Ονομάζεται «Αριστο+Τέλειον» και είναι το πρώτο πανελλαδικά αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο.
Με τη λειτουργία του επιτυγχάνεται η συγκράτηση των τιμών, προωθούνται σωστές διατροφικές συνήθειες και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας αλλά και κονδύλια για υποτροφίες!
Η δημιουργία αυτού του τύπου κυλικείου αποτελεί την πρώτη από μια σειρά πρωτοβουλιών που προγραμματίζουν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ με στόχο τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του ιδρύματος, την ανάπτυξη ιδίων εσόδων του ΑΠΘ και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων.
Με την εφαρμογή αυτού του μοντέλου επιδιώκεται η συγκράτηση των τιμών σε λογικά επίπεδα και η ανακατανομή του κέρδους στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς προβλέπεται για τη λειτουργία του οι προμηθευτές να χορηγήσουν τρεις υποτροφίες για τη σχολή ΝΟΠΕ. Επίσης, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τους φοιτητές.
Παράλληλα, λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την ποιότητα των προϊόντων και την προώθηση καλών διατροφικών πρακτικών όπως η διάθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών καθώς και βιολογικών προϊόντων.
«Πρόκειται για μία πρακτική που ανήκει στο πλαίσιο μιας πολιτικής αυτοδιαχείρισης, ανάπτυξης των ιδίων εσόδων και αξιοποίησης των δικών μας δυνατοτήτων. Οι συνθήκες της οικονομικής κρίσης και οι πολύ μεγάλες περικοπές του τακτικού προϋπολογισμού που έχουμε υποστεί φέτος ως πανεπιστήμιο μας οδηγούν στην αναζήτηση και εξεύρεση λύσεων σε εντελώς νέες κατευθύνσεις για τη διαχείριση των οικονομικών του πανεπιστημίου», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, και επισήμανε: «Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο που λειτουργεί σε ελληνικό ΑΕΙ. Προσβλέπουμε σε συγκεκριμένα οφέλη, όπως το γεγονός ότι το κέρδος από τη λειτουργία του κυλικείου θα ξαναγυρίσει στο πανεπιστήμιο, αλλά και στο ότι θα εργαστούν φοιτητές, οι οποίοι θα επιλέγονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ύστερα από μία ειδική διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα σε παιδιά που, λόγω οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα να εργάζονται μέσα στο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα να σπουδάζουν. Έχουμε δώσει προτεραιότητα σε οικολογικά προϊόντα και στην υγιεινή διατροφή. Ευελπιστούμε να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλά έτσι ώστε να εξυπηρετήσουμε τους φοιτητές. Είναι ένα πρόγραμμα μεγάλο, που ξεκινάει πιλοτικά και στόχος μας είναι να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα κυλικεία του ΑΠΘ, όταν λήξουν οι συμβάσεις που έχουν με ιδιώτες. Είναι μία προσφορά προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς το κέρδος επιστρέφεται στους φοιτητές».
Πηγή
http://exopaideia.blogspot.com/2011/03/blog-post_7891.html