τη θειά μας τη Μαρίτσα (μέσω Skype).
Antivirus, έναν browser της επιλογής μας, προγράμματα Office, εφαρμογή για συμπιεσμένα αρχεία (p.x. 7zip), έναν media player (π.χ. VLC), έναν messanger και ό,τι προγράμματα είναι απαραίτητα για τη δουλειά μας (π.χ. Photoshop). Αυτά χρειαζόμαστε, κατά βάση (άντε και κανένα codec pack για να τρέχουν όλα τα multimedia αρχεία).
Όλα τα υπόλοιπα, ακόμα και αν δεν έχουν ιό ή spyware, φορτώνουν σαβούρα το σύστημά μας, γι' αυτό χρειάζονται τα Windows Format κάθε τρίμηνο.
2) Τρέχουμε αυθεντικά προγράμματα και παιχνίδια
Αν κατέβασε κανείς το Skyrim από Torrent και κόλλησε ιό, είναι άξιος της μοίρας του. Το ίδιο ισχύει και για το Photoshop. Αν δεν πληρώνεσαι για να το χρησιμοποιείς, δεν το χρειάζεσαι. Αν πληρώνεσαι για να το χρησιμοποιείς, να πληρώσεις για να το πάρεις.
3) Κατεβάζουμε τα δωρεάν και Open source προγράμματα από το site του κατασκευαστή
Θυμάστε μια είδηση που δημοσιεύσαμε στα μέσα Ιουλίου? Mallware μαζί με τον VLC.
Κάθε κακόβουλος μπορεί να πάρει ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα και να προσθέσει ό,τι μπούρδα θέλει μέσα. Εμείς, ας κατεβάσουμε το πρόγραμμα από το επίσημο site (π.χ. το http://www.videolan.org/ για το VLC), και ας αφήσουμε τον κακόβουλο να ψάχνει για κορόιδα.
4) Αποφεύγουμε τη σαβούρα που έρχεται μαζί με τα δωρεάν και Open source προγράμματα
Τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι δωρεάν, και πολλά από τα freeware προγράμματα έχονται πακέτο με toolbars και λοιπές αηδίες, τις οποίες αν ο χρήστης εγκαταστήσει, ο δημιουργός πληρώνεται - και ύστερα ο χρήστης πληρώνει τεχνικό για να του καθαρίσει τον υπολογιστή...
askaisxos
Προσοχή στα site που μπαίνουμε
Θα κυκλοφορούσατε στα σοκάκια της Ομόνοιας στις 2 τη νύχτα? Δυστυχώς, στο internet είναι πιο δύσκολο να ξεχωρίσουμε τις κακοτοπιές.
Ένας καλός τρόπος είναι το πρόγραμμα Web of Trust. Πρόκειται για ένα Plugin με εκδόσεις για όλους τους μεγάλους browser, που αν πάτε να μπείτε σε ένα "επικίνδυνο" site θα σας ενημερώσει.
SafeBrowsing01
Προσοχή στα αρχεία που τρέχουμε
Αν ένα αρχείο υποτίθεται είναι εικόνα, βίντεο ή τραγούδι αλλά έχει κατάληξη .exe, .com, .bat, .js ή .vbs, ο μόνος λόγος να το τρέξουμε είναι αν θέλουμε να δώσουμε δουλειά στον τεχνικό υπολογιστών της γειτονιάς.
(σε μελλοντικό άρθρο θα αναλύσουμε όλες τις "επικίνδυνες" καταλήξεις αρχείων στα Windows)
Φροντίζουμε λοιπόν να έχουμε πάντα ορατές τις καταλήξεις. Στα Windows 7 ανοίγουμε ένα οποιοδήποτε παράθυρο, Organize --> Folder and Search Options --> Καρτέλα View --> Ξετσεκάρουμε το "Hide extensions for known file types.
Επίσης, προσοχή στα αρχεία τύπου photos.jpg.exe. Μόνο τα τελευταία γράμματα μετράνε σαν κατάληξη.
Το παραπάνω ισχύει δυο φορές περισσότερο στα αρχεία που έρχονται attached σε e-mail. Εμείς θα σας συμβουλεύαμε, αν δεν έχει να κάνει το attachment με δουλειά και αν περιμένατε να σας το στείλουν, να μην το ανοίξετε.
Δεν θα πάθετε τίποτα αν δεν δείτε το powerpoint που σας έστειλε η θεία σας με τo Ινδικό Τάντρα-Tοτέμ - και σίγουρα δεν θα πάθετε τίποτα αν δεν το στείλετε σε 30 ανθρώπους μέσα στα επόμενα 30 δευτερόλεπτα.
Αν θέλετε οπωσδήποτε να το ανοίξετε, σκανάρετέ το πρώτα. Αλλιώς, μην παραπονιέστε σε εμάς αν ανοίξει ο ιός ως ολυμπιακή φλόγα και σας κάψει το σκληρό.
Προσοχή στο ποιον "εμπιστευόμαστε" στο πρόγραμμα του e-mail
Τα περισσότερα προγράμματα e-mail και webmail έχουν εξ' ορισμού απενεργοποιημένο το HTML στα e-mail (π.χ. δεν δείχνουν εικόνες). Για να το εμφανίσουν πρέπει να βάλουμε τον αποστολέα στους "Ασφαλείς αποστολείς".
Ε, μην ξεφτιλίζουμε τη λέξη "ασφαλείς" βάζοντας μέσα τον οποιοδήποτε τυχαίο, έτσι δεν είναι?
Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό?
spam_HTML
  • Δείτε ποιοί Gauloises όταν κοιτάζουν τις φωτογραφίες σας στο Facebook
  • Γυμνές φωτογραφίες της Σούλας Μπούλας με ένα γάιδαρο που τον έχει σαν του ανθρώπου
  • Κερδίσατε 1.000.000.000.000 ευρώ στο λαχείο Eurotrash
Οι απατεώνες του Internet δεν είναι ηλίθιοι, ξέρουν πως να παίζουν με τις ελπίδες μας. Δήθεν μας παρέχουν αυτό που ξέρουν ότι θα θέλαμε (και το οποίο συνήθως είναι αδύνατον), και εμείς πέφτουμε στην παγίδα τους.
Ας μην υποτιμάμε τη νοημοσύνη μας.
Τρομολαγνεία
  • ΕΤΝΙΚΙ ΤΡΑΠΕΖΖΑ: Αγκαπιτό Πιλάτι, Το κάρτα σας είναι απενεργοποιημένο, βάλει γιουσερνάμε και πασγουρντ
  • Ο υπολογιστής σας έχει 10.000 ιούς! Κατεβάστε τη λύση τώρα!
  • Είναι αργός ο υπολογιστής σας? Όχι? Μπορούμε να βοηθήσουμε!
Ξέρετε τι παρακινεί περισσότερο τον άνθρωπο από την επιθυμία? Ο φόβος. Όσοι απατεώνες δεν πάνε να μας γλυκάνουν, κάνοντας δήθεν τα ονειρά μας πραγματικότητα, προσπαθούν να μας τρομάξουν.
Αν ένα site στο internet σας λέει πως έχετε ιό, να επιστευτείτε μόνο το δικό σας antivirus.
Αν σας έρθει e-mail από την τράπεζα, πάρτε τηλέφωνο την τράπεζα και επιβεβαιώστε αν όντως υπάρχει πρόβλημα - και, προς θεού, σε καμία περίπτωση μην βάλετε username και password.
Αν ο υπολογιστής σας είναι αργός, Windows τρέχετε, τι περιμένετε?
malwaredefender2009
Προπαντός, μην ψαρώνετε.
Επίλογος
Αν ακολουθήσουμε όλες τις παραπάνω συμβουλές, ο μόνος τρόπος να πιάσουμε ιό είναι από καθαρή γκαντεμιά.
Τώρα αν στην εταιρεία που δουλεύουμε πιάσει ένας συνάδελφος ιο, που διαδίδεται μέσω δικτύου LAN, ο οποίος προσβάλλει τον υπολογιστή μας πριν προλάβει το antivirus να κατεβάσει τις τελευταίες ενημερώσεις, ε, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε στο αφεντικό μας να πάψει να αναλαμβάνει δουλειές του Μητσοτάκη...
Έχετε καμιά συμβουλή που ξεχάσαμε να αναφέρουμε? Γράψτε τη μας στα σχόλια, και θα την προσθέσουμε!