Σε πιάνει συχνά πονοκέφαλος ή έχεις ενοχλήσεις στο στομάχι σου αλλά οι εξετάσεις είναι ξεκάθαρες: δεν οφείλονται σε παθολογικά αίτια. Ψάξε την αιτία πιο... βαθιά!
Τα σενάρια είναι δεκάδες: κάθεσαι κάθε βράδυ στον καναπέ σου έτοιμη να χαλαρώσεις, αλλά το στομάχι σου αρχίζει να πονά και να μη σε αφήνει να ηρεμήσεις. Ή αισθάνεσαι έντονες ημικρανίες τις τελευταίες ημέρες και το γιατί παραμένει ανεξήγητο. Εάν οι απαραίτητες εξετάσεις και η διάγνωση του γιατρού σου έδειξαν ότι παθολογικά είσαι απολύτως υγιής, τότε, πριν αρχίσεις να αγνοείς τα συμπτώματα πιστεύοντας πως θα περάσουν ή ότι είναι ιδέα σου, αναζήτησε την αιτία κάπου βαθύτερα: στην ψυχική σου κατάσταση σου. Άλλωστε, οι αρχαίοι δεν υποστήριζαν αυθαίρετα ότι «νους υγιής εν σώματι υγιεί», πιστεύοντας πως η ψυχή και το σώμα είναι ένα και τα διαχώριζαν μόνο για θέματα ανάλυσης.
Μήπως νιώθεις ή έχεις...
Μήπως νιώθεις ή έχεις...
- πονοκέφαλο; Το έντονο στρες ή ένα οξύ ψυχικό τραύμα μπορεί να σου δημιουργήσει έντονη ταραχή, αναστάτωση, θυμό, στενοχώρια, τα οποία αν δεν τα εκφράσεις και δεν τα απελευθερώσεις, συσσωρεύονται στο κεφάλι σου και σου δημιουργούν κεφαλαλγίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που βιώνουν περισσότερο πονοκεφάλους είναι αυτά που παρουσιάζουν έντονη φιλοδοξία, υπερευαισθησία, τελειομανία, ευερεθιστότητα, άγχος και δεν εξωτερικεύουν εύκολα την απογοήτευσή τους σε περίπτωση που δεν κατακτήσουν τους στόχους τους, με αποτέλεσμα να αφήνουν την ταραχή τους να συσσωρεύεται στο κεφάλι τους και αυτό με τη σειρά του να πονάει.
- ενοχλήσεις στο στομάχι; Πόσες φορές έχεις ακούσει την έκφραση «αυτός μου κάθισε στο στομάχι»; Σίγουρα πολλές, αφού εκεί, απ' ό,τι φαίνεται, δεν καταλήγουν μόνο οι τροφές αλλά και οι εμπειρίες. Σκέψου τις «πεταλούδες» στο στομάχι που νιώθεις όταν ερωτεύεσαι. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει όταν σε καταβάλλει το άγχος, η στενοχώρια, οι εκκρεμότητες στη ζωή σου, ο φόβος και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί το στομάχι αποτελεί ένα μέσο έκφρασης των ψυχικών φορτίσεων, με συνέπεια να αντιδρά στις παραπάνω καταστάσεις κι εσύ να υποφέρεις από γαστρίτιδα, δυσκοιλιότητα, κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.λπ. Οι επιστήμονες, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ακόμη και το έλκος, για το οποίο ευθύνεται το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, μπορεί να προκληθεί από συναισθηματική φόρτιση, η οποία οδηγεί σε υπερέκκριση γαστρικών υγρών και πτώση της άμυνας του οργανισμού, με αποτέλεσμα την ευαισθησία του απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς.
- πόνο στην καρδιά ή «φτερουγίσματα»; Το στρες αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα και στην περίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι άνθρωποι με υψηλούς στόχους και φιλοδοξίες δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και είναι συχνά επιθετικοί και ευερέθιστοι. Όταν αντιμετωπίζουν συναισθηματικά προβλήματα ή καταπιέζονται από διάφορες καταστάσεις και ταυτόχρονα «πνίγουν» αυτό που αισθάνονται, αυξάνεται η αιμάτωση των στεφανιαίων αγγείων τους και ενδέχεται να εμφανίσουν καρδιαγγειακές νόσους, ακόμη και έμφραγμα. Επίσης, το υπερβολικό στρες αυξάνει την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να στενεύουν τα αγγεία και να επιβραδύνεται η κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει ισχαιμικό επεισόδιο. Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι για περίπου το 95% των υπερτασικών τα αίτια της πάθησής τους παραμένουν άγνωστα.
- οσφυαλγία; Όταν δεν υπάρχουν ευρήματα που να επιβεβαιώνουν κάποια πάθηση της σπονδυλικής σου στήλης, τότε σκέψου αν τελευταία έχεις αισθανθεί καταπίεση, υστερία ή έντονο άγχος, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα τα οποία παρουσιάζουν κάποια ψυχολογική διαταραχή πονούν περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Υποστηρίζεται, επίσης, ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ανεπαρκείς ή βιώνουν την αποτυχία σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο διατηρούν μια ακαμψία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στη μέση.
- πόνο στον αυχένα; Σίγουρα η δουλειά γραφείου μπροστά σε υπολογιστή για τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα και η κακή στάση σώματος είναι οι κύριοι υπαίτιοι του αυχενικού συνδρόμου, που συνοδεύεται με πόνους στην περιοχή αυτή. Υπάρχει, όμως, περίπτωση όταν έχεις καθημερινά υπερένταση και άγχος, να προκαλούνται συσπάσεις στους μυς του αυχένα, οι οποίες, όταν επαναλαμβάνονται συνεχώς, οδηγούν σε αυχεναλγία τάσεως. Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι αυτές οι συσπάσεις συμβαίνουν και σε άτομα που δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν σε κάποιες μεγάλες δεσμεύσεις τους.
- δερματικές παθήσεις; Η αλλεργική δερματίτιδα, το έκζεμα, η τριχόπτωση, η ψωρίαση, η ακμή είναι κάποιες από τις παθήσεις που ενδεχομένως να έχουν τη ρίζα τους σε ψυχολογικούς παράγοντες, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία. Το στρες είναι ένας λόγος έξαρσης δερματολογικών προβλημάτων, όπως επίσης ο φόβος, η αγωνία, η στενοχώρια, ο καταπιεσμένος θυμός, τα αντιφατικά συναισθήματα κ.ά.
- διαταραχές στον κύκλο; Εάν τον τελευταίο καιρό ο κύκλος σου δεν είναι σταθερός όπως παλιότερα, ή παρατηρείς αίμα ανάμεσα στις περιόδους και η καθιερωμένη γυναικολογική σου εξέταση δεν έδωσε απάντηση σε αυτά τα συμπτώματα, ψάξε την αιτία μέσα σου. Μήπως τελευταία οι αγχώδεις καταστάσεις έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά σου, αισθάνεσαι έντονη στενοχώρια, βρίσκεσαι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ή αισθάνεσαι ακόμη και κατάθλιψη; Τότε μόλις βρήκες την πιθανή αιτία του προβλήματός σου.
- αϋπνία; Συμβαίνει σε όλους: ένα προσωπικό πρόβλημα που μας απασχολεί, μια δύσκολη εργασία στη δουλειά, τα οικονομικά προβλήματα να μη μας αφήσουν να απολαύσουμε τον ύπνο μας και να νιώθουμε ένα κατακλυσμό από σκέψεις που διώχνουν μακριά τον ύπνο, με αποτέλεσμα η ώρα να περνάει κι εμείς το μόνο που έχουμε καταφέρει είναι να βρισκόμαστε σε διαρκή πάλη με τα σεντόνια! Εάν η αϋπνία αποτελεί μόνιμη κατάσταση, φανερώνει την αδυναμία του ατόμου να αποστασιοποιηθεί από το άγχος, τους φόβους και τις ευθύνες που φέρνει η καθημερινότητα και αφορά συνήθως ανθρώπους που θέλουν να έχουν πλήρη έλεγχο σε καταστάσεις και φοβούνται μήπως τον χάσουν.
- βρογχικό άσθμα; Δύο παράγοντες που συναντάμε συχνά σε άτομα που πάσχουν από άσθμα είναι η κατάθλιψη και το άγχος, ενώ στην περίπτωση των παιδιών με άσθμα έχει παρατηρηθεί αυξημένο άγχος, προβλήματα στο σχολείο, οικογενειακά προβλήματα και θετικό ψυχιατρικό ιστορικό στην οικογένεια. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των ασθματικών, όπως υποστηρίζουν κάποιοι ειδικοί, είναι και η υποχωρητική διάθεση απέναντι σε καταστάσεις που τους απειλούν. Αυτό οδηγεί σε υπερβολική αντίδραση των βρόγχων, με αποτέλεσμα τη σύσπασή τους, κάτι που, όταν συμβαίνει τακτικά, μπορεί να οδηγήσει σε άσθμα.
Οι ψυχοσωματικές παθήσεις αφορούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έχουν απασχολήσει πολλούς επιστήμονες. Δες τι επιλογές έχεις και πώς μπορείς να κινηθείς, προκειμένου να μην ξαναπείς «βγάζω σπυράκια», «τρέμω από τα νεύρα μου» ή «μου κόπηκε η ανάσα» και να το εννοείς.
- Μίλησε αρχικά με τον γιατρό σου: Η κλινική εξέταση είναι αυτή που θα σε παραπέμψει σε κάποια άλλη ειδικότητα, όπως αυτή του ψυχοθεραπευτή, αν αποδείξει ότι τα προβλήματά σου δεν οφείλονται σε παθολογικά αίτια. Αυτό πρέπει να αποτελέσει το πρώτο σου βήμα.
- Επικεντρώσου στην αιτία: Το κύριο μέλημά σου πρέπει να είναι να μάθεις πρώτα τι προκαλεί τον πόνο που νιώθεις και όχι πώς να τον επουλώσεις, χωρίς να γνωρίζεις πού οφείλεται. Μόνο όταν γνωρίζεις την αιτία, θα μπορέσει να βρεθεί και η λύση.
- Κάνε ψυχοθεραπεία: Εφόσον το πρόβλημα δεν είναι οργανικό, η ψυχοθεραπεία θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τη ρίζα του προβλήματος, π.χ., υπερβολικό άγχος, κατάθλιψη κ.λπ, και κατ' επέκταση να μειώσεις την ένταση και τη συχνότητα του πόνου που αισθάνεσαι, δουλεύοντας με τον ψυχολόγο πάνω στο πρόβλημα.
- Εξωτερίκευσε τα συναισθήματά σου: Είναι επιβεβαιωμένο και αποδεδειγμένο από τους ειδικούς ότι τα ψυχοσωματικά προβλήματα εμφανίζονται κυρίως σε ανθρώπους που είναι εσωστρεφείς και δεν εκφράζουν αυτό που νιώθουν, καταπιέζοντάς το. Συνεπώς η εξωτερίκευση των συναισθημάτων σου μπορεί να δράσει ως μέσο αντιμετώπισης, αλλά και πρόληψης.
- Ρίξ' το στη γιόγκα: Διάφορες μέθοδοι χαλάρωσης όπως η γιόγκα, που ταυτόχρονα ελέγχουν και την αναπνοή, μπορούν να σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις τη βασική αιτία του «κακού»: το στρες.
- Άλλαξε τρόπο ζωής: Φτιάχνοντας ένα σταθερό πρόγραμμα στον ύπνο, την ξεκούραση, τη γυμναστική σου, υιοθετώντας ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής και αναλαμβάνοντας μόνο τις υποχρεώσεις που μπορείς να φέρεις εις πέρας και όχι περισσότερες, θα αποκτήσεις συναισθηματική σταθερότητα, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις στον παράγοντα άγχος.
Η ολιστική αντιμετώπιση μπορεί να βοηθήσει!
Η ολιστική ιατρική που αντιμετωπίζει τον οργανισμό ως σύνολο και τον άνθρωπο ως ψυχή, νου και σώμα, εξετάζει τα προβλήματα που σε απασχολούν σε συναισθηματικό, σωματικό και πνευματικό επίπεδο, βοηθώντας σε να καταπολεμήσεις τα ψυχικά προβλήματά σου. Η ομοιοπαθητική, το ρέικι, ο βελονισμός αποτελούν κάποιες από τις επιλογές σου σε αυτό τον τομέα.
Πηγή
http://anthropinessxeseis.blogspot.com/2011/05/blog-post_17.html