Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΥΓΕΙΑ: Φάρμακο» το σκόρδο για την υπέρταση

Το σκόρδο μπορεί να αποτελεί χρήσιμο συμπλήρωμα της αντιυπερτασικής αγωγής, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν ότι η συστηματική λήψη δισκίων σκόρδου μαζί με τα αντιυπερτασικά φάρμακα, ελαττώνει την πίεση περισσότερο απ’ ό,τι η λήψη μιας ανενεργού ουσίας.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 50 πάσχοντες από υπέρταση, που έπαιρναν φάρμακα για να ρυθμίζουν την πίεσή τους. Άλλοι από αυτούς έπαιρναν τέσσερις κάψουλες από εκχύλισμα σκόρδου και άλλοι τέσσερις κάψουλες με ανενεργή ουσία (ψευδοφάρμακο).

Κανένας από τους εθελοντές δεν ήξερε εάν παίρνει το εκχύλισμα ή το ψευδοφάρμακο.


Στόχος της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί εάν τα συμπληρώματα μπορούσαν να βοηθήσουν τους εθελοντές, οι οποίοι είχαν υπέρταση παρά την αγωγή που ακολουθούσαν.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας στην επιθεώρηση «Maturitas», η συστολική πίεση των εθελοντών που πήραν το εκχύλισμα σκόρδου ήταν κατά 10 mmHg (ή 1 βαθμό) χαμηλότερη απ’ ό,τι εκείνη όσων πήραν το ψευδοφάρμακο.

Η συστολική πίεση είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα σκόρδου ελαττώσουν την χοληστερόλη και ρίχνουν την πίεση σε άτομα με υπέρταση για την οποία όμως δεν κάνουν θεραπεία.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάριν Ρίντ δήλωσε ότι η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει την πιθανή δράση τους σε ασθενείς οι οποίοι παίρνουν αντιυπερτασικά φάρμακα, αλλά δεν κατορθώνουν να ρυθμίσουν την πίεσή τους.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως κανένας ασθενής δεν πρέπει να πάρει συμπληρώματα εάν πρώτα δεν συμβουλευθεί τον γιατρό του, διότι μπορεί να αραιώσουν το αίμα ή να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα.

Πηγή
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=10950&la=1