«Η ουσία μελιτίνη που βρίσκεται στο δηλητήριο των μελισσών, θανατώνει τα καρκινογόνα κύτταρα, ενώ δεν επηρεάζει τα υγιή. Πρόκειται για τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας ομάδας επιστημόνων στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου σε εργαστηριακές έρευνες, η Μελιτίνη έδρασε κατασταλτικά σε περιπτώσεις καρκίνου των οστών. Συγκεκριμένα, ενήργησε άμεσα στην επιφάνεια καρκινικών κύτταρων, προκαλώντας τη νέκρωσή τους. Το δηλητήριο αυτό αποτελεί ένα ακόμη βιολογικό προϊόν έκκρισης των αδένων της μέλισσας, που χρησιμοποιεί ως άμυνα απέναντι στους εχθρούς της και η χρησιμότητα του στο τομέα της φαρμακευτικής είναι γνωστή από την αρχαιότητα, αφού χρησιμοποιείτο από τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.
Η πρόσφατη διαπίστωση ωστόσο των Αυστραλών ερευνητών ενδέχεται να αποτελέσει τη βάση ενός νέου τύπου χημειοθεραπείας με σαφώς μειωμένες παρενέργειες. Ηδη πάντως επιστημονικές ομάδες πειραματίζονται στη παραγωγή ποσοτήτων μελιτίνης, ώστε να είναι σε θέση να προχωρήσουν σε μεγαλύτερης έκτασης πειράματα». Τα παραπάνω τονίζει ο καθηγητής Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του ΑΠΘ Ανδρέας Θρασύβουλος, ο οποίος επισημαίνει πως, «αναφορές από όλο το κόσμο σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά τεκμηριώνουν η μια μετά την άλλη, τις θεραπευτικές δράσεις των προϊόντων της μέλισσας. Είναι δε αυτές τόσο πολλές ώστε ήδη δημιουργήθηκε ειδικός κλάδος στην ιατρική επιστήμη, η Μελλισσοθεραπεία». Παράλληλα όμως υπογραμμίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, αφού όλα αυτά βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών τους».
Ο κ. Θρασύβουλος αναφέρει ακόμη ότι: «Το δηλητήριο της μέλισσας σε αρκετές περιπτώσεις βοηθά ασθενείς που δέχονται δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις. (*Κλινικά αποτελέσματα υπάρχουν στη Ρωσία). Μεταξύ των περιπτώσεων που το δηλητήριο της μέλισσας βοήθα, είναι η γενική αθηροσκλήρωση, η αθηροσκλήρωση των περιφερειακών αγγείων αίματος, οι παραμορφώσεις σπονδυλαρθρίτιδας και οι τομές που γίνονται σε επεμβάσεις στον κοιλιακό χώρο. Επίσης το δηλητήριο των μελισσών διευρύνει τα τριχοειδή αγγεία και τις αρτηρίες, αυξάνει την αιμογλοβίνη, μειώνει το ιξώδες και την πηκτικότητα του αίματος, έχει διεγερτική δράση στην καρδιά και τους μυς, επηρεάζει τον μεταβολισμό και μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Οι επιδράσεις αυτές εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από Ρώσους επιστήμονες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το δηλητήριο της μέλισσας σε μεγάλο αριθμό ασθενών που υπέφεραν από φυματίωση. Εφαρμόστηκε ακόμη στη Ρωσία για τη θεραπεία ασθενών που υπέφεραν από αρθρίτιδα, μυαλγία, γαστρικό έλκος, πληγές που δύσκολα κλείνουν κ.ά.».
ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΙΝΑΙ «ΠΥΡΑΥΛΟΣ» ΦΥΣΙΚΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ
«Ένα κιλό μέλι ισοδυναμεί θερμιδικά με την κατανάλωση 5 κιλών πορτοκαλιών, η 60 φρέσκων αυγών, η 9 κιλών ψαριών η 3 κιλών κρέατος!», αναφέρει από πλευράς του ο Βασίλης Ζωής, ειδικός μελισσοκομίας του υπουργείου Γεωργίας, ο οποίος μας έστειλε επαινετική επιστολή για προηγούμενο, σχετικό με το μέλι, άρθρο του «Α.Τ.», προϊόν, το οποίο χαρακτηρίζει ως «πύραυλο φυσικών βιταμινών»!!! Προσθέτει δε ότι για να παράγουν οι μέλισσες 1 κιλό μέλι, χρειάζεται να κάνουν 17.000.000 επισκέψεις σε λουλούδια, με περίπου 120 διαδρομές καθημερινά!!!».
ΤΑΝΙΑ ΜΥΛΩΝΑ
Πηγή
http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=35196