Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Σήματα καπνού από τους Ναβάχο














Αρχαιολόγοι και εθελοντές εξοπλισμένοι με ειδικές φλόγες θα σχηματίσουν σύννεφα καπνού στην περιοχή των Τεσσάρων Γωνιών για να μελετήσουν πώς οι πρώτοι Ναβάχο χρησιμοποιούσαν τα σήματα καπνού για να προειδοποιήσουν την παρουσία εισβολέων. Υπάρχουν περισσότερα από 200 pueblitos (ινδιάνικα χωριά) - συνήθως υψηλά στις προεξοχές των βράχων όπου επιτηρούν τη λεκάνη του San Juan Basin - τα οποία οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι χτίστηκαν από τους Ναβάχο πριν από 300 περίπου χρόνια για να τους προστατεύουν από τους ισπανούς εξερευνητές και τις γειτονικές φυλές. "Εάν ακούσετε να πλησιάζει κάποιος εχθρός, αναρριχηθείτε σε αυτές τις προεξοχές και σηκώστε τη σκάλα όπου μπορείτε να κρυφτείτε για λίγο", λέει ο Ron Maldonado, διευθυντής προγράμματος του Ιστορικού Τμήματος Διατήρησης του Έθνους των Ναβάχο (Navajo Nation Historic Preservation Department).

Οι τοποθεσίες στην περιοχή όπου το Νέο Μεξικό, η Αριζόνα, το Κολοράντο και η Γιούτα συναντιούνται, εμφανίζουν υπολείμματα από αυτά που ήταν κάποτε τρομερές δομές φτιαγμένες από συσσωρευμένο ψαμμίτη. "Η θεωρία είναι ότι οι Ναβάχο εγκλωβισμένοι μέσα στα pueblitos, ενδεχομένως χρησιμοποιούσαν καπνό για να στείλουν προειδοποιητικά μηνύματα σε μεγάλες αποστάσεις", λέει ο Jim Copeland, αρχαιολόγος στο Διεύθυνση Διαχείρισης Εδάφους (Bureau of Land Management), στο Farmington. Ο Copeland αναφέρει πως πειράματα που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αποκάλυψαν πως η μέθοδος προειδοποίησης θα μπορούσε να λειτουργεί γενικότερα, αλλά νέες τοποθεσίες έχουν προσδιοριστεί από τότε και οι επιστήμονες θέλουν να ξέρουν περισσότερα για το πώς τα σήματα θα μπορούσαν αναμεταδίδονται. Βελτιωμένα υπολογιστικά μοντέλα και λεπτομερής ανάλυση έχουν προτείνει την ιδέα ενός "συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης". "Ακόμη προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε τις μεγάλες αποστάσεις και τις τοποθεσίες που προκαλούν ερωτηματικά. Ενδεχομένως να μπορείς πολύ εύκολα να δεις από το Α στο Β, αλλά η θέαση από το Α στο Γ δημιουργεί μια απορία κι αυτό είναι κάτι που θέλουμε να εξετάσουμε", αναφέρει ο Copeland.

Οι εθελοντές προγραμμάτισαν να φθάσουν σε μερικές από τις μακρινές αμυντικές περιοχές μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Η αποστολή τους: να ξεκινήσουν τα σήματα καπνού τους και να ανιχνεύσουν στον ορίζοντα για άλλες στήλες καπνού. Ένα μεγάλο μέρος της περιοχής των Τεσσάρων Γωνιών είναι γνωστό ως Dinetah, η προγονική πατρίδα των Ναβάχο. Η παραδοσιακή ιστορία δημιουργίας της φυλής των Ναβάχο, επικεντρώνεται σε αυτή την περιοχή. 'Το Dinetah είναι ουσιαστικά η θέση εμφάνισης των Ναβάχο", λέει ο Maldonado. "Η χρονολόγηση με τους δακτυλίους των δένδρων αποκαλύπτει πως οι περισσότερες από τις περιοχές είναι από τις αρχές του 1700", αναφέρει ο Patrick Hogan σύμβουλος του πανεπιστημίου του New Mexico, του τμήματος της Αρχαιολογίας. Ερεύνησε τις περιοχές κατά τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν άρχισε η εντατική αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου κι επομένως οι αρχαιολογικές έρευνες έγιναν απαραίτητες. "Συνολικά", λέει ο Hogan, "οι ερευνητές ενδιαφέρονται να κατανοήσουν καλύτερα την πρώιμη κοινωνική οργάνωση των Ναβάχο και τις διασυνδέσεις μεταξύ των κοινοτήτων τους. Ένας τρόπος για να σκεφτούμε τη σύνδεση αυτών των μεγαλύτερων κοινοτήτων είναι να εντοπίσουμε ποιες αμυντικές περιοχές έχουν τη πλήρη θέαση, η μια της άλλης. Δεν πρόκειται να έχουν την ίδια θέα προς όλες. Θα πρέπει να είναι σε συστάδες, και εκείνες οι συστάδες ίσως μας δώσουν μια βάση για να ορίσουμε τις μεγαλύτερες ομάδες συνεργασίας". Ενώ περισσότερες από 200 αμυντικές τοποθεσίες έχουν τεκμηριωθεί, ο Copeland πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερες οι οποίες είναι καλυμμένες και κρυμμένες κάτω από αιώνες άμμου και θάμνων.


Πηγή
http://www.sciencenews.gr/index.php/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/14-%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/345-%CE%A3%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%8D-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%9D%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CF%87%CE%BF