Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

ΥΓΕΙΑ: Σύκα



Φάτε σύκα και κόψτε το τσιγάρο

Περιέχουν τις περισσότερες ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού
Είναι πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο χωρίς να περιέχει ούτε ένα μιλιγκράμ λίπους, αλάτι ή χοληστερόλη. Ένα σερβίρισμα, περίπου 3 σύκα, περιέχει γύρω στα 30 γραμμάρια υδατάνθρακες, σε μορφή γλυκόζης και φρουκτόζης. Τα φρέσκα σύκα όμως δεν βαστάνε πολύ. Όπως είπαμε, το μάζεμα τους πρέπει να γίνει με προσοχή, όταν το φρούτο είναι ώριμο χωρίς να είναι υπερώριμο.

Δεν ωριμάζουν άλλο εάν έχουν κοπεί. Δε βαστάνε πάνω από λίγες ημέρες στο ψυγείο. Να επιλέξετε σύκα με καλή... επιδερμίδα! Η φλούδα τους να είναι λεία, χωρίς μαυρισμένα σημεία, χωρίς να έχει ταλαιπωρηθεί ή χτυπηθεί. Να μην έχουν ανοίξει καθόλου. Το φρούτο πρέπει να είναι τρυφερό χωρίς να παραείναι μαλακό. Μυρίστε τα σύκα προτού τα αγοράσετε από τη λαϊκή. Εάν έχουν έστω και την παραμικρή ξινίλα, έχει αρχίσει η διαδικασία της «ζύμωσής» τους και δεν έχουν πολύ μέλλον.

Ο καλύτερος τρόπος να τα συντηρήσει κανείς είναι μέσα σε πλαστική σακούλα στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου. Μπορούμε επίσης να αποθηκεύσουμε τα φρέσκα σύκα στην κατάψυξη, ολόκληρα ή κομμένα.

Στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική το σύκο είναι χρήσιμο. Περιέχει ένα ένζυμο το οποίο μαλακώνει τους μυς και έτσι κάνει τα κρέατα να είναι πιο τρυφερά. Στη ζαχαροπλαστική και στα ζυμάρια κάνει τα γλυκά και τα ψωμιά να κρατάνε την υγρασία τους, να μείνουν δηλαδή πιο φρέσκα, πιο τρυφερά. Τα σύκα ταιριάζουν με πολλά αλμυρά φαγητά, όπως με αλλαντικά (σαν το προσούτο), με διάφορα τυριά, κυρίως σκληρά και αλμυρά, όπως η παρμεζάνα και η κεφαλογραβιέρα.

Με αντικαρκινικές και τονωτικές ιδιότητες, το σύκο είναι πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις κόπωσης ή δυσκοιλιότητας, ενώ ενδείκνυται και για όλες τις φλεγμονές των πνευμόνων και του ουροποιητικού συστήματος. Επιπρόσθετα, η κατανάλωσή του βοηθάει τη λειτουργία των νεφρών και προστατεύει από υπέρταση και εγκεφαλικά επεισόδια. Οσον αφορά την πρακτική ιατρική, αυτή δίνει στο αφέψημα των ξερών σύκων ιδιότητες εναντίον των στοματικών παθήσεων, του κρυολογήματος και των παθήσεων των πνευμόνων. Η σκόνη δε των ξερών φύλλων συκιάς χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν και σαν αιμοστατικό.

• Φάτε σύκο, κόψτε το τσιγάρο: Το φρούτο έχει υψηλές αλκαλίνες και λένε ότι η κατανάλωση του βοηθάει όσους θέλουν να κόψουν την κακή συνήθεια του καπνίσματος.


Πλούσια σε θρεπτικές ουσίες

Από θρεπτικές ουσίες... σκίζει. Περιέχει τις περισσότερες ίνες (επιθυμητές για την καλή διατροφή), είναι εξαιρετικά διουρητικό και ενεργητικό και τα περισσότερα άλατα απ' όλα τα άλλα φρούτα - είναι πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο χωρίς να περιέχει ούτε ένα μιλιγκράμ λίπους, αλάτι ή χοληστερόλη. Ένα σερβίρισμα, περίπου 3 σύκα, δηλαδή ή 40 γραμμάρια, περιέχει περίπου 30 γραμμάρια υδροάνθρακες, σε μορφή γλυκόζης και φρουκτόζης. Τα φρέσκα σύκα όμως δεν βαστάνε πολύ. Όπως είπαμε, το μάζεμα τους πρέπει να γίνει με προσοχή, όταν το φρούτο είναι ώριμο χωρίς να είναι υπερώριμο. Δεν ωριμάζουν άλλο εάν έχουν κοπεί. Δεν βαστάνε πάνω από λίγες ημέρες στο ψυγείο. Να επιλέξετε σύκα με καλή... επιδερμίδα! Η φλούδα τους να είναι λεία, χωρίς μαυρισμένα σημεία, χωρίς να έχει ταλαιπωρηθεί ή χτυπηθεί. Να μην έχουν ανοίξει καθόλου.

Το φρούτο πρέπει να είναι τρυφερό χωρίς να παραείναι μαλακό. Μυρίστε τα σύκα προτού τα αγοράσετε από τη λαϊκή. Εάν έχουν έστω και την παραμικρή ξινίλα, έχει αρχίσει η διαδικασία της «ζύμωσής» τους - έπειτα δεν έχουν πολύ μέλλον.Κάτι ήξερε η φίλη μου που κράτησε τα σύκα στη συντήρηση. Το ψυγείο τους τα κρατάει φρέσκα. Ο καλύτερος τρόπος να τα συντηρήσει κανείς είναι μέσα σε πλαστική σακούλα στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου. Μπορούμε επίσης να αποθηκεύσουμε τα φρέσκα σύκα στην κατάψυξη, ολόκληρα ή κομμένα. Στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική το σύκο είναι χρήσιμο. Περιέχει ένα ένζυμο το οποίο μαλακώνει τους μυς και έτσι κάνει τα κρέατα να είναι πιο τρυφερά. Στη ζαχαροπλαστική και στα ζυμάρια κάνει τα γλυκά και τα ψωμιά να κρατάνε την υγρασία τους, να μείνουν δηλαδή πιο φρέσκα, πιο τρυφερά. Τα σύκα ταιριάζουν με πολλά αλμυρά φαγητά, όπως με αλλαντικά (σαν το προσούτο), με τυριά διάφορα, κυρίως σκληρά και αλμυρά, όπως η παρμεζάνα και η κεφαλογραβιέρα.
Χρήσιμες συμβουλές

* Κόψτε τον καφέ, πίνετε σύκα: Σε δύσκολες εποχές το σύκο έχει αντικαταστήσει τον καφέ ως ρόφημα.

* Για να κάνετε τα δύσπεπτα ευκολοχώνευτα: Το φρούτο περιέχει ένα πρωτεολυτικό ένζυμο, το οποίο βοηθάει στη χώνευση και χρησιμοποιείται σαν φάρμακο.

* Φάτε σύκο, κόψτε το τσιγάρο: Το φρούτο έχει υψηλές αλκαλίνες και λένε ότι η κατανάλωση του βοηθάει όσους θέλουν να κόψουν την κακή συνήθεια του καπνίσματος.

* Μαυρίστε με... σύκα: Το σύκο περιέχει άλλη μια χρήσιμη ουσία, την psoralens, η οποία βοηθάει στην ηλιοθε­ραπεία και στο να κρατήσει κανείς το δέρμα του τρυφερό.

Ιστορικά στοιχεία για το σύκο

Το σύκο είναι εδώ και τουλάχιστον 3000 χρόνια βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής.

Για τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου, το σύκο αποτελούσε είδος πρώτης ανάγκης. Το άφηναν συνήθως να ξεραθεί στον ήλιο ή σε κάποιο φούρνο και θεωρείτο σε τέτοιο βαθμό αναπόσπαστο μέρος του τοπικού διαιτολογίου, ώστε ενίοτε αντικαθιστούσε ακόμη και το ψωμί. Συκιές υπήρχαν ακόμα και στους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας.

Στην Αρχαία Ελλάδα, αποδιδόταν τέτοια σημασία στον καρπό της συκιάς-όχι μόνο για την διατροφή αλλά και το εμπόριο-ώστε υπήρχαν αυστηρές διατάξεις που ρύθμιζαν την καλλιέργεια του. Για παράδειγμα, αυτόν τον οποίο συνελλάμβαναν να επιχειρεί να εξάγει σύκα παρανόμως, τον κατήγγειλαν στις αρχές οι συκοφάντες. Στους Δειπνοσοφιστές , ο Αθηναίος παραθέτει γύρω στις 20 ποικιλίες αυτού του φρούτου. Στις μέρες μας, αριθμεί πάνω από 600 τοπικές ποικιλίες εκ των οποίων όμως οι περισσότερες δεν έχουν ιδιαίτερη εμπορική αξία. Ο μόνος τρόπος δε για να τις γευτεί κανείς είναι να έχει ένα δέντρο στην αυλή του. Επίσης, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα σύκα και ως τροφή στους χοίρους και στις χήνες-ιδίως τις τελευταίες. Από τις χήνες που τάιζαν με σύκα γινόταν το φουαγκρά, ένας εκλεκτός μεζές τον οποίο γεύονταν από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι Ρωμαίοι το έμαθαν από τους Έλληνες και κάπως έτσι διαδόθηκαν η συνταγή και οι τεχνικές παρασκευής του στη Γαλατία. Ουδέν κρυπτόν υπό του ήλιου.

Οσο θρεπτικό άλλο τόσο συμβολικό είναι το σύκο. Γεμάτο με όλους αυτούς τους μικροσκοπικούς σπόρους, κατέληξε να συμβολίζει την γονιμότητα και την ευημερία, την ενότητα και την γνώση. Ο παχύρευστος λευκός οπός του χύνεται σιγά-σιγά αποκτώντας σεξουαλικές προεκτάσεις με αναφορά τόσο στο ανδρικό σπέρμα όσο και στο μητρικό γάλα. Κάτω από μια συκιά, άλλωστε, ήταν που βύζαινε η λύκαινα το Ρώμο και το Ρωμύλο και από ένα παρόμοιο δέντρο κρεμάστηκε ο Ιούδας αφού πρόδωσε τον Ιησού.

Η ομορφιά ενός αφράτου και ώριμου σύκου, έτοιμου να πέσει από το κλαρί του δέντρου, είναι σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού. Για κάποιον βόρειο, τα σύκα είναι άλλο ένα εξωτικό φρούτο, κάτι το παράξενο και ακριβό, κάτι που αγοράζει με το κομμάτι και το γεύεται σαν μια σπάνια λιχουδιά.
Για όλους εμάς όμως, το σύκο είναι μέρος της κληρονομιά μας.

Συκοφαντίες 3000 χρόνων...

ΕΧΕΤΕ ΠΟΤΕ παρκάρει το αυτοκίνητο σας κάτω από συκιά Αύγουστο μήνα; Αν σας συμβεί αυτές τις μέρες και βρείτε το καπό γεμάτο μεγάλους λεκέδες, μια και είναι ο καιρός των σύ­κων, μην εκνευριστείτε, απλώς σκεφτείτε ότι η εικόνα που έχε­τε μπροστά σας εμπεριέχει χιλιάδες αναγωγές στην αρχαιότητα και στον ελληνικό πολιτισμό.

Το σύκο, να ξέρετε, είναι γεμάτο συμβολισμούς. Οι μικροσκοπικοί σπόροι του συμβολίζουν τη γονιμότητα και την ευημερία, την ενότητα και τη γνώση. Γονιμό­τητα συμβολίζουν και ο λευκός οπός του, που παραπέμπει τόσο στο ανδρικό σπέρμα όσο και στο μητρικό γάλα. Η συκιά είναι το πρώτο δένδρο που αναφέρεται στη Βί­βλο, ο Αδάμ και η Εύα δοκίμασαν φύλλα συκής ως το πρώτο ένδυμα από τη δημιουργία του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που και ο Ιούδας σε συκιά κρε­μάστηκε. Σκληρό δένδρο, σαν πολεμιστής, λέγεται ότι είναι η γήινη μορ­φή του μοναδικού επιζήσαντος Τιτά­να, του Συκέα, που όταν οι σύντροφοί του ηττήθηκαν από τους συμμάχους του Δία ήταν ο μόνος που κατόρθω­σε ν' ανέλθει από τα Τάρταρα, αλλά -δεν μπορούμε να τα έ­χουμε όλα- έγινε δένδρο. Άλλη ιστορία αναφέρει ότι ο Διόνυσος και ο Πρίαπος είχαν ως αγαπημένο δένδρο τη συκιά και μια άλλη λέει ότι η Δήμητρα ήταν αυτή που χάρισε τη συκιά στους Αθηναίους όταν διήγε την περίοδο πένθους λόγω της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Στην Αθήνα, πάντως, το σύκο εθεωρείτο όχι μόνο ιερό αλλά και πολύτιμο για την υγεία φρούτο, αφού όπως αναφέρεται σε πηγές, οι πελταστές (στρατιώτες με ελαφρύ οπλισμό) που περπατούσαν 10-15 παρασάγγες την ημέρα (1 παρασάγγης = 5,5 χιλιόμε­τρα) κουβαλούσαν, μαζί με την ασπίδα, την περικεφαλαία και το δόρυ, οπωσδήποτε αποξηραμένα σύκα μαζί τους.

Αλλά και για το εμπόριο τα σύκα στην αρχαία Αθήνα ήταν υπερπολύτιμα και ως εκ τούτου απαγορευόταν με ειδικό νό­μο η εξαγωγή των σύκων από την Αθήνα. Κατά τον Πλούταρχο, όπως αναφέρεται στο λεξικό Μπαμπινιώτη, συκοφάντης ήταν αυτός που κατήγγελλε τους παράνομους εξαγωγείς σύκων, αλλά η απλούστερη εξήγηση φαίνεσαι και λογικότερη, δηλαδή συκοφάντης ήταν αυτός που καταδεί­κνυε κάποιον που είχε κλέψει και κρύψει σύκα κάτω από τα ρούχα του, άρα αυτός που κατήγγελλε μικροκλοπές.

Το σύκο έχει παίξει το ρόλο του και στην καταστροφή της Καρχηδόνας. Ο Κάτων (234-149 π.Χ.), μιλώντας στη ρωμαϊκή γερουσία, σήκωσε ψηλά ένα σύκο και το έδει­ξε σε όλους: «Πότε νομίζετε ότι κόπηκε αυτό το σύκο; Κρίνοντας από το πόσο φρέσκο είναι, θα πρέπει να είναι λίγος καιρός. Ε, λοιπόν αυτό το σύκο πριν από τρεις η­μέρες ήταν στην Καρχηδόνα. Τόσο κοντά μας είναι ο "εχθρός", είπε ο Κάτων και επιτόπου πάρθηκε απόφαση για πόλεμο.

Πηγή
http://polylofos.gr/index.php/peri-sykoy
http://www.newsbeast.gr/health/arthro/31452/fate-suka-kai-kopste-to-tsigaro/