Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-2 (19-1-2011)



Οταν ένα παιχνίδι δεν ξεφεύγει από τη μετριότητα, τότε οι προσωπικότητες και οι στιγμές είναι αυτές που το κρίνουν. Ετσι έγινε και στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Η «κιτρινόμαυρη» προσωπικότητα του Νίκου Λυμπερόπουλου «μίλησε» σε δύο στιγμές και έδωσε στην «Ενωση» τη σπουδαία νίκη 2-0 και το τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης στα ημιτελικά, καθώς στις 2 Φεβρουαρίου θα είναι αυτή γηπεδούχος στο ΟΑΚΑ.



Πρωταγωνιστής ο Καλαματιανός επιθετικός, που πέτυχε και τα δύο γκολ (64’, 80’), διατηρώντας την καλή παράδοση που έχει εις βάρος της πρώην ομάδας του και έλαβε και την αναγνώριση από την πλειοψηφία του κόσμου του Παναθηναϊκού όταν αντικαταστάθηκε. Ενας Παναθηναϊκός που είχε την πρωτοβουλία, ήταν καλύτερος (ιδίως στο πρώτο ημίχρονο) απέναντι στην ΑΕΚ που έπαιξε για την ισοπαλία, αλλά δεν αξιοποίησε τις λίγες ευκαιρίες που έκανε, δεν έπιασε υψηλά επίπεδα απόδοσης και έφυγε με κατεβασμένο κεφάλι και αποδοκιμαζόμενος από τους οπαδούς του.

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα έκανε αρκετές αλλαγές στην 11άδα σε σχέση με τον αγώνα με την Καβάλα (ξανά νοκ-άουτ Ζιλμπέρτο κ αι Μπουμσόνγκ). Το 4-3-3 είχε τον Καρνέζη στο τέρμα, με τους Σεϊταρίδη, Σπυρόπουλο, Καντέ και Σαριέγκι στην άμυνα. Ο Σιμάο ήταν ο αμυντικός μέσος, με τους Καραγκούνη και Νίνη μπροστά του, ενώ η επιθετική τριάδα αποτελούνταν από τους Μαρίνο, Λέτο και Σισέ.

Από την άλλη πλευρά η απουσία του Μπλάνκο από την 11άδα ήταν η έκπληξη του Μανόλο Χιμένεθ. Δεδομένων των απουσιών των Καφέ, Μανωλά, Γκέντσογλου και Γεωργέα, το 4-2-3-1 είχε τον Λυμπερόπουλο στην κορυφή της επίθεσης, με τους Σκόκο, Λαγό και Γκερέιρο πίσω του. Μάκος και Ντιόπ ήταν οι αμυντικοί μέσοι, με τους Γιάχιτς, Καράμπελα, Δέλλα και Νασούτι μπροστά από τον Σάχα.

Στο πρώτο 20λεπτο το παιχνίδι ήταν σχετικά ισορροπημένο ανάμεσα στις δύο ομάδες και παιζόταν σχεδόν αποκλειστικά στη μία πλευρά του αγωνιστικού χώρου. Ο Παναθηναϊκός επιτίθονταν αριστερά κυρίως με τον εξαιρετικά κεφάτο Λέτο και η ΑΕΚ δεξιά με τον Σκόκο που ταλαιπώρησε τον Σπυρόπουλο. Στη συνέχεια όμως οι «πράσινοι» ανέλαβαν τον έλεγχο, βελτίωσαν την κυκλοφορία φέρνοντας την μπάλα και από δεξιά και προσπάθησαν να διασπάσουν την αμυντική λειτουργία της «Ενωσης».

Η ΑΕΚ κοίταζε κυρίως να αμυνθεί και να κρατήσει μακριά τους «πράσινους» από τα καρέ του Σάχα και δεν μπορούσε να δημιουργήσει ούτε να απειλήσει με εξαίρεση τη μεγάλη ευκαιρία του Σκόκο στο 26’, παρά την εναλλαγή θέσεων Λαγού και Σκόκο στη συνέχεια. Στο ίδιο διάστημα, βέβαια, ούτε ο Παναθηναϊκός έχασε την πολύ μεγάλη ευκαιρία, με εξαίρεση δύο σουτ του Νίνη (21’, 24’) που εξουδετέρωσε ο Σάχα και ουσιαστικά άγγιξε το 1-0 στο 45’ με τη διπλή μεγάλη φάση των Μαρίνου και Λέτο.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε χωρίς αλλαγές και με τον Παναθηναϊκό να διατηρεί την πρωτοβουλία και την επιθετικότητα, έχοντας τη στήριξη και του κόσμου. Οι «πράσινοι» είχαν δύο καλές στιγμές (51’ Καραγκούνης, 52’ Λέτο) αλλά η ώρα περνούσε και δεν μπορούσαν να απειλήσουν.

Το γκολ ήρθε, πάντως, στο 64’ αλλά από την ΑΕΚ, με την προβολή του Λυμπερόπουλου μετά από σέντρα-σουτ του Γιάχιτς, ύστερα από εξαιρετική ενέργεια του Σκόκο και πλέον το ντέρμπι πήρε «κιτρινόμαυρο» χρώμα. Ο Φερέιρα αντέδρασε αμέσως (Χριστοδουλόπουλος και Κατσουράνης αντί Μαρίνου και Καραγκούνη), ο Χιμένεθ «φρέσκαρε» (Μπλάνκο αντί Γκερέιρο) και ενίσχυσε ανασταλτικά (Νταντόμο αντί Σκόκο) και η «Ενωση» όχι μόνο δεν απειλήθηκε, αλλά έφτασε και στο 2-0 και πάλι με τον Λυμπερόπουλο στο 80’ (εκτέλεση φάουλ που κόντραρε στον Λέτο και άλλαξε πορεία).

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός βγήκε μπροστά, ρίσκαρε για το γκολ, δεν το πέτυχε με τον Σισέ στο 81’, δεν το δέχθηκε με τον Λαγό στο 83’ και το 0-2 δεν άλλαξε ως το τέλος.

ΣΚΟΡΕΡΣ: 64', 80' Λυμπερόπουλος
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Καλόπουλος (Μακεδονίας)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ:
ΚΙΤΡΙΝΕΣ:
18' Σπυρόπουλος - 15' Μάκος, 24' Σκόκο, 32' Λυμπερόπουλος, 55' Γκερέιρο, 66' Γιάχιτς
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Καρνέζης, Σεϊταρίδης, Σπυρόπουλος, Σαριέγκι, Καντέ, Σιμάο, Μαρίνος (67' Χριστοδουλόπουλος), Καραγκούνης (67' Κατσουράνης), Νίνης (90’+1’ Πετρόπουλος), Λέτο, Σισέ.
ΑΕΚ: Σάχα, Γιάχιτς, Καράμπελας, Νασούτι, Δέλλας, Μάκος, Ντιόπ, Σκόκο (71' Νταντόμο), Λαγός, Γκερέιρο (68' Μπλάνκο), Λυμπερόπουλος (90’+2’ Αργυρίου).





Πηγή
http://www.youtube.com/watch?v=rOaEe6acAZk
http://www.youtube.com/watch?v=vxvvsKslwo0
http://www.ethnos.gr/ethnosport/article.asp?catid=8225&subid=2&pubid=108282663