Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ: Ραγδαία εκτίναξη 364% το Φλεβάρη!

Ρυθμό πάνω από 14 εκατ. ευρώ τη μέρα εμφανίζουν τα φέσια για το πρώτο δίμηνο
Πληθαίνουν τα κλειστά μαγαζιά, δείχνει έρευνα της ΕΣΕΕ
Εκρηξη στις ακάλυπτες επιταγές καταγράφηκε για το μήνα Φλεβάρη του 2011, εξέλιξη που αποτελεί ένα ακόμη σαφές σημάδι για την παραπέρα όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την «Τειρεσίας ΑΕ», η αξία των ακάλυπτων επιταγών, μέσα στον προηγούμενο μήνα, εκτινάχτηκε σε ποσοστό 364,8%, σε σύγκριση με το Φλεβάρη του 2010. Τα φέσια για το α' δίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης) φτάνουν στα 354,3 εκατ. ευρώ, σε ποσό δηλαδή που ξεπερνά τα 14 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα!


Πρόκειται για νέο «ρεκόρ», που έρχεται να «δέσει» με τη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ, τη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων και της κατανάλωσης. Τα σπασμένα μετακυλίονται και στους αδύναμους κρίκους της «αγοράς», αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, όπου η καπιταλιστική κρίση, μαζί και η εφαρμοζόμενη βάρβαρη πολιτική, διαμορφώνει συνθήκες για μαζικά λουκέτα. Το «μπουμ» που εμφανίζουν τα «φέσια» έρχεται σε μια περίοδο που οι τράπεζες παίρνουν συνεχή μέτρα «ελέγχου» και αποτροπής του φαινομένου. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι τα μέτρα προστασίας που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όπως και από την προηγούμενη της ΝΔ, στην πραγματικότητα, έρχονται να διασφαλίσουν τους τραπεζίτες στη σημερινή φάση της κρίσης, ενώ τα κατάστιχα της «Τειρεσίας» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα μικρών επιχειρήσεων.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που αφορούν στο δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης του 2011:

Ακάλυπτες επιταγές: Η αξία τους φτάνει στα 354,4 εκατ. ευρώ (από 215,2 εκατ. ευρώ για το 2010). Την οριακή υποχώρηση που καταγράφηκε το Γενάρη, ακολούθησε το «μπουμ» του Φλεβάρη και σε μέσα επίπεδα διμήνου το ποσοστό αύξησης διαμορφώνεται σε 64,7%. Σε αριθμό τεμαχίων (2μηνο) φτάνουν στις 34.514.

Απλήρωτες συναλλαγματικές: Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που διαμορφώθηκε για το μήνα Φλεβάρη (αύξηση 211,3%). Η αξία για το α' δίμηνο φτάνει στα 45,8 εκατ. ευρώ (αύξηση 29,5%) και σε αριθμό τεμαχίων στις 25.960.

Τα κλειστά μαγαζιά

Τα ανυπέρβλητα αδιέξοδα, συσσωρευμένα άλυτα προβλήματα για εκατοντάδες χιλιάδες εμπόρους, μαρτυρούν τα άδεια καταστήματα στις πιο εμπορικές περιοχές τουλάχιστον της Αθήνας που συνεχώς αυξάνονται. Αυτό προκύπτει από την καταγραφή που έκανε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, σε μερικούς από τους πιο εμπορικούς δρόμους περιοχών που θεωρούνται παραδοσιακά εμπορικά κέντρα. Από την έρευνα διαπιστώνεται ότι αφ' ενός τα καταστήματα που κλείνουν δεν αντικαθίστανται από άλλες επιχειρήσεις, αφ' ετέρου ότι σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς δρόμους η κατάσταση έχει επιδεινωθεί αφού έχουν αυξηθεί οι κενοί επαγγελματικοί χώροι και τα λουκέτα. Χαρακτηριστικό είναι, ακόμη, ότι όπου κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν κι άλλες, ενώ οι στοές στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνουν όχι μόνο κλειστές επιχειρήσεις, αλλά επαγγελματικούς χώρους που μένουν αναξιοποίητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ειδικότερα όσον αφορά στα επιμέρους συμπεράσματα από την καταγραφή της ΕΣΕΕ:

  • Το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας από τον προηγούμενο Αύγουστο μέχρι το Φλεβάρη αυξήθηκε στο 23,4% από 17%.
  • Χειρότερη είναι η κατάσταση στη Σταδίου όπου το ποσοστό των κλειστών μαγαζιών φτάνει το 33,8%, στην Ακαδημίας με το 24,6% των καταστημάτων να είναι κλειστά και στην Ερμού 24,3%.
  • Στην Πατησίων, όπου συνολικά το ποσοστό κλειστών καταστημάτων αναλογεί στο 20,6% επί του συνόλου, φτάνει και το 30% ανά εμπορικό τετράγωνο.
  • Στη Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στη Λεωφ. Ηρακλείου, μια αγορά που παραδοσιακά εξυπηρετεί τρεις περιοχές, το ποσοστό φτάνει το 17,8%, επιδεινωμένο σε σύγκριση με τον προηγούμενο Αύγουστο. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Μαρούσι.
  • Στην Κηφισιά σε σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων φτάνει το 21% από 12% που ήταν πριν από έξι μήνες.
  • Σε 16,8% ανέρχεται το αντίστοιχο ποσοστό στη Θησέως στην Καλλιθέα και στο 22% στο Χαλάνδρι.
  • Μέχρι 20,6% των καταστημάτων είναι κλειστό στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά.
Πηγή
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6152523