Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αναβιώνει η "Μεγάλη Απόδραση"

 Με την ιστορική απόδρασή τους έγιναν σύμβολο ελευθερίας και αποφασιστικότητας για όσους επιβίωσαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την ταινία του 1963, που αποτύπωσε την ιστορία τους και την ανδρεία τους, στην οποία πρωταγωνίστησαν οι Steve McQueen και Richard Attenborough, ένας ιστορικός ασχολείται με τους ηρωικούς άνδρες της RAF.








 

Οι αιχμάλωτοι πολέμου των Γερμανών κατασκεύασαν το 92 μέτρων τούνελ από 4.000 σανίδες κρεβατιών, ενώ έσκαψαν το χώμα με χιλιάδες μαχαιροπίρουνα. Ενενήντα διπλά κρεβάτια, 635 στρώματα, 3.424 πετσέτες και περίπου 1400 κουτιά γάλα ήταν τα σύνεργα ώστε να φτιάξουν ένα πρόχειρο αλλά άρτιο σύστημα εξαερισμού στο τούνελ που θα γινόταν ο δρόμος διαφυγής τους από την αιχμαλωσία. Σύμφωνα με μελέτες, η απόδραση από το περιβόητο στρατόπεδο Stalag Luft III στην Πολωνία, ήταν... αδιανόητη, καθώς ήταν κατασκευασμένο πάνω σε αμμώδες έδαφος, καθιστώντας αδύνατη την κατασκευή παρόμοιου τούνελ.



Ωστόσο, ιστορικός του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ο δρ. Hugh Hunt, θέλησε να μελετήσει τοn τρόπο απόδρασης των ανδρών και τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν για να κερδίσουν την ελευθερία τους. Έτσι επέστρεψε στο στρατόπεδο και με τη βοήθεια ειδικών, αρχαιολόγων, βετεράνων και προσωπικού της RAF θέλησε να ανακατασκευάσει ένα παρόμοιο τούνελ μήκους μόλις 10 μέτρων.



Από την ανασκαφή οι ειδικοί ανακάλυψαν δύο σήραγγες αλλά και συντρίμμια διάσπαρτα στο χώμα, που απέμειναν εκεί 70 χρόνια μετά το γεγονός. Η ομάδα ακολούθησε την πορεία των αιχμαλώτων, προσπαθώντας να αναβιώσουν την ιστορική απόδρασή τους. Χρησιμοποίησαν παρεμφερή εργαλεία για τη διώρυξη της σήραγγας, αναπαρέστησαν την ιστορική πορεία του τρόλεϊ απ’ όπου 76 αιχμάλωτοι κατάφεραν να βγουν σώοι.



Ο καθηγητής του Κέιμπριτζ θέλησε με το εγχείρημά του να αποδείξει πόσο επικίνδυνη και δύσκολη ήταν η απόπειρα απόδρασης των ανδρών: «Αν και μόλις μία χούφτα ανθρώπων εργαζόταν μέσα στο τούνελ, στο σχέδιο διαφυγής εργάστηκαν εκατοντάδες αιχμάλωτοι αν και δεν γνώριζαν ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Ήταν υποχρέωση ορισμένων ανδρών να μεταφέρουν κάδους με μπάζα και άλλων να κρατούν τσίλιες και να ενημερώνουν όταν πλησίαζε Γερμανός φύλακας, ωστόσο δεν γνώριζαν για ποιο λόγο εμπλέκονταν σ’ αυτήν την αποστολή. Περίπου έναν χρόνο έσκαβαν το τούνελ και 70 χρόνια έχει παραμείνει μυστικό η όλη ιστορία. Θέλαμε να αποτίσουμε τιμή δείχνοντας πόσο δύσκολο κι επικίνδυνο ήταν το να κατασκευάσουν αυτό το τούνελ». Επίσης, μιλώντας για την κατασκευή του τούνελ πάνω στο αμμώδες έδαφος, ο καθηγητής ανέφερε: «Έιναι σαν να φτιάχνεις κάστρα στην άμμο... Είναι απλώς απ΄σιτευτο τι κατάφεραν δεδομένου πόσο δύσκολο ήταν».



Σκάβοντας επί έναν χρόνο δύο σήραγγες, 76 αιχμάλωτοι πολέμου κατάφεραν να αποδράσουν από το γερμανικό στρατόπεδο τον Μάρτιο του 1944.

 Πηγή