Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Με πορεία άδειασαν την Νομική

Στις 3.30 τη νύχτα αποχώρησαν τελικά από το κτήριο της Νομικής Σχολής Αθηνών οι μετανάστες καθώς μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ο ιδιοκτήτης του κτιρίου στο οποίο τελικά μεταφέρθηκαν, επί της οδού Ηπείρου, επείσθη να το διαθέσει. Οι άνδρες της αστυνομίας απομακρύνθηκαν από το σημείο και πήραν θέσεις διακριτικής παρακολούθησης, προκειμένου οι καταληψίες να εξέλθουν. Οι μετανάστες βγήκαν από τη Νομική κάνοντας το σήμα της νίκης και φωνάζοντας συνθήματα.
Τις οδούς Σόλωνος Ιπποκράτους Ακαδημίας, Πατησίων και Ηπείρου περπάτησαν οι μετανάστες για να καταλήξουν στην οδό Ηπείρου όπου και είναι το κτίριο το οποίο θα τους στεγάσει. Η παρουσία της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της πορείας ήταν διακριτική.

Αξίζει να τονίσουμε ότι ένας αριθμός μεταναστών μεταφέρθηκε με ιδιωτικά αυτοκίνητα, αφού δεν ήταν σε θέση να περπατήσουν, ενώ παράλληλα τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Αυτό που αναμένεται να μάθουμε, είναι το αν στο κτίριο της οδού Ηπείρου όπου και μεταφέρθηκαν, οι μετανάστες θα παραμείνουν για 15 ημέρες, όρος που έθετε εξ αρχής ο ιδιοκτήτης, ή αν έχει γίνει κάποια διαφορετική συμφωνία για να παραμείνουν εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Λίγο πριν τις δύο το πρωί υπήρξε η πληροφορία πως ο ιδιοκτήτης του κτιρίου είχε αρνηθεί να το παραχωρήσει φοβούμενος εκτεταμένα επεισόδια στο σημείο, ενώ οι καταληψίες είχαν ήδη μαζέψει τα προσωπικά τους αντικείμενα προκειμένου να αποχωρήσουν για το νέο τους «σπίτι».
Ο ιδιοκτήτης, άλλαξε ακόμη μια φορά την απόφασή του και αποδέχτηκε τελικά να παραχωρήσει το κτίριο ώστε να γίνει πραγματικότητα η μετεγκατάσταση.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης ξύπνησε τους μετανάστες λίγο μετά τις τρεις και τους ειδοποίησε πως θα αποχωρήσουν από το κτίριο της Νομικής.
Nωρίτερα ο εισαγγελέας δέχτηκε τους 3 όρους που έθεσαν οι μετανάστες και οι οποίοι είναι :
-Να παραμείνουν στο κτίριο όσες μέρες κρατήσει ο αγώνας τους
-Να μην υπάρχουν αστυνομικοί στο κτίριο
-Να μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται οι συμπαραστάτες τους
Για περισσότερο από έντεκα ώρες ένα σκηνικό παραλόγου είχε στηθεί γύρω από τη Νοµική Σχολή. Οι µετανάστες σε συνέλευση που έκαναν το µεσηµέρι ουσιαστικά αρνήθηκαν τη µεταφορά τους στο κτίριο της οδού Πατησίων που είχε προτείνει η πρυτανεία, καθώς προέβαλλαν συγκεκριµένους όρους: να µείνουν µαζί τους τα µέλη των οργανώσεων αλληλεγγύης, να µη φρουρείται το κτίριο από την Αστυνομία, ενώ εκπρόσωποί τους το είχαν κρίνει νωρίτερα ακατάλληλο.

Πηγή
http://www.kalymniansvoice.gr/el/component/content/article/62-2009-06-24-11-29-22/12792-2011-01-28-09-45-42.html