Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

«Εγώ τον σκότωσα»

Ενώ η διεθνής κοινότητα απαιτεί ενδελεχή έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Μουαμάρ Καντάφι, ένας νεαρός μαχητής του NTC δήλωσε σε βίντεο του ότι ήταν αυτός που σκότωσε τον συνταγματάρχη.





 


Όπως μεταδίδει το Russia Today, o Sanad al-Sadek al-Ureibi διέρρευσε στο Διαδίκτυο βίντεο όπου με τη δήλωσή του αναιρεί την ανακοίνωση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης σύμφωνα με την οποία ο Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών των υποστηρικτών του με τους μαχητές του ΕΜΣ.

Αντιθέτως, ο νεαρός άνδρας αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τον θάνατο του πρώην ηγέτη της Λιβύης: «Συναντήσαμε τον Καντάφι στον δρόμο καθώς περπατούσε περικυκλωμένος από αγόρια και κορίτσια. Τον πυροβόλησα δύο φορές. Η μία σφαίρα τον χτύπησε στη μασχάλη και η δεύτερη στο κεφάλι. Δεν πέθανε αμέσως. Πέρασε περίπου μισή ώρα», αναφέρει στο βίντεο ο νεαρός μαχητής.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο μαχητής, δεν του άρεσε η ιδέα να αφήσουν τον Καντάφι να ζήσει. Οι άνδρες που ανέκριναν τον al-Ureibi έδειξαν στην κάμερα μία αιματοβαμμένη μπλούζα και ένα χρυσό δαχτυλίδι, στο οποίο ήταν χαραγμένο το όνομα της δεύτερης γυναίκας του Καντάφι, Safia, τα οποία φέρεται να πήρε από τη σορό του συνταγματάρχη ο άνδρας. Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει σχολιάσει ακόμη τους ισχυρισμούς του άνδρα αν και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη εκδοχή του θανάτου του πρώην ηγέτη.



Από σφαίρα επήλθε ο θάνατος του Καντάφι

Από τραύμα που προκλήθηκε από όπλο πέθανε ο Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με έναν από τους γιατρούς που πραγματοποίησαν νεκροψία στη σορό του.

Λίβυοι γιατροί πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύχτας νεκροψία στη σορό του πρώην ισχυρού άνδρα της Λιβύης, ο οποίος σκοτώθηκε πριν από λίγες μέρες, όπως δήλωσε ένας από αυτούς σήμερα στο Ρόιτερς. «Την ολοκληρώσαμε στη διάρκεια της νύχτας»,δήλωσε η πηγή που διατήρησε την ανωνυμία της.

Η νεκροψία διεξήχθη σε νεκροτομείο της πόλης Μισράτα, η οποία βρίσκεται 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η σορός του Καντάφι θα μεταφερθεί και πάλι στον καταψύκτη κρεοπωλείου στη Μισράτα, όπου εκτίθετο σε κοινή θέα. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε, πάντως, ότι στη συνέχεια η σορός του Καντάφι θα παραδοθεί στην οικογένειά του.

 Ο Μουαμάρ Καντάφι φέρεται ότι είχε ζητήσει με σημείωμά του να ταφεί στη Σύρτη

Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι είχε ζητήσει γραπτώς να ταφεί στη γενέτειρά του, τη Σύρτη, τρεις ημέρες πριν σκοτωθεί την Πέμπτη, αναφέρει σήμερα η ιστοσελίδα Seven Days News, που πρόσκειται στο καθεστώς Καντάφι.

Επικαλούμενη σημείωμα που φέρεται ότι είχε γράψει ο πρώην Λίβυος ηγέτης στις 17 Οκτωβρίου, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι ο ίδιος είχε ζητήσει, σε περίπτωση που σκοτωθεί, να ταφεί σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση, σε κοιμητήριο της Σύρτης, κοντά στους συγγενείς του.

Ο Καντάφι φέρεται ακόμη να είχε ζητήσει η οικογένειά του, "ειδικά οι γυναίκες και τα παιδιά να έχουν καλή αντιμετώπιση."

"Ο λιβυκός λαός θα πρέπει να διατηρήσει την ταυτότητά του, τα επιτεύγματά του, την ιστορία του και τους ήρωές του που τον εμπνέουν...θα πρέπει να συνεχίσει να αντιστέκεται στην όποια ξένη επιθετικότητα," φέρεται να έγραψε ο Καντάφι.

"Στέλνω τα χαιρετίσματά μου σε όλα τα μέλη της οικογένειάς μου, στη Λιβύη και σε όλους τους πιστούς ανθρώπους στον κόσμο που μας στήριξαν με την καρδιά τους," γράφει το σημείωμα.

Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι ο Καντάφι είχε δώσει το σημείωμα σε τρεις πιστούς του άνδρες και ένας από αυτούς το παρέδωσε στην ιστοσελίδα. Πάντως, η αυθεντικότητα του σημειώματος δεν έχει πιστοποιηθεί από ανεξάρτητη πηγή.
 Πηγή