Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΥΓΕΙΑ: Τα 5 είδη πονοκεφάλου: βρείτε ποιο σας… τυραννάει









Πονάτε στους κροτάφους, πίσω από τα μάτια ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού; Εντοπίστε το σημείο που εκδηλώνεται ο πονοκέφαλος και αναγνωρίστε το είδος του.

Μην σας φαίνεται ανούσιο το να γνωρίζετε ποιος τύπος πονοκεφάλου σας ταλαιπωρεί. Αν τον μάθετε, θα μπορέσετε με τις συμβουλές του γιατρού σας να τον αντιμετωπίσετε αναλόγως, γι’ αυτό ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω σημεία που θα σας βοηθήσουν να «βαφτίσετε» τον πονοκέφαλό σας.

Πονοκέφαλος τάσεως: ο κύριος ένοχος είναι το στρες

Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο, στον οποίο οι περισσότεροι θα αναγνωρίσετε τα χαρακτηριστικά και του δικού σας πονοκεφάλου. Προκαλεί έναν διαρκή πόνο ή πίεση γύρω από το κεφάλι, ειδικά στους κροτάφους ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού. Δεν είναι τόσο έντονοι όσο οι ημικρανίες και συνήθως δεν προκαλούν ναυτία ή τάση για εμετό, ούτε σας εμποδίζουν από τις καθημερινές σας δραστηριότητες – απλώς τις δυσκολεύουν. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το είδος μπορεί να προκαλείται από τη σύσπαση των μυών του λαιμού και της κεφαλής, η οποία πολλές φορές οφείλεται στο στρες, αλλά και σε πιθανές αλλαγές των χημικών ουσιών του εγκεφάλου. Για την ανακούφισή τους αρκεί η ασπιρίνη, η ιβουπροφένη και η ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη).

Αθροιστικός πονοκέφαλος: μην τον μπερδεύετε με την ημικρανία

Πρόκειται για ένα όχι και τόσο συχνό είδος κεφαλαλγίας, το οποίο επηρεάζει περισσότερο τους άντρες από τις γυναίκες. Εμφανίζεται ξαφνικά, με έντονο πόνο στην ίδια πλευρά του κεφαλιού, συνήθως πίσω από το μάτι και τον κρόταφο και συνοδεύεται από δάκρυα στο μάτι που βρίσκεται στην πλευρά του κεφαλιού που πονάει ή καταρροή και βούλωμα στο αντίστοιχο ρουθούνι. Κατά τη διάρκεια εμφάνισης αυτού του είδους πονοκεφάλου, οι περισσότεροι αισθάνονται ανήσυχοι, δεν μπορούν να βολευτούν πουθενά και δεν μπορούν να ξαπλώσουν, όπως συμβαίνει συνήθως και σε αυτούς που πάσχουν από ημικρανίες, ενώ μερικοί αναφέρουν και εμετούς. Η αιτία της αθροιστικής κεφαλαλγίας είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία που μπορεί να εξαλείψει τους πονοκεφάλους, αλλά υπάρχουν φάρμακα τα οποία συνιστούν οι γιατροί και μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και τη διάρκεια των κρίσεων.

Πονοκέφαλος ιγμορίτιδας: φταίνε τα ιγμόρεια

Όταν υπάρχει φλεγμονή στα ιγμόρεια, προκαλείται πόνος, ο οποίος συχνά συνοδεύεται από πυρετό και πύον, το οποίο ανιχνεύεται με ειδικό μικροσκόπιο από το γιατρό. Ο πόνος σε αυτή την περίπτωση εντοπίζεται στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, γύρω από το μέτωπο και μάλιστα όταν σκύβετε, νιώθετε ένα βάρος να μετακινείται προς τα μπροστά μέσα στο κεφάλι. Αυτού του είδους οι κεφαλαλγίες μπορούν να θεραπευτούν με αντιβιοτικά που θα αντιμετωπίσουν τη βακτηριδιακή μόλυνση που προκαλεί την ιγμορίτιδα, αντιϊσταμινικά ή αποσυμφορητικά.


Πονοκέφαλος λόγω φαρμάκων: προσοχή στις συνιστώμενες δοσολογίες

Η υπερβολική κατανάλωση παυσίπονων για τον πονοκέφαλο μπορεί να έχουν αντίθετο αποτέλεσμα και τελικά να τον εντείνουν – μέσα στα παυσίπονα συμπεριλαμβάνονται και αυτά που αναφέραμε πιο πάνω, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφένη και η ακεταμινοφαίνη, αλλά και συνταγογραφούμενα χάπια. Μια θεωρία που εξηγεί το φαινόμενο αυτό είναι ότι τα πολλά φάρμακα διεγείρουν τον εγκέφαλο, κάτι που αποτελεί αιτία πονοκεφάλου, γι’ αυτό προσέξτε την κατανάλωσή τους και μην υπερβαίνετε τη δοσολογία που σας συνέστησε ο γιατρός σας.

Ημικρανία: όταν το μισό… κεφάλι «πάσχει»

Στην Ελλάδα περίπου 10 στους 100 ανθρώπους πάσχουν από ημικρανίες και τις περισσότερες φορές αυτό το είδος πονοκεφάλου ταλαιπωρεί πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας. Τα συμπτώματα είναι πόνος στη μία πλευρά του κεφαλιού που μοιάζει με σφυροκόπημα και δυσχεραίνει την καθημερινότητά σας ή σας εμποδίζει ακόμη και να πάτε στη δουλειά σας, ενώ η ένταση κυμαίνεται από μέτρια έως έντονη. Αν αισθάνεστε τα περισσότερα από τα παραπάνω και στις περισσότερες κρίσεις έχετε τάση για εμετό, ναυτία, ευαισθησία στο φως και τον ήχο και έχετε παρουσιάσει τουλάχιστον 5 επεισόδια στο παρελθόν που διήρκησαν από 4 έως 72 ώρες, τότε η διάγνωση του γιατρού σας πιθανότατα θα είναι η ημικρανία. Περίπου το 15%-20% που πάσχει από αυτό το είδος κεφαλαλγίας αναφέρει ανάμεσα στα συμπτώματα οπτικές παραμορφώσεις και μούδιασμα στο χέρι.

Πηγή
http://www.clickatlife.gr/story/ygeia/ta-5-eidi-ponokefalou-breite-poio-sas%E2%80%A6-turannaei?id=1980086