Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΧΡΥΣΑ ΛΟΥΚΕΤΑ: Γονάτισαν και τα ιστορικά μαγαζιά της Αθήνας

Εμπορικές φίρμες με ιστο­ρία δεκαετιών, εκλε­κτή πελατεία και φήμη, λυγί­ζουν υπό την πίεση της ύφεσης που δεν κάνει διακρίσεις, χτυπώντας ακό­μα και τα πιο "δυνατά" πό­στα στο κέντρο της Αθήνας





Τίτλοι τέλους
«Ευχαριστούμε την πελατεία μας των 112 ετών. Κατάστημα Νησιώτης 1899-2011». Με αυτή τη φράση αναρτημένη σε ένα πανό στη βιτρίνα του το ιστορικό κατάστημα ασημικών κατέβασε ρολά την περασμένη Κυριακή
Η κρίση έχει πλήξει για τα καλά όλες τις "δυνατές" εμπορικές συνοικίες της χώρας. Οι πολυσύχναστοι δρόμοι στην καρδιά της πρωτεύουσας παρουσιάζουν μια εικόνα θλιβερή. Κλειστά καταστήματα, άδειες βιτρίνες, μαγαζιά έχουν μεταφερθεί σε λιγότερο ακριβές ζώνες.
Οσο βαθύτερα εισέρχεται η Ελλάδα στην ύφεση, παραδοσιακά "κάστρα" του εμπορικού κόσμου καταρρέουν. Επιχειρήσεις φημισμένες, με παραδοσιακή πελατεία, που στεγάζονταν στα καλύτερα πόστα βάζουν λουκέτο. Και όσοι έμποροι αντέχουν δεν ξέρουν τι τους... ξημερώνει.
"Ευχαριστούμε την πελατεία μας των 112 ετών. Κατάστημα Νησιώτης 1899-2011". Με αυτή τη φράση αναρτημένη σε ένα πανό στη βιτρίνα του ιστορικού καταστήματος ασημικών αποχαιρέτησε την περασμένη Κυριακή η κ. Μάρα Νησιώτη τους πελάτες της. Κατέβασε τα ρολά και έφυγε... Ηταν μια δύσκολη απόφαση που "ζυμωνόταν" για περισσότερο από 6 μήνες στο μυαλό της.
Τις επόμενες ημέρες οι δύο υπάλληλοι που εργάζονταν επί σειρά ετών στην επιχείρηση κανόνιζαν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Η κ. Σοφία Βασιλοπούλου δούλευε εκεί 26 χρόνια, τοποθετούσε τα εναπομείναντα ασημικά σε υφασμάτινες θήκες και μαζί με τη συνάδελφό της προσπαθούσαν να βάλουν σε τάξη την... υπεραιωνόβια ιστορία.
Η κρίση έχει χτυπήσει αλύπητα τον εμπορικό κόσμο, με αποτέλεσμα γνωστές φίρμες και μαγαζιά με μακρόχρονη ιστορία στο κέντρο της Αθήνας να βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο
Η κρίση έχει χτυπήσει αλύπητα τον εμπορικό κόσμο, με αποτέλεσμα γνωστές φίρμες και μαγαζιά με μακρόχρονη ιστορία στο κέντρο της Αθήνας να βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο
"Κατέβασα τα ρολά και ξήλωσα μια ζωή 100 ετών. Το λιγότερο που μπορούσα να κάνω ήταν να ευχαριστήσω τον κόσμο", λέει στο "Εθνος της Κυριακής" η κ. Νησιώτη, ιδιοκτήτρια του καταστήματος.
"Με πόνεσε πάρα πολύ το ότι αναγκάστηκα λόγω της οικονομικής κρίσης να βάλω λουκέτο. Γνώριζα πολύ καλά εδώ και 6 μήνες ότι πρέπει να κλείσω το μαγαζί, αλλά ''δεν μου πήγαινε η καρδιά''. Ηταν ένα είδος μαρτυρίου, σαν να έχανα τον άντρα μου για δεύτερη φορά. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ουσιαστικά ''αιμοδοτούσα'' την επιχείρηση".
Γονάτισαν και τα ιστορικά μαγαζιά της Αθήνας
Οι δυσκολίες
Ο σύζυγός της Σταύρος έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2010, όμως η ίδια τα τελευταία 5 χρόνια είχε αναλάβει τη διαχείριση του μαγαζιού γιατί τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε δεν του επέτρεπαν να ασχοληθεί.
Η επιχείρηση ξεκίνησε από τον παππού Νησιώτη το 1896 και λίγα χρόνια αργότερα το 1899 στεγάστηκε το κατάστημα στην ίδια θέση όπου και παρέμεινε μέχρι σήμερα. Σταδίου και Κολοκοτρώνη.
Γονάτισαν και τα ιστορικά μαγαζιά της Αθήνας
"Από το μαγαζί μας έχει περάσει ολόκληρη η Ελλάδα. Ο κόσμος ερχόταν από παντού για να αγοράσει ασημικά, να κάνει τις προίκες των κοριτσιών. Τη ''χρυσή εποχή'' στην εταιρεία απασχολούνταν 35 υπάλληλοι. Τώρα είχαν απομείνει δύο κυρίες που δούλευαν μαζί μας", λέει η κ. Νησιώτη.
Το μαγαζί που διατηρούσε η οικογένεια στην Κηφισιά είχε κλείσει από το 2008. Οπως μας εξηγεί η ιδιοκτήτρια, δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τη λειτουργία και των δύο καταστημάτων από κοντά.
Γονάτισαν και τα ιστορικά μαγαζιά της Αθήνας
"Ηταν πολύ ωραία χρόνια. Είχαμε πάντα προσωπική σχέση με τους πελάτες μας, γι' αυτό και αγαπώ πολύ τον κόσμο που μας στήριξε. Από την άλλη έχω μεγάλη πικρία, γιατί αυτό το παραδοσιακό μαγαζί της Αθήνας κατάφερε να ξεπεράσει τον πόλεμο, την Κατοχή, τον εμφύλιο, τη χούντα, τα επεισόδια του κέντρου, δύσκολες καταστάσεις και λύγισε μπροστά στο ΔΝΤ. Αυτή τη φορά δεν άντεξε. Με λυπεί το ότι οι ιθύνοντες δεν έδωσαν σημασία στη μεσαία τάξη και στους επιχειρηματίες. Εύχομαι να έχουμε δύναμη και να αντέξουμε ως λαός".
Η επιχειρηματίας παραδέχεται ότι τα ενοίκια των καταστημάτων στο κέντρο είναι υπερβολικά, όμως στη δική της περίπτωση σεβάστηκαν την παλαιότητα της εταιρείας. "Δεν εννοώ ότι το ενοίκιο ήταν χαμηλό, όμως οι λόγοι που με ανάγκασαν να κλείσω το μαγαζί είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων. Το δικό μας είδος είναι εξειδικευμένο και σίγουρα ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Εμείς δεν ανεβάσαμε ποτέ τις τιμές εδώ και 10 χρόνια που περάσαμε στο ευρώ. Ισως αυτό να ήταν το λάθος μας".
«Μετά λύπης μου βλέπω ακόμη και ιστορικά μαγαζιά της Αθήνας να κλείνουν. Εχουμε περάσει πολέμους, σοβαρά ιστορικά γεγονότα, κακουχίες και αντέξαμε. Τώρα δεν γνωρίζω τι θα συμβεί...», λέει ο 92χρονος Ε
«Μετά λύπης μου βλέπω ακόμη και ιστορικά μαγαζιά της Αθήνας να κλείνουν. Εχουμε περάσει πολέμους, σοβαρά ιστορικά γεγονότα, κακουχίες και αντέξαμε. Τώρα δεν γνωρίζω τι θα συμβεί...», λέει ο 92χρονος Ευτύχιος Αλεξανδράκης, ιδιοκτήτης παραδοσιακού καταστήματος ένδυσης στην οδό Ερμού.

Η παραδοσιακή πελατεία που στήριξε διαχρονικά την επιχείρηση δεν περίμενε τη δυσάρεστη κατάληξη.
"Ολοι απόρησαν με το λουκέτο. Δεν το πίστευαν ότι θα λύγιζε αυτό το ιστορικό μαγαζί. Δεν ξέρω, ίσως τελικά να μην ήμουν καλή έμπορος..." λέει με παράπονο.
Η 65χρονη Μάρα Νησιώτη ακολούθησε τα παιδιά της που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο. "Η Ελλάδα δυστυχώς τρώει τα παιδιά της. Αγαπώ πολύ την πατρίδα μου και ίσως ξεκινήσω κάτι ''ελληνικό'' στην Αγγλία. Ακόμη δεν είναι τίποτα σίγουρο. Θα το ήθελα πολύ όμως".
Κατεβάζουν ρολά
Το βαρύ τίμημα της κρίσης στο λιανεμπόριο αποτυπώνεται άλλωστε και με αριθμούς. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για την περίοδο 25 Ιουλίου έως 6 Σεπτεμβρίου:
  • Μία στις 4 εμπορικές επιχειρήσεις στο σύνολο της χώρας έχει κλείσει.
  • Τα στοιχεία που προκύπτουν για κεντρικούς δρόμους της Αθήνας που παραδοσιακά έσφυζαν από καταναλωτική κίνηση είναι χαρακτηριστικά:
  • 2 στα 5 μαγαζιά στην οδό Σόλωνος (όπου διαπιστώνεται ρεκόρ συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων) έχουν βάλει λουκέτο.
  • 1 στα 3 καταστήματα στην οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι έκλεισε.
  • 32% των καταστημάτων στην οδό Σταδίου είναι κλειστά.
  • Στο Κολωνάκι, την πιο εμπορική και συνάμα ακριβή περιοχή του κέντρου, το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο.
  • Επίσης διαπιστώνεται από την έρευνα ότι η μη αντικατάσταση των επιχειρήσεων που κλείνουν από άλλες κυρίως στις εμπορικές περιοχές υποδηλώνει τη στασιμότητα της αγοράς, την έλλειψη ρευστότητας και το φοβικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για κάποια νέα επιχειρηματική κίνηση στον χώρο του εμπορίου.
ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ
Ο 92χρονος "βασιλιάς" της Ερμού δεν το βάζει κάτω
Το κατάστημά του βρίσκεται στο ίδιο σημείο εδώ και 151 χρόνια. Στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, στην οδό Ερμού, "δεσπόζει" το κατάστημα ένδυσης του Ευτύχιου Αλεξανδράκη. Η οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε το 1860 και μέχρι σήμερα παραμένει εκεί, στο νούμερο 27.
Ο 92χρονος σήμερα ιδιοκτήτης της επιχείρησης πήρε "τα ηνία" από τον πατέρα του το 1954 και μέχρι σήμερα βρίσκεται καθημερινά στο μαγαζί του να υποδέχεται τους πελάτες.
Το λουκέτο που έχουν βάλει πολλά και παραδοσιακά καταστήματα της πρωτεύουσας προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων του κέντρου και πολύ περισσότερο τον κ. Αλεξανδράκη, που δικαίως κατέχει τον τίτλο του "βασιλιά" της Ερμού.
"Η κατάσταση που ζούμε είναι τόσο δύσκολη που δεν σχολιάζεται..." λέει ο ίδιος στο "Εθνος της Κυριακής". "Μετά λύπης μου βλέπω ακόμη και ιστορικά μαγαζιά της Αθήνας να κλείνουν. Εχουμε περάσει πολέμους, σοβαρά ιστορικά γεγονότα, κακουχίες και αντέξαμε. Τώρα δεν γνωρίζω τι θα συμβεί...".
"Αντέχουμε"
Ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Γαλλία εργάστηκε στο κατάστημα της Ερμού και το ανέλαβε μετά τον θάνατο του πατέρα του. "Το μαγαζί μας από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του διέθετε μάλλινα αντρικά και γυναικεία ρούχα εισαγόμενα από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αντέχουμε μέχρι σήμερα γιατί πιστεύω ότι σε καλές, κερδοφόρες εποχές πρέπει ο επιχειρηματίας να δημιουργεί αποθεματικά.
Στο εμπόριο είναι απαραίτητο να προβλέπουμε τις δυσκολίες. Με ρωτούν πάντα, ακόμη και ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναρωτηθεί στο παρελθόν, με ποιον τρόπο επιβιώνει η επιχείρηση τόσα χρόνια. Η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια: Με συνετή διαχείριση..." καταλήγει ο κ. Αλεξανδράκης.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ
Η ύφεση μας έκανε... έξωση από τη Σταδίου
Η ιστορική φίρμα "Τσαντίλης" έβαλε λουκέτο στο κατάστημα της οδού Σταδίου τον Ιούλιο του περασμένου χρόνου. Λίγους μήνες μετά έκλεισε και το κατάστημα στο Χαλάνδρι. Τα υπόλοιπα καταστήματα της επιχείρησης συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, αλλά όπως λέει στο "Εθνος της Κυριακής" ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αλέξης Τσαντίλης, αν χρειαστεί να μεταφερθούν κάποια θα γίνει, αφού ο στόχος είναι η μείωση του κόστους.
"Ολη η αγορά προσπαθεί να επιβιώσει. Υπάρχουν τα μαγαζιά μας στην Ερμού και την Πανεπιστημίου, οπότε ήταν υπερβολή να διατηρούμε άλλο ένα κατάστημα, το τρίτο ουσιαστικά, στην ίδια περιοχή" λέει. Η εμπορική, οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, τη δεκαετία του '50 ασχολήθηκε με τα υφάσματα και τη δεκαετία του '70 με το γυναικείο ρούχο. "Τα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων σε πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλά, αφού δεν έχουν προσαρμοστεί ανάλογα με την κρίση", αναφέρει. Το λουκέτο που μπήκε στο ιστορικό κατάστημα "Νησιώτης" τον συγκλόνισε. "Σπαράζει η καρδιά μου. Πέρασα από το μαγαζί και διάβασα την επιγραφή στη βιτρίνα. Είναι κρίμα να κλείνουν τα μαγαζιά που έχουν γράψει Ιστορία στον εμπορικό κόσμο" καταλήγει.
ΚΛΑΡΑ ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΩΤΗ - ΕΘΝΟΣ
Πηγή