Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ανακαλύφθηκε τέταρτο φεγγάρι του Πλούτωνα

Αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα τέταρτο φεγγάρι σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Πλούτωνα, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.







Οι επιστήμονες αποκαλούν, προσωρινά, το νέο φεγγάρι P4 και εκτιμούν ότι έχει διάμετρο 13 με 34 χιλιόμετρα. Αυτό είναι το μικρότερο από τα τέσσερα φεγγάρια του πλανήτη. Το μεγαλύτερο, ο Χάρων, έχει διάμετρο 1.043 χιλιόμετρα και τα δυο άλλα, Νιξ και Ύδρα, έχουν διάμετρο από 32 - 113 χιλιόμετρα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο έψαχνε για δακτυλίους γύρω από τον Πλούτωνα, στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος, όταν εντόπισε το P4.

"Το θεωρώ αξιοσημείωτο ότι οι κάμερες του Hubble μας έδωσαν τη δυνατότητα να δούμε ένα τέτοιο μικρό αντικείμενο με τόση σαφήνεια από απόσταση μεγαλύτερη των 5 δισεκατομμυρίων χλμ.", δήλωσε ο Μαρκ Σοουόλτερ του Ινστιτούτου SETI στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας, ο οποίος είναι επικεφαλής αυτού του προγράμματος παρατήρησης με το Hubble.

Η παρατήρηση από το Hubble πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εργασιών για την υποστήριξη της αποστολής "Νέοι Ορίζοντες" της NASA, στην οποία έχει προγραμματιστεί μια στενή επαφή με τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του το 2015.

Το P4 βρίσκεται ανάμεσα στις τροχιές του Νιξ και της Ύδρα, που ανακαλύφθηκαν από το Hubble το 2005. Ο Χάρων ανακαλύφθηκε το 1978 από το αμερικανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο.

Πηγή
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=295005